Boekenpraat: Meneer Peacocks paradijs (Lydia Syson)

Het verhaal

1879. Meneer Peacock vestigt zich met zijn jonge gezin op een onbewoond vulkanisch eiland. Hij en zijn vrouw hebben al jaren over de wereld gezworven, maar nu zich de kans voordoet om eigen land in bezit te krijgen, grijpt meneer Peacock die gelijk.

Dochter Lizzie is het lievelingetje van haar vader. Ze is zijn ‘maatje’ en samen met hem heeft ze al heel wat uren op hun eiland gewerkt. Hun eigen paradijs. Er is echter wel één probleem: er is geen contact met de buitenwereld. Als na twee jaar eindelijk een schip aanmeert bij hun eigen paradijs, is Lizzie blij. Het schip levert mannen die met het gezin mee kunnen werken.

Op de dag dat het schip aanmeert, verandert echter ook het leven van de familie Peacock voorgoed. Zoon Albert is nergens te vinden. Met man en macht wordt naar hem gezocht. Zonder resultaat. Als Lizzie dan eindelijk ontdekt waarom en hoe haar broer verdween, staat haar wereld op zijn kop.

Mijn mening

Onbekend verhaal
Voor mij vertelde dit boek een onbekend verhaal. Over veel onderwerpen las ik al eerder boeken, maar nog nooit over de mensen die zich vestigden op nieuw ontdekte grondgebieden. Mooi om te lezen met hoeveel moed en doorzettingsvermogen daar een leven opgebouwd moest worden, afgezonderd van de rest van de wereld.

Verbijsterend en bizar
Het begin van het boek vertelt een vrij rustig verhaal. De familie Peacock vestigt zich op een onbewoond eiland en probeert daar een leven op te bouwen. Vanaf het moment dat broer Albert verdwijnt, wordt het verhaal echter verbijsterend en bizar. Lizzie blijkt als tiener een echte doorzetter, die niet bang is voor de waarheid. In dit boek lukt het je om mee te leven met Lizzie in al haar vragen, maar ook in haar twijfels en de langzame overgave aan antwoorden. Dat zogenaamde paradijs blijkt namelijk helemaal niet zo’n paradijselijk leven te garanderen.

Twee perspectieven
Het boek vertelt over Lizzie en over wat zij meemaakt, zowel nu als in voorgaande jaren. Ook komt in het boek Kalala aan het woord. Hij is één van de mannen die voor meneer Peacock aan het werk gaat. Hij is geen slaaf, maar toch leidt hij een afhankelijk leven.

Conclusie
Prachtige roman, die gaat over een vrij onbekend onderwerp. Het lukt om mee te leven met de personages. Je wordt opgenomen in het verhaal en gaat mee met de gevoelens van Lizzie, die je zonder enige moeite in je hart sluit.

Meer informatie over Meneer Peacocks paradijs

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Meneer Peacocks paradijs’ op bol.com.

Boekgegevens
Titel: Meneer Peacocks paradijs
Auteur:
Lydia Syson
Uitgeverij:
Mozaïek
Genre:
Roman
Pagina’s:
431

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

Dank aan Puur Vandaag. Ik won dit boek via een winactie op hun Instagram.

8 gedachten over “Boekenpraat: Meneer Peacocks paradijs (Lydia Syson)

    1. Ik twijfelde ook lang, maar toen heb ik dus een gokje gewaagd bij een winactie en dat was een goede reden om ‘m te lezen;).

      Like

  1. Lijkt me een heel apart boek. Zet het in ieder geval op mijn lijstje, maar of ik het echt ga lezen …

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.