Boekenpraat: Eindelijk vrij (Asia Bibi)

Het verhaal

Tijdens een warme dag op het werk neemt de Pakistaanse Asia Bibi een slok water. Ze had nooit kunnen vermoeden hoe groot de gevolgen daarvan zouden zijn.

De collega’s komen in opstand, want doordat de christelijke Asia uit het glas heeft gedronken, mogen de collega’s (die moslim zijn) niet meer uit dat glas drinken. Het is onrein geworden. Een paar dagen later doen de collega’s aangifte en zeggen dat Asia de profeet Mohammed heeft beledigd. Ze beschuldigen haar van godslastering.

Asia wordt veroordeeld tot de doodstraf. Wereldwijd krijgt haar zaak veel aandacht. Negen jaar lang zit ze gevangen, vanwege die ene slok uit dat waterglas, op die warme werkdag. Eind 2018 wordt ze vrijgesproken en in 2019 vindt ze haar ‘nieuwe thuis’ in Canada.

In dit boek vertelt Asia Bibi, samen met journaliste Anne-Isabelle Tollet, haar verhaal.

Mijn mening

Asia is een sterke, volhardende vrouw
Bij het lezen van dit boek was ik heel diep onder de indruk van het verhaal van Asia. Deze vrouw heeft geleden in de gevangenis. Ze heeft jarenlang iedere dag gedacht dat dit haar laatste zou zijn. Ze zou namelijk opgehangen worden en als dat niet zou gebeuren, zouden moslimextremisten er wel voor zorgen dat ze op een andere manier zou sterven, in haar cel. Ondanks dat weet Asia toch steeds weer de moed te vinden om te blijven strijden en om zich niet over te geven aan de gedachte dat ze maar beter kan sterven. Ze wil vechten, voor God en haar gezin.

Liefde voor Pakistan en haar volk
Asia heeft het in Pakistan als christen nooit makkelijk gehad. Zo had haar paspoort een andere kleur, om direct duidelijk te maken dat ze christen was. Het deed me denken aan de Jodenster in de Tweede Wereldoorlog. Het christendom is in Pakistan niet verboden, maar de christenen zijn daar wel echt een minderheid.

Ik had verwacht dat Asia blij zou zijn dat ze Pakistan kon verlaten, maar in dit boek is in alles de liefde voor haar land en volk nog te voelen. Asia heeft groot respect voor de moslims en is absoluut niet haatdragend. Ze weet onderscheid te maken tussen moslimgelovigen en moslimextremisten. Ze begrijpt en beschrijft dat het die laatste groep is waar iedereen bang voor is. Zij zorgden ervoor dat de rechter haar in eerste instantie niet vrijsprak, maar dat die afging op valse beschuldigingen.

Onschuld
Asia wist dat ze niet schuldig was aan godslastering. Ze had alleen gedronken uit een glas dat was bedoeld voor moslims. Het meest trof Asia me toen ik las: “Door mij te veroordelen, werden zij allemaal moordenaars, want mensen die niets hebben gedaan, dood je niet. Dat is tenminste niet wat de godsdienst ons leert.”

Eerlijk verhaal
Asia Bibi vertelt in dit boek haar eerlijke verhaal, van de dag dat ze uit het waterglas dronk tot de periode dat ze in Canada in relatieve veiligheid is. Ze vertelt over de martelingen in de gevangenis, maar ook over de goede bewakers, over de angst om haar gezin en haar liefde voor hen. Ook vertelt ze over haar gebeden en haar rotsvaste vertrouwen op God. Ik was heel erg onder de indruk van haar verhaal.

Meer informatie over Eindelijk vrij

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Eindelijk vrij’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Eindelijk vrij – negen jaar gevangen om haar geloof
Auteur:
Asia Bibi en Anne-Isabelle Tollet
Uitgeverij:
KokBoekencentrum
Genre:
Non-fictie
Pagina’s:
175

Dank aan KokBoekencentrum Uitgevers voor het toesturen van een recensie-exemplaar.

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

6 gedachten over “Boekenpraat: Eindelijk vrij (Asia Bibi)

  1. Jeetje, wat een heftig verhaal lijkt me dat. En dat allemaal om een slokje water. Het is werkelijk absurd. Zoals ze zeggen: Facts are stranger than fiction….

    Like

Reacties zijn gesloten.