Het is al helemaal over

Soms heb je van die dingen waarvan je weet dat je er eigenlijk mee naar een arts of tandarts moet. Maar ja, ik houd niet zo van alle controles die er dan bij komen kijken. Laat staan van de behandelingen. Want weet je, als artsen ergens naar willen kijken, willen ze je pijn doen. Dát betekent ‘even kijken’ in artsentaal.

“Ik wil even naar je buik kijken”

Buikpijn is één van die dingen waar ik bij een arts spontaan van genees. Omdat mijn darmen een behoorlijke gebruiksaanwijzing hebben, doen die regelmatig pijn en als dat te lang duurt of om een andere reden even gecheckt moet worden, maak ik dus een afspraak bij de huisarts. Eerst even een gesprekje om uit te leggen wat de klachten zijn en dan komt de vreselijkste zin ooit: “Ik wil even naar je buik kijken.”

Vrij vertaald betekent dat: “Ik wil zó hard op je buik duwen dat ik door je buik heen die bank kan voelen waar je op ligt.” Dus als een arts meldt dat hij naar mijn buik wil kijken, ben ik spontaan genezen. “Moet dat? Ik vind dat niet leuk.” Natuurlijk moet het dan. Gevolg? Ik ben niet genezen. Sterker nog, als je het slecht treft zitten ze zo hard in die buik te kneden en te duwen dat je nog een extra dagje buikpijn hebt. En bedankt. Oja, en terwijl je daar ligt, roepen ze dan natuurlijk ook nog iets over ontspannen. Ja, blijf van m’n buik af dan. Dan ontspan ik wel weer hoor.

De wortelkanaalbehandeling

Ook zoiets: de tandarts. Ik had al een paar dagen kiespijn en eten ging niet zo lekker, maar het idee van een half uurtje marteling bij de tandarts stond me niet zo aan. Ik stelde bellen dus uit. Uiteindelijk, toen ik een halve nacht wakker had gelegen met een kloppende mond, belde ik de volgende morgen toch. “Kom maar langs. Het klinkt als iets met de wortels.”

O. Wortels. Wortelkanaalbehandeling. Au. “Nou, kan ik het niet nog even afwachten? Het gaat soms beter hoor, gedurende dag. Het zijn vlagen. Maar eten lukt niet echt meer.” Dat is wat ik zei, maar ik dácht heel andere dingen. Een wortelkanaalbehandeling is namelijk een afkorting voor: “Een boor in je kies steken die zó lang is dat ie bij je ooglid weer naar buiten komt.” Spontaan was mijn kiespijn verdwenen. Ik zou het nog wel even afwachten.

Ik kan niet meer eten

Later op de dag kon ik echt niet meer eten. Zelfs een banaan kreeg ik niet meer weg. Tja, dan moest het maar. Met bibberende handen belde ik opnieuw de tandarts. Ik kon twee uur later al terecht. Dus lag ik daar, volkomen verstijfd, te wachten tot de marteling zou beginnen. De marteling kwam gelukkig niet. Het was namelijk écht al over. Nee hoor, dat is niet waar. Het was een ontsteking, maar die had geen wortelkanaalbehandeling nodig. Oef.

26 gedachten over “Het is al helemaal over

 1. Jouw vergelijkingen zijn zo heerlijk! Ik heb nog nooit een wortelkanaalbehandeling gehad maar ik gruwel zó erg bij het idee…

  Like

  1. Hahaha, hier precies dezelfde gedachte! Ik hoop dat mijn eerste wortelkanaalbehandeling nog heeeeeel lang op zich laat wachten! :O

   Like

 2. Haha ja je kan het mooi omschrijven maar aan de andere kant geloof ik uit ervaring dat je echt geloofd wat je schrijft zoals die behandeling bij tandarts.\
  Zelf maakte ik vroeger ook van die vreselijke verhalen en alles wat ik ooit gehoord had van anderen kwam dan boven. Boor door lip, afgebroken boor, mensen die je met zijn drieen moest vasthouden omdat de verdoving niet werkte en ga zo maar door.
  Heb verschillende zenuwbehandelingen gehad en echt het is niet leuk maar je voelt er niets van.
  Ja je hart die hard klopt in je lijf.
  Zelf ben ik panisch gemaakt door de vreselijke verhalen van anderen wat dokter en tandarts betreft.
  Zoals je weet gaat dit zo veel beter en reageer ik meestal als een “normaal”mens dus soms zenuwachtig en soms niet eens.
  Dat wens ik jou ook toe want ik weet hoe erg die angst is, altijd veel erger dan de kwaal.

  Like

  1. O nee hoor, ik geloof er niks van, van wat ik hier schrijf. Dit moet je echt met een heleboel korrels zout nemen. En ja, die wortelkanaalbehandeling ging bij mij een keer fout. Anderhalf jaar kiespijn van gehad. Dus dat vind ik doodeng. Maar de rest van wat hier staat is echt mijn humor. Ik roep dat ook gewoon tegen de huisarts als ie zegt dat ie naar m’n buik wil kijken🙈. Uiteraard zegt hij dan dat het waar is;).

   Like

 3. Zo grappig! Ik heb het nooit zo bekeken, maar ja, als ze zeggen dat ze even willen kijken, doen ze je pijn. Inderdaad als ze je buik willen onderzoeken, maar ik heb het ook meegemaakt bij de sportarts toen ik met een knieblessure kampte waar de fysiotherapeut geen raad mee wist. Die wist precies op de zere plek heel hard te duwen en dan te vragen of het gevoelig was… het was dat hij mijn knie vast had, anders had ik hem geschopt. 😉
  Fijn dat het bij de tandarts meeviel en het ‘alleen’ een ontsteking was!

  Like

 4. Heerlijk geschreven. En gelukkig dat het uiteindelijk meeviel. Ik zou er ook niet aan moeten denken dat ze met grote boren in de weer gaan. Mij niet gezien.
  Ik heb nog steeds een trauma aan de keer dat mijn arm recht getrokken moest worden.

  Like

  1. Oh, daar heb ik ook enge verhalen over gehoord. Blij dat ik dat nooit zelf mee heb hoeven maken!

   Like

 5. Wat heerlijk geschreven weer! En je hebt eigenlijk wel gelijk: sommige problemen wil je gewoon niet hebben, omdat je dan weet dat iemand eraan gaat voelen of ernaar gaat kijken. Een wortelbehandeling heb ik gelukkig nog nooit gehad. Dat lijkt me echt heel naar.

  Like

 6. Gelukkig, ontstekingen zijn met een pilletje te bestrijden, je ontsnapt aan de lange boren dus je oog blijft ook gespaard, heerlijk! 😉

  Like

  1. Haha, inderdaad, anders moest ik ook nog naar de opticien. En dan zou ik daar weer over moeten bloggen🤭.

   Like

 7. Zoveel van je stukjes zijn zo herkenbaar.
  Ik had het vorig jaar, buikpijn, doorverwezen SEH, het was over. Maar ik lag ’s avonds wel op de OK 🙂

  Like

 8. Kijken doe je met je ogen. Als je me wil onderzoeken, zeg dat dan. Dan weet ik wat ik kan verwachten! Suffe artsen ook… 😉

  Like

  1. Oja, kijken doe je met je handen op je rug, leerde ik vroeger in een museum. Dat is een goeie.

   Like

 9. Oh tandartsen.. ik zie ze liever niet. Eind deze maand heb ik mijn 6 maandelijkse afspraak. Ze verrichten wel wonderen als je tandpijn hebt 😉

  Like

Reacties zijn gesloten.