Boekenpraat: Tikva (Nine de Vries)

Het verhaal

Tikva trekt met haar volk door de woestijn. Ze wonen in tenten en leven van het manna dat God hen iedere morgen geeft. Veertig jaar zal Tikva met haar familie in de woestijn moeten leven. Dat is zwaar, maar inmiddels ook bijna vanzelfsprekend geworden.

In het tentenkamp heeft Tikva haar familie en vriendinnen, maar daarnaast zijn er nog duizenden mensen die ze niet kent. Dan onthult één van die onbekende mensen het geheim van Tikva’s moeder. Tikva weet vervolgens niet wat ze moet doen. Ze vlucht de woestijn in, om tot zichzelf te kunnen komen.

In de woestijn wordt Tikva gevangen genomen en uiteindelijk komt ze terecht bij een ander volk. De mensen, de godsdienst en de gebruiken, alles is daar anders. Het verlangen naar haar eigen volk blijft trekken. Als Tikva terugkeert naar haar eigen volk, stelt ze zichzelf nog maar één vraag: “Ben ik hier nog welkom?”

Mijn mening

Uittocht uit Egypte
Nine de Vries baseert het verhaal van Tikva op het verhaal van het rondtrekkende volk Israël door de woestijn, na de uittocht uit Egypte. Het verhaal is te lezen in het Bijbelboek Exodus. Dat verhaal is me overbekend, maar Nine de Vries geeft er in dit boek weer een nieuwe dimensie aan.

Puber in de woestijn, in de tijd van de Bijbel
In dit boek reis je mee met de jonge Tikva, die als puber tegen de dingen aanloopt waar alle pubers tegenaan lopen, maar die ook steeds meer ontdekt dat er geheimen zijn in de tent van haar ouders. Door dit boek kreeg ik een heel realistisch beeld bij hoe het moet zijn geweest om in de woestijn te wonen.

Verschillende volken
Het boek beschrijft ook de verschillende manieren van leven van de diverse volken. Ieder volk had zijn eigen godsdienst en gebruiken en die gebruiken verschilden sterk van elkaar. Tikva ontdekt dat als ze tijdelijk bij een ander volk woont. Er is in dit boek veel aandacht voor de culturele achtergrond en voor de beschrijving van de geschiedenis, maar altijd zo goed in het verhaal verweven dat het niet overkomt als een geschiedenisboek.

Conclusie
Een mooie, goed leesbare, interessante roman, die een inkijkje geeft in het dagelijks leven van het volk Israël tijdens hun woestijnreis.

Meer informatie over Tikva

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Tikva’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Tikva
Auteur:
Nine de Vries
Uitgeverij:
KokBoekencentrum
Genre:
Historische roman
Pagina’s:
320

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

7 gedachten over “Boekenpraat: Tikva (Nine de Vries)

 1. Hoi lieve Naomi, gaat t goed met jou? Lukt het je om positief te blijven?
  Ik kan niet lezen en dat vind ik zo jammer, deed het vroeger wel maar nu lukt het gewoon niet meer.
  Het lijkt mij een prachtig verhaal.
  Doet mij een beetje denken aan het volgende.
  Ik ga altijd al veel met vrouwen om van allerlei culturen die in NL zijn komen wonen.\
  Vaak als jonge vrouw voor de liefde hier gekomen.
  De meesten nog bij hun liefde maar sommigen niet.
  Ze zouden terug willen naar hun eigen land maar ten eerste hebben ze hun kinderen hier en ten tweede passen ze nog wel in hun oude cultuur? en daar is ook alles verandert.
  Een francaise die ik ken zou graag terug willen maar haar hele familie woont door heel Frankrijk heen en niet meer in hun oude stad. Dus waar is “thuis”? dat bestaat niet meer.
  Fijn weekend

  Like

  1. Dat lijkt me dus heel moeilijk, als je niet meer weet wat ‘thuis’ is. Meestal lukt het wel aardig. Soms even niet, dus dan ‘duik ik onder’ voor een poosje. Maar nu schijnt de zon. Helpt ook om positief te blijven;). Ik snap wat je bedoelt met niet kunnen lezen. Ik heb dat ook gehad en heb het mezelf toen echt weer opnieuw ‘geleerd’. Ben nu weer met zo’n proces bezig, want nu in al het coronagedoe lukte het mij ook niet.

   Like

 2. Klinkt als een heel erg mooi verhaal! Doordat we nu zoveel thuis zitten ben ik opnieuw weer heel veel aan het lezen. Ik hou dit boek in mijn achterhoofd als ik opnieuw enkele boeken wil aankopen.

  Like

 3. Wat bijzonder om het verhaal van de bijbel als uitgangspunt te nemen. En waarom ook niet…. Ben gek op historische romans. Dank voor het delen. Ik ga hem op mijn lijst zetten.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.