Van jassenhater naar -liefhebber

Jassen en ik gaan niet zo goed samen. Ik vind jassen ellendige dingen. Een jas is dik, zit net te strak of net te los en in ieder geval nooit lekker, in mijn beleving. In de winter zie ik een jas als een noodzakelijk kwaad, maar alleen als het niet anders kan. Met de auto op pad? Mijn jas blijft thuis. Temperatuur boven de tien graden? Dan kan het misschien ook wel met een vest. Toch ben ik sinds kort een jassenliefhebber en dit is waarom.

Ik heb geen zomerjas

Mijn laatste zomerjas kocht ik ongeveer acht jaar geleden. Als ik hem tien keer heb gedragen, zal dat veel zijn. De jas zat niet lekker en bovendien vind ik het in de zomer al snel te warm. Als het toch koud is, pak ik wel een blazer of een vest en is het probleem ook opgelost. Alleen tijdens de lente en de herfst was dat af en toe lastig, want dan was de winterjas soms net te warm, maar een zomerjas had ik dus niet. Ik kocht er toch ook nooit één. Ten eerste zat dat namelijk niet lekker en ten tweede zou ik hem toch nooit dragen. Lekker makkelijk. Ik had dus geen zomerjas, al jaren niet meer.

Nieuwe winterjas

Het is al jaren geleden dat ik een winterjas scoorde die ik lekker vond zitten. Hij zat goed om m’n lichaam, zat ook nog lekker met een dikke trui eronder en de zakken waren groot genoeg om tijdens wandelingen een telefoon, een zakdoekje en mijn sleutels mee te nemen. Die jas was echter na ongeveer vier jaar echt niet meer te dragen. De voering was kapot en de buitenkant was ook niet meer zo netjes. Tijd voor een nieuwe dus. Die kocht ik vorig jaar. Ik kocht zo’n ‘wollige’ jas. Leuk om te zien, maar totaal niet praktisch. De jas was duur (sowieso vind ik jassen echt achterlijk duur) en moest maar weer een paar jaar mee, vond ik. Na één winter was de jas één grote pluizenbol geworden en echt lekker zitten deed hij ook niet. Hij was eigenlijk net iets te groot. Maar ja, met een dik vest eronder vond ik hem te warm en bovendien voelde ik me dan zo’n opgepropt wezentje, met al die laagjes. Toch moest die jas van vorig jaar nog maar een jaartje mee, had ik besloten.

Dit is wat voor jou!

Toen kwam er een appje van mijn moeder. Het zal zo’n beetje eind oktober zijn geweest. Een foto van een rode jas. Dit is wat voor jou, goed tegen je winterdip. Ik zou geen nieuwe jas kopen, maar deze riep inderdaad mijn naam. Een nieuwe jas dus, afgelopen winter. In de auto doe ik hem nog steeds niet aan, maar verder zijn de jas en ik goede vrienden geworden, want:
– hij zit lekker
– hij is niet te groot en niet te klein
– hij houdt regen tegen
– hij laat geen wind door

Al met al bleek dit dus de ideale jas. Heel wat uren hebben we samen gewandeld. En iedere keer dacht ik weer: zo lekker, deze jas. Als ik vorig jaar in de regen had gelopen, was ik ten eerste tot op mijn botten doorgeregend en ten tweede was mijn jas dan nog twee dagen nat. Nu droogde mijn jas binnen een halve dag en mijn kleding heeft nooit regen gevoeld. Met de stormachtige winter was het feit dat de jas geen wind doorliet ook zeer prettig.

Toch een zomerjas?

En toen gebeurde het ondenkbare. Ik liep tijdens een flinke storm in een regenbui buiten. Ik was weer blij met mijn jas en bedacht zomaar spontaan: ik wil een zomerjas. Nu ik had gemerkt hoe fijn een jas kan zijn, wilde ik er ook één voor de zomer. Ik dook het internet op en vond opnieuw een jas die mijn naam riep. Of ik de jas in de zomer zal dragen? Hm, ik denk het niet. Ik heb het snel warm. Maar in de lente en de herfst is deze jas perfect. Hij past goed, zit lekker én is wind- en waterdicht. Ideaal dus.

Nu hangen er dus twee jassen aan de kapstok te pronken waar ik heel blij mee ben. Van hater naar liefhebber. Maar o, wacht even. Nu het er toch over gaat, zeg ik er nog graag even bij dat ik hoop dat ik die zomerjas niet nodig heb. Ik ben wel toe aan zon, zon, zon en nog meer zon. Zonder wind en regen graag.

28 reacties op ‘Van jassenhater naar -liefhebber

 1. Haha, ik wist niet dat een blogpost over jassen zo leuk kon zijn! Wat fijn dat je uiteindelijk toch een goede winterjas hebt gevonden en hopelijk is de zomerjas een geslaagde aanwinst. Ik heb een heel fijne winterjas, waaronder ik geen trui draag. Dan draag ik nog liever op een koude dag een hemd eronder en dat ik op de plaats van bestemming een trui aantrek, anders zweet ik me kapot. In december kreeg ik van mijn moeder een dure jas die ik zowel in de herfst als in de zomer kan dragen en waar ik echt verliefd op ben. Op elke mooie dag draag ik die jas, zelfs als het eigenlijk net te koud is.

  Like

 2. Inderdaad, wat een leuke blogpost over jassen! Ik heb 2 zomerjassen die ik als tussenjas gebruik inderdaad. Ik heb het snel te warm en daar heb ik echt een hekel aan!

  Like

 3. Wat leuk om te lezen.
  Bij welke winkels koop jij eigenlijk online ? En hoe pak je dat aan, met maten en modellen ? Daar ben ik dan wel nieuwsgierig naar; zelf sleep ik mij maar steeds naar de winkel omdat ik via internet zo vaak miskopen heb en ik het zo’n gedoe vind met ruilen ( en soms ook duur ).

  Like

  1. Ik shop online altijd bij BonPrix. Ik bestel soms wel drie maten van iets en stuur er dan twee terug. Inmiddels weet ik redelijk dat ik het beste jurkjes met een uitlopende rok kan kopen. Dat weet ik zélfs de maat die ik meestal moet hebben. Bij BonPrix stuur je overigens gratis terug én ik heb het voordeel dat ik zo’n beetje in een pakketpunt van PostNL woon. Dat is makkelijk weer terugsturen;).

   Like

   1. Dank voor de tip. Dan ga ik daar toch maar weer eens kijken.. ( er moeten binnenkort eigenlijk wat items bij komen en ik heb er zooo veel zin in ;-P )

    Liked by 1 persoon

 4. Hoi Naomi, ik lees je blog al een aardig poosje en ik wil even laten weten dat ik het leuk vind om te lezen. Stukjes zoals deze waar ik vrolijk van word en niks mee hoef. En andere stukjes waarin ik dingen herken vanwege psychologische / psychische dingen waar ik tegen aanloop, waar ik wat langer over nadenk en zie dat ik niet de enige ben die iets met zulke problemen wil/moet/doet, dat vind ik ook fijn.

  Like

  1. Dankjewel. Welkom hier! Ik probeer ook expres een beetje af te wisselen in de berichten, zodat er af en toe even wat luchtigers tussendoor te lezen is.

   Like

 5. Ik herken het helemaal! Ik heb in de winter een prachtige jas waarin ik me heel erg mooi voel (maar die, eerlijk gezegd, niet warm genoeg sluit want knopen en geen rits). Tussenin draai ik een rood leren vestje dat mijn mama me doorgaf. Het is intussen helemaal verbleekt en meer roze dan rood, maar het is nog steeds een heerlijk ding. Maar ik draag eigenlijk liever een dik lang vest en een sjaal. Dat rood met witte stippen, dat vind ik nu eens prachtig zie!

  Like

 6. Leuk blogje inderdaad. Ik heb veel jassen want grote kringloop fan, al iets toch niet bevalt kan het mooi weer terug. 4 winter en 4 zomerjasjes heb ik wel. Ik hou niet van dichte jassen eigenlijk en heb er ook 2 die niet dicht kunnen, die zijn alleen voor gelegenheden waarbij ik weinig buiten loop.
  Ook kocht ik eens een jas dat later een duur merk bleek te zijn en die was inkoop 8 euro en verkoop 50, was ook leuk en sindsdien kijk ik vaker naar merken in de kringloop voor doorverkoop. Heeft me toch al 150 opgeleverd de afgelopen 2 jaar

  Like

 7. Ik heb veel te veel jassen… maar is ook nodig als je met het openbaar vervoer naar het werk gaat… een dunne regenjas, een dikke regenjas, een dikke winterjas, een dunne herfstjas… een zomerjas… een jas voor elk weerbericht 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.