De vrije dag

Tot januari had ik één keer in de week therapie, op een vaste middag. Begin januari kwam daar een tweede therapie bij, op een andere (eveneens vaste) middag. Twee middagen in de week bezet dus. Om te zorgen voor een beetje balans, plande ik vanaf dat moment ook een ‘vrije’ dag in. Dat was in ieder geval de bedoeling, maar dat bleek nog helemaal niet zo simpel…

Twee dagen therapie

Als ik therapie heb, ben ik (inclusief reistijd) vaak ongeveer drie uur van huis. Dat betekent dat zo’n middag therapie ook wel echt de hele middag in beslag neemt. Als ik thuis ben, ben ik altijd versleten, dus dan duik ik op de bank en slaap ik. Verder niks. Omdat die therapie behoorlijk wat energie vreet, doe ik op de ochtenden en de avonden van therapiedagen zo min mogelijk. Ik wandel mijn dagelijkse rondje, draai soms een wasje, lees blogs en dat is het wel ongeveer. Verder kleur ik of lees ik een boek. Twee dagen echt ‘bezet’ dus.

Huishouden

Dan zijn er nog wat andere dingen die af en toe tijd vragen. Denk bijvoorbeeld aan het huishouden dat iedere week weer om aandacht schreeuwt. Stomme aandachtstrekker. Hoe dan ook, het huis schoonmaken en boodschappen doen zijn wel van die klusjes die je maar beter gewoon elke week even kunt doen. Wassen draaien, bij iemand op de koffie, boodschappen buiten de categorie ‘supermarkt’, noem maar op. Voor dat soort activiteiten plan ik ook twee dagen. Nu hoor ik je denken: twee dagen voor dat soort dingen? Ja, twee dagen. Want op die twee dagen ga ik ook nog even naar buiten én slaap ik ’s middags minstens een uur. Dan is de dag dus wat korter dan wanneer je dat soort dingen niet doet. Maar die dingen zijn wel nodig om de dagen vol te houden.

De vrije dag

Vier dagen bezet dus. Het weekend heeft ook vaak wel een afspraak, dus die had ik hier al niet eens bij meegeteld. Bleef er nog één dag over. Ik besloot dat dat echt mijn vrije dag zou worden. Geen afspraken, geen verplichtingen, geen ‘moetjes’. Alleen maar doen wat ik wil. Wel even naar buiten, maar verder vooral kleuren, lezen, series kijken, wat uitgebreider koken dan anders, dutjes doen en bij veel inspiratie natuurlijk wat blogjes tikken. Klinkt simpel toch? Groot kruis door de dag die ik die week als vrij heb gekozen en klaar ben je.

Moet dat op mijn vrije dag?

Zo simpel als het klinkt, is het natuurlijk niet. De verleiding is groot om op mijn vrije dag maar weer te vervallen in allerlei ‘moetjes’. Even die boodschap, even bij iemand langs, even bellen met… Voor je het weet, zit die dag weer vol. En toen, op mijn derde vrije dag, zat ik ’s morgens bij de kapper en ’s middags bij de huisarts. Wacht even, dat klinkt niet als een vrije dag. Zo voelde het ook niet. Daar ging dus iets ‘fout’. Maar ja, het leek even echt niet anders te kunnen.

Ik kan die dag niet

Toch moest het anders. Ik leerde te zeggen: “Ik kan die dag niet.” Niet dat het dan vol is in mijn planning, maar ik heb dan een afspraak met mezelf. Ik heb dan rust. Ik merk steeds weer hoe goed die rust me doet. Het helpt me om de prikkels te verwerken en om overprikkeling te voorkomen. Ik kijk uit naar die dag. Morgen is mijn dag. Dat klinkt misschien gek, want ik ben alle dagen ‘vrij’, omdat ik niet werk, maar toch heb ik die dag zo vreselijk nodig. Dat is de dag dat ik mijn hoofd even uitschakel en dat ik even helemaal niets ‘moet’. En dat is fijn. Dus wie wat met mij wil afspreken, heeft vrij ruime keus, maar één dag in de week kan ik sowieso niet. Dan heb ik een vaste afspraak met mezelf en die is heel belangrijk!

19 gedachten over “De vrije dag

 1. Heel goed van je! Het is heel belangrijk om tijd voor jezelf te plannen. Toen ik nog studeerde en werkte, merkte ik op een gegeven moment dat ik zo’n behoefte had aan even helemaal niks. Elke dag stonden er wel afspraken in mijn agenda. Ik besloot vanaf dat moment minstens twee avonden in de week leeg te houden. Heerlijk.

  Like

  1. Dat is herkenbaar. Ik heb ook een studie gedaan naast mijn fulltime baan. Ik werd gek. En ik was niet zo verstandig om vrije tijd in te plannen, dus ja…

   Like

 2. Het is niet altijd makkelijk om te voelen wat ‘mag’ op je vrije dag. Er wordt altijd maar gesproken over zorgen voor genoeg me-time, maar ik vind het altijd moeilijk om dat in te vullen. Want voor veel mensen rond me met een gezin en een druk leven is dat een moment helemaal voor zichzelf, terwijl ik al zo vaak momenten helemaal alleen heb dus dat naar de kapper gaan dan voor mij bijvoorbeeld net heel erg deugd zou doen in plaats van thuis zijn. Het is echt zoeken naar wat mij persoonlijk energie geeft.
  Goed dat jij aanvoelt dat je die dag zonder iets helemaal nodig hebt en mag innemen.

  Like

  1. Ja, dat is inderdaad voor iedereen anders. Ik vind het bijvoorbeeld prima om te bloggen op mijn vrije dag, maar ik kan me voorstellen dat je dat niet zou doen als je blog ook een bron van inkomsten voor je is. Ik denk dat iedereen daarin inderdaad voor zichzelf heel zorgvuldig afwegingen moet maken.

   Like

 3. Ik denk dat heel veel mensen zichzelf vergeten boven alles. Ik hoor mensen dit wat jij schrijft namelijk nooit zeggen. Ik heb me ook rot gelopen voor iedereen maar toen ze het voor mij hadden moeten (kunnen) doen toen waren ze er niet. Denk aan jezelf, alleen jij kan aan je gezondheid werken en als date en dag vrij betekent, dan is het goed toch?

  Like

  1. Ik snap helemaal wat je bedoelt, als je zegt dat je je rot loopt voor anderen en dat dat niet (altijd) terugkomt. Dat gebeurde op mijn werk. Het was een harde les, maar daardoor heb ik misschien nu ein-de-lijk door dat het belangrijk is om dit soort dingen te doen.

   Like

 4. Herkenbaar! Ik heb al zo vaak afspraken gemaakt op de dag-met-een-kruis in mijn agenda. Ik heb het een beetje opgegeven om daar een vaste dag voor te nemen. Maar door jouw blog zit ik er toch weer over na te denken. Ook ik heb dat hard nodig.

  Like

  1. Het is echt moeilijk, maar ik merk ook wel echt belangrijk. Dus denk er vooral serieus over na zou ik zeggen…

   Like

 5. De woensdag is voor ons: tijd voor elkaar dag 🙂
  Dan plannen we ook echt nooit iets anders.
  En ik werk ook (helaas) niet meer, maar zo’n dag heeft iedereen toch nodig!

  Like

  1. Ja, juist omdat ik nu niet werk, merk ik het. Ik ben dan sneller geneigd om altijd maar door te gaan. Herkenbaar dus en geniet van de woensdag!

   Like

Reacties zijn gesloten.