
Het verhaal
Ohio, 1868. Negentien jaar geleden is Mattie gevlucht van de plantage waarop zij als slaaf werkte. Nu keert ze terug. De slavernij is namelijk afgeschaft, maar op de plantage is nog weinig veranderd en Mattie wil haar nicht helpen. Samen met haar kinderen gaat Mattie dus op reis, om haar nicht een leven in vrijheid te kunnen geven. Haar nicht wil echter op de plantage blijven, want haar dochters zijn bij haar weggehaald en áls ze ooit terugkomen, zullen ze haar zoeken op de plantage.
Ook Lisbeth, opgevoed door slavin Mattie, keert terug naar haar geboorteplaats. Haar vader ligt op sterven. Hoewel Lisbeth zich schaamt voor haar familie en hun verleden als slavenhouders, besluit ze toch haar jonge kinderen mee te nemen naar hun grootouders.
Dan ontmoeten Mattie en Lisbeth elkaar, daar waar Mattie Lisbeth opvoedde. Kan Lisbeth nu eindelijk iets doen voor Mattie en de kinderen van haar nicht, als dank voor de liefde die ze altijd heeft gekregen?
Mijn mening
Mattie en Lisbeth
Vorig jaar las ik ‘De eerste krokus’. In dat boek wordt verteld hoe de blanke Lisbeth als baby wordt opgevoed door slavin Mattie. Het boek raakte me en ik was dan ook blij toen ik zag dat er een vervolg kwam. Ik was heel benieuwd hoe het verder was gegaan met de gevluchte Mattie en de eveneens bij haar ouders vertrokken Lisbeth.
Schrijnend verhaal
Dit tweede deel speelt zich af na de oorlog die een einde maakte aan slavernij. Ik vond het schrijnend om te lezen hoe slavernij echter nog steeds heel normaal was, voor veel vroegere slavenhouders. Hoewel iedere slaaf vrij was om te gaan en staan waar hij of zij wilde, bleven velen wonen op de plantage waar ze altijd hadden gewoond. In eerste instantie begreep ik dat niet, maar dit boek maakt schrijnend en schokkend duidelijk dat dit nodig was. Families waren vaak wreed uit elkaar gerukt. Als je elkaar weer wilde vinden, moest je eigenlijk wel blijven op de plaats waar je altijd was geweest. Bovendien was er volgens de wet wel gelijkheid, maar in de praktijk was dat niet zo. Dat maakte het leven voor voormalige slaven gevaarlijk. Dit boek wist me echt te raken door de manier waarop duidelijk werd gemaakt hoe voorzichtig gekleurde mensen ook na de afschaffing van de slavernij nog moesten leven.
Dapper en liefdevol
In het eerste boek was Lisbeth al een dappere vrouw. Ze ging in tegen de ideeën van haar ouders en zag slaven als mensen en niet als gebruiksvoorwerpen. Ook in dit deel komt de liefde en menselijkheid van Lisbeth weer naar voren. Het meest ontroerend vind ik echter nog de band die er is tussen Lisbeth (en haar familie) en Mattie (en haar familie). Nee, er is geen bloedband, maar dit boek laat zien dat liefde zoveel meer zegt dan een bloedband.
Conclusie
Dit boek is een vervolg op ‘De eerste krokus’, maar ook heel goed los te lezen. Alle personages worden eerst voorgesteld en in het verhaal komt voldoende informatie terug om het te kunnen begrijpen. Ondanks dat raad ik, gewoon omdat ik de boeken zo prachtig vind, aan om allebei de boeken te lezen. Ik heb beide boeken vol ontroering (en soms ook verbijstering) gelezen.
Meer informatie over Mosterdzaad
Dit boek ook lezen?
Koop ‘Mosterdzaad’ bij bol.com.
Boekgegevens
Titel: Mosterdzaad
Auteur: Laila Ibrahim
Uitgeverij: KokBoekencentrum
Genre: Roman
Pagina’s: 303
Dank aan uitgeverij KokBoekencentrum voor het toesturen van een recensie-exemplaar.
Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.
Deze boeken wil ik na jouw recensie zeker lezen. Ik heb vorig jaar erg veel gelezen over slavernij maar deze even gemist. Ik raad je absoluut de boeken van Kathleen Grissom aan. Eerste deel ‘het keukenhuis’ was voor mij vrij sluitend, hoe een blank meisje als slavin onder de slaven opgroeit. Eén punt bleef onzeker. Ook ik kwam er tot mijn grote verrassing achter dat er een deel 2 was: ‘Terug naar het zuiden’, zo verfijnd en goed in elkaar gezet qua verhaal en zo schokkend hoe slavernij doorwerkt in een menselijk hart en zijn ziel. Als dit thema je ‘aanspreekt’, dan ga je deze twee boeken waarderen, net iets anders en toch even indrukwekkend.
LikeLike
Deze boeken zijn vrij nieuw (Mosterdzaad kwam dit jaar pas uit), dus ik kan me wel voorstellen dat je die gemist had. Dank voor je tips. Ik zet ze gelijk op mijn lijstje!
LikeLike
Mijn zus heeft het iedere keer over dit boek, het blijkt echt goed te zijn dus ik ga deze toch maar eventjes lenen.
LikeLike
Zeker doen! Veel leesplezier.
LikeLike
Het doet me een beetje denken aan ‘een keukenmeidenroman/the help’ van Katrynn Stockett. Ik denk dat dat boek je ook wel zal bevallen!
(O, wacht, ik moest je lijstje korter maken, niet langer…)
LikeLike
Ja, precies, dat lijstje moet korter…
LikeLike
Oké dan. Het doet me aan geen enkel boek denken 😛
LikeGeliked door 1 persoon
Bedankt voor de tip. Dit lijken me mooie boeken inderdaad.
LikeGeliked door 1 persoon
Deze is denk ik niet mijn smaak. Ik haak af bij het jaartal en ‘de personages’. Ik kan er maar eentje aan ; )
LikeGeliked door 1 persoon
Het boek spreekt mij enorm aan… bedankt voor de tip!
LikeGeliked door 1 persoon