Goede voorbereiding

Een goed begin is het halve werk, zeggen ze. Ik vind dat dat ook geldt voor een goede voorbereiding. Als ik iets wil doen, heb ik graag alles op een rijtje, zodat ik lekker door kan werken. Voor mij geldt dat ook op het gebied van therapie. Ik bereid therapiesessies altijd voor. Niet iedereen vindt dat goed, maar dit is waarom voor mij een goede voorbereiding werkt.

Er gebeurt veel

In de periode tussen twee therapiesessies in gebeurt van alles. De ene keer is dat niet zo heel veel, maar een andere keer is dat (te) veel. Ik kan die dingen dan vaak niet op de juiste plaats in mijn hoofd krijgen en heb er behoefte aan die dingen door te nemen met een buitenstaander. Dat helpt me dan om zaken in het juiste perspectief te zien en/of los te kunnen laten. Bij mijn eerste psycholoog waren lijstjes verboden, want ik moest de controle loslaten. Ik maakte wel lijstjes hoor, maar deed net of dat niet zo was. In de wachtkamer leerde ik dan vervolgens het lijstje uit mijn hoofd en tijdens de sessie was ik in mijn hoofd steeds de punten aan het herhalen. Zo probeerde ik ervoor te zorgen dat alles aan bod kwam.

Nu gaat het anders. Eigenlijk begint iedere sessie nu hetzelfde: “Het lijstje.” Of: “Heb je een lijstje?” En dan komt er een, voor mij, heerlijk moment. Dan pak ik mijn lijstje en leg het op tafel. Soms met een beetje stress en vaak met een heleboel opluchting. Jazeker, ik heb een lijstje en ik ben blij dat het op tafel mag. Letterlijk en figuurlijk.

Snap je me?

Volgens het onderzoeksverslag dat op tafel lag na urenlange psychologische onderzoeken, heb ik moeite om tot de kern te komen van wat ik wil zeggen. Klopt wel ja. Ik heb altijd heel veel woorden nodig. Bovendien ben ik ook niet altijd goed te begrijpen. Mijn huisarts heeft me al heel vaak uitgelegd dat ik op papier stukken beter te snappen ben dan in gesproken taal. Of dat een compliment is, moet ik geloof ik nog even over nadenken, maar oké. Hoe dan ook, als je me wilt snappen, kun je dus maar beter even mijn krabbels lezen. Dat helpt echt. Kost je bovendien minder tijd dan mijn eindeloze geratel waar je in het slechtste geval ook nog eens niets wijs uit kan worden. Het is overigens wél handig als ik die krabbels dan nog mondeling kan toelichten. Anders snap je er vermoedelijk nog steeds niks van.

Beetje spannend

Als het spannend is, vind ik het vaak moeilijk om dingen te zeggen. Ik zet ze dan altijd wel (al dan niet cryptisch omschreven) op mijn lijstje. Nu mijn lijstje geen geheim meer is, maar letterlijk en figuurlijk iedere sessie boven tafel komt, worden spannende dingen dus toch besproken. Het staat er, mijn psycholoog kan er vragen over stellen en als ik eenmaal ‘aan de praat’ ben, is het vaak allemaal helemaal niet zo spannend als ik vooraf had bedacht.

Voor mij betekent, samenvattend, dat zo’n lijstje ervoor zorgt dat in een sessie de dingen besproken worden die er echt toe doen. Het zorgt er bovendien voor dat ik in de periode tussen twee sessies in de dingen een klein beetje kan ‘parkeren’. Opschrijven en dan vervolgens bespreken in therapie. Dus ja, of het de bedoeling is of niet: voor mij werkt dit fantastisch en ik ben heel blij dat mijn lijstjes tegenwoordig gewoon toegestaan zijn én zelfs worden toegejuicht.

27 gedachten over “Goede voorbereiding

 1. Hey mogge lieve medebloggster! Heb m’n lezen weer opgepakt nu ik terug ben in NL en land dus smorgens weer op jouw blog. Je lijstjes zijn herkenbaar! Ik maak ze ook, voor bijna alles: het huishouden, m’n blogs, m’n trainingen, dieet, langetermijn lijstjes, leeslijstjes enz. Of het controle is weet ik niet. Het is ook gewoon een praktisch overzicht en richtlijn toch?

  Like

  1. Fijn dat je weer in het land bent! Ik maak lijstjes ook voor van alles! Maar voor therapie deden ze heel lang net of het gek was.

   Like

   1. Die peuten hebben een heel onorthodoxe studie gevolgd waarin ze waarschijnlijk nooit een lijstje nodig hadden voor alles wat ze moesten leren 😉 Of gewoon een groot hoofd en probleem met controle loslaten 😂

    Like

 2. Dat doe je heel goed! Het vaak niet of fout begrepen worden, herken ik. Vaak door mannen! Of dat aan mijn denken en spreken ligt, of aan hun denken en luisteren? Ik weet het niet. Of met een verschil in denkniveau? Geen idee, maar vaak wel erg storend. Veel succes!

  Like

  1. Hm, dat vind ik wel interessant. Ik merk namelijk dat ik me door mannelijke hulpverleners altijd veel beter begrepen voel. Ik spreek zelfs voorkeur uit voor een man. Bij een vrouw houd ik dingen achter én voel ik me vaak niet begrepen. Leuk dus om te lezen dat het bij jou andersom is.

   Like

 3. Oh I feel you. Zo vervelend dat het bij je eerste psycholoog niet mocht. Ik maak ook vaak een lijstje, puur zodat ik niets vergeet waarvan ik -tijdens het naar buiten lopen- denk; shit, dat moest ik ook nog bespreken. En lijstjes geven me structuur, haha. Ik maak ze ook echt voor alles.

  Like

  1. Ja, precies dat naar buiten lopen en weten wat je eigenlijk nog had willen bespreken. Ik loste dat bij die psycholoog op door een mail te sturen achteraf. Kostte ‘m denk ik meer tijd dan wanneer hij mijn lijstjes had toegestaan;).

   Like

 4. Of die psycholoog was gewoon jaloers omdat jij zo goed was in lijstjes maken 😉

  Zonder dollen: ik zie het bij veel ASS’ers, dat lijstjes/dingen opschrijven werkt. En dat ‘we’ vaak op papier beter uit onze woorden komen dan ‘in real life’.

  Like

  1. Dat laatste denk ik ook, maar toegegeven: toen ik bij die psycholoog zat, was ASS nog niet bekend bij mij.

   Like

 5. Dat denk ik ook, dat een goede voorbereiding net zo belangrijk is. Wat goed dat je een lijstje maakt en dat die tijdens de sessie op tafel komt. Die ervaring heb ik ook, dat dingen die heel spannend of heel eng of moeilijk lijken, als ze bespreekbaar worden dat eigenlijk helemaal niet zo erg meer zijn. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik vind het fantastisch dat je lijstjes maakt en dat die nu lekker op tafel mogen! Misschien omdat ik het heel erg herken dat ik op papier veel makkelijker te begrijpen ben en beter tot de kern kom. Dus lijkt me een super fijn hulpmiddel 😀 Ik ben blij voor jou dat het tegenwoordig mag (nouja hoewel het nu even niet kan natuurlijk.. maar misschien heb je het lijstje nu bij de hand tijdens het bellen?)

  Like

  1. Haha, nou, het lijstje tijdens het bellen werkte dus niet, want dan ga ik alsnog dingen verzwijgen, zo bleek;). Lijstje vooraf mailen dus, is de oplossing.

   Like

 7. Snap eigenlijk niet dat een lijstje soms niet wenselijk is. Ik kan ook schrijvend beter omschrijven wat ik wil zeggen. , je kunt meestal al schrijvend beter hoofdzaken van bijzaken scheiden. Ze zouden er juist blij mee moeten zijn omdat je dan niet vastloopt in één onderwerp en je weer andere belangrijke dingen vergeet die dan niet aangepakt kunnen worden.

  Like

 8. ik denk dat bij de ene mens een lijstje teveel houvast geeft en dus de diepgang mist, op jouw lijstje staan ook de lastige dingen een goede manier om alles aan bod te laten komen. Waarom dat idee met die lijstjes dan zo lang heeft moeten duren snap ik niet.

  Geliked door 1 persoon

 9. Lijstjes werken.
  Ik ben ook aan een vragenlijstje voor de oncoloog bezig.
  Volgende week telefonisch consult.
  Helaas, maar begrijpelijk.

  Like

  1. Dat lijkt me echt lastig, een telefonische afspraak met een oncoloog. Slim dat je een lijstje maakt. (Bij telefonische afspraken zit ik trouwens ook gelijk mee te schrijven met wat er gezegd wordt, want dat zien ze dan toch niet;).)

   Like

 10. Wat goed dat je nu dus eigenlijk als het ware gebruik kunt maken van je sterke kant. Ik heb er heel veel aan gehad dat ik bij de pyschologe die ik heb een mail mag sturen van te voren zodat we het er over kunnen hebben. ❤ Dus heel goed dat je nu dit mag doen. Ik hoop dat het je veel blijft brengen!

  Like

Reacties zijn gesloten.