
Het verhaal
2001 – Op het Engelse platteland krijgt journaliste Rachel Elliott een routineklus toegewezen. Ze moet een verslag maken van een bijeenkomst over nieuwbouw in een klein plattelandsdorp.
Toch grijpt iets haar vast. Die routineklus blijkt misschien wel niet zo simpel als het leek. Er blijkt namelijk op het terrein waar men wil bouwen een ‘Essenbosje’ te staan. Bomen, geplant voor acht mannen uit het dorp die tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn gesneuveld. Dat bosje moet gekapt worden om plaats te maken voor de nieuwe wijk en Rachel wil daar meer over weten. Wat is het verhaal achter die bomen?
Bovendien staan er niet acht, maar negen bomen. Acht namen zijn bekend, maar de negende boom is voor ‘de onbekende soldaat’. Wie was deze man? Rachel duikt in de archieven van de krant waar ze werkt om meer te weten te komen over deze bomen en het verhaal erachter. En dan wordt het verhaal opeens wel heel persoonlijk… Die negende boom is daar namelijk geplant uit liefde, voor een negende soldaat. Een soldaat die niemand leek te kennen, maar die wel degelijk zeer geliefd was.
Mijn mening
Ontroerend verhaal
Het overkomt me niet meer zo heel vaak dat een boek me aan het huilen maakt, maar Diney Costeloe krijgt het tot nu toe met al haar boeken voor elkaar en ook weer met dit boek. Ik vind het zó ontroerend hoe twee verhalen, uit 1921 en 2001, met elkaar verweven worden.
WOI
Een groot deel van dit boek speelt zich af in de Eerste Wereldoorlog. Hoewel er aandacht is voor het leven in de loopgraven, is er in dit boek ook aandacht voor de (psychische en lichamelijke) gevolgen daarvan. De mannen die daar streden, gaven hun leven, vaak ook als ze wel in leven bleven. Costeloe geeft dat op indrukwekkende wijze weer in dit boek.
Molly
Eén van de hoofdpersonages in het boek is Molly. Haar verhaal speelt zich af in de Eerste Wereldoorlog en ik sloot haar direct in mijn hart. Ze is eerlijk, open, een beetje naïef en tegelijk verantwoordelijk, zorgzaam en liefdevol. Ik begreep haar. Ik voelde met haar mee. Een vrouw die vocht, maar slechts deels overwon.
Conclusie
Het is vrij lastig om veel over dit boek te zeggen zonder te veel van het verhaal weg te geven, maar ik zou zeggen: pak je tissues en lees dit boek. Het is echt prachtig.
Meer informatie over De verloren vader
Dit boek ook lezen?
Koop ‘De verloren vader’ bij bol.com.
Boekgegevens
Titel: De verloren vader
Auteur: Diney Costeloe
Uitgeverij: De Fontein
Genre: Roman (WOI)
Pagina’s: 414
Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.
O jeetje, nog eentje voor op mijn lijst! 😉
LikeLike
Al haar boeken zijn prachtig, vind ik. Dus wat dat betreft kun je die lijst nog lekker laten groeien…
LikeLike
Hij klinkt mooi, maar ik ben niet in de stemming voor een tranentrekker. Misschien later!
LikeLike
Dan moet je ‘m even overslaan ja…
LikeGeliked door 1 persoon
Oh, dit ga ik snel lezen. Lijkt me een geweldig boek. Bedankt voor de tip.
LikeGeliked door 1 persoon
O, die ga ik op mijn lijst zetten! Ik vond Het meisje zonder naam van haar ook erg mooi.
LikeGeliked door 1 persoon
Wel op de lijst maar niet bovenaan;)
LikeGeliked door 1 persoon
Goed idee wel, een lijst op volgorde van hoe graag je een boek wilt lezen.
LikeLike