Lezen op e-reader of papier? (Boekenpraat)

In mijn boekenkast ligt al een paar jaar een e-reader. Ik gebruik hem (te) weinig. Dat is niet omdat ik niet wil, maar gewoon omdat het praktisch niet zo goed lukt om hem veel te gebruiken. In de blog van vandaag deel ik mijn afwegingen over digitaal lezen of op papier.

De charme van papieren boeken

Ik heb het vast al eerder geschreven, maar papieren boeken hebben zo hun charmes voor me. Ik ruik bijvoorbeeld aan boeken en heb ze graag in mijn boekenkast staan. Dat ruiken gaat trouwens niet altijd op, want pas leende ik een boek van de bibliotheek dat voor mij bij een roker was geweest. Ik had het liefst het boek ongelezen terug naar de bibliotheek gebracht. Maar goed, dat is een ander verhaal.

Als ik een boek koop, doe ik dat altijd in de papieren versie. Bij een gekocht boek op de e-reader heb ik toch het gevoel dat ik niet echt iets heb gekocht. Zo’n boek ‘verdwijnt’ voor mijn gevoel. Een papieren boek kan nog jaren pronken in mijn boekenkast.

Ik ben een actieve lezer

Romans en thrillers lees ik net zo makkelijk digitaal als op papier. Dat wordt anders als ik informatieve boeken lees. Ik heb bijvoorbeeld een aantal boeken gelezen over autisme. Die lees ik sowieso op papier, omdat ik een ‘actieve lezer’ ben. Ik onderstreep, markeer en schrijf er dingen bij. Die boeken zal ik dus nooit op mijn e-reader lezen.

De charme van digitaal lezen

Het grootste voordeel van een e-reader vind ik dat je heel makkelijk je (dikke) boek overal bij je kunt hebben. Geen gesleep, geen extra ruimte die in beslag wordt genomen, gewoon lekker makkelijk.
Een ander heel groot voordeel vind ik het feit dat je heerlijk in bed kunt lezen zonder lamme armen te krijgen en/of jezelf in allerlei vreemde bochten te wringen.
Nóg een groot voordeel: mijn e-reader heeft een ingebouwd lampje. Dat vind ik heerlijk als ik voor ik ga slapen nog even lees. Minder licht dan een gewone lamp en toch goed je boek kunnen lezen. Dat lampje bleek overigens ook ideaal toen ik eens met collega’s ergens overnachtte tijdens een scholing. Mijn kamergenoten sliepen die nacht en ik las, zonder dat zij daar last van hadden.
Nog een voordeel: boeken zijn altijd beschikbaar. Je hoeft niet te wachten tot de postbode is geweest, tot de boekhandel open is of tot de bibliotheek je boek op de plank heeft staan.

Al met al zijn dat voor mij voldoende redenen om over te gaan op digitaal lezen. Behalve dan bij boeken die ik koop. Voor biebboeken geldt dat ik ze het liefst digitaal lees, maar…

Waarom ik mijn e-reader (te) weinig gebruik

Nou, digitaal lezen dus, want bijna alles wat ik lees, leen ik van de bibliotheek. En toch lees ik (veel te) weinig digitaal. Dat is niet omdat ik niet wil, maar omdat het meestal niet kan. Ik lees voornamelijk recent uitgebrachte boeken. Die zijn bij de bibliotheek vrijwel nooit beschikbaar voor de e-reader. Daarom wacht ik tot ze er zijn als papieren boek (ik reserveer boeken gelijk als ze uitkomen) en zo kan ik ze na een paar maanden dan lezen.

Voor ik een boek reserveer, kijk ik altijd eerst of het boek ook beschikbaar is als e-book. Als dat zo is, lees ik het digitaal. Helaas is dat dus echter zelden het geval. Ik heb het weleens gevraagd bij de bibliotheek, maar zij kunnen er weinig aan veranderen. Het heeft te maken met rechten die vrijgegeven moeten worden (of zoiets).

Wanneer gebruik ik mijn e-reader wel?

Ik merk dat ik mijn e-reader nu eigenlijk alleen gebruik als er even geen biebboeken zijn om te lezen. Bijvoorbeeld omdat ik een lijst met elf reserveringen heb staan, die allemaal nog op zich laten wachten. Dan download ik dus wat oudere boeken op mijn e-reader. Op dit moment biedt de e-reader ook weer uitkomst. De bibliotheek ging dicht, vanwege de coronacrisis. Ten eerste was ik blij dat ik net voor de sluiting zeven reserveringen had opgehaald, maar ten tweede was ik weer éxtra blij met mijn e-reader. Mijn leesvoorraad komt geen seconde in gevaar. Wel zo fijn!

35 gedachten over “Lezen op e-reader of papier? (Boekenpraat)

 1. Ik had dezelfde afwegingen. Nu toch volledig overgegaan op digitaal lezen. Ik ben bedlegerig en krijg idd lamme armen van papieren boeken.
  Het aanbod van de e-bieb valt zo tegen.
  Om die reden heb ik nu een Kobo plus abonnement. Weliswaar duurder dan een bibliotheek abonnement maar wel veel meer keus.
  Maar het voelt idd niet echt als mijn boeken, een echt boek in de kast levert een heel ander gevoel op, dat ben ik met je eens.

  Like

  1. Kobo Plus is voor mij ook een overweging, maar ik was dus bang dat het aanbod dan ook tegen zou vallen. Blij om te lezen dat dat aanbod veel ruimer is!

   Geliked door 1 persoon

 2. Herkenbaar dit! Ik heb ook al jaren een e-reader maar gebruik hem ook wel weinig. Al gebruik ik het de laatste tijd wel steeds vaker want hier zijn bijna alle winkels (met boeken) dicht. Maar papieren boeken heeft ook net dat iets ‘extra’s’ voor mij

  Geliked door 1 persoon

 3. Nadat ik een keer op vakantie door mijn boeken heen was, ben ik overgestapt op digitaal.
  NOOIT meer papier voor mij.

  Geliked door 1 persoon

 4. Erg herkenbaar. Ik lees alles op papier, en dan nog gekochte boeken. De bieb heeft bijna nooit nieuwe boeken, en omdat ik er meer tegelijk lees, ben ik altijd te laat met teruggeven. Dus bij mij groeit de boekenstapel gewoon door!
  We kijken al veel te veel op een schermpje, dat een beetje afwisseling is niet slecht.

  Geliked door 1 persoon

 5. Bij voorkeur lees ik papieren boeken, die komen van de bieb, of uit minibiebs, of via bookcrossing.com en ik koop ook wel eens een boek, omdat ik graag wil dat het fenomeen boekwinkel blijft bestaan (dus niet via bol).
  Voor “niet fris ruikende boeken” heb ik als tip om het een poosje met een drogerdoekje in een ziplockzakje te leggen, dat haalt de lucht er uit. Want ik vind dat ook verschrikkelijk.
  Ik heb ook een ereader, ooit gekregen vanwege een reis die we gingen maken en wat een feest is dat: niet afhankelijk zijn van het beperkte aantal boeken dat mee kan op reis en van boekenruilplankjes die je onderweg tegenkomt, waar net niet altijd het genre op te vinden is wat ik zou willen lezen…maar een grote bibliotheek vol digitale boeken om uit te kiezen. Nu gebruik ik mijn ereader vooral in bed, zodat ik kan lezen zonder het licht aan te doen, ook fijn voor mijn lief…
  Maar het liefst lees ik een echt boek, het is toch een heel andere beleving.
  Groetjes
  Jantine

  Like

  1. Dat onbeperkte aantal vind ik ook zo fijn van digitaal lezen. En toch hebben boeken op papier inderdaad dat beetje extra. Daardoor koop ik boeken dus ook altijd op papier.;)

   Like

 6. De mijne vangt ook stof, probeer al jaren een nieuwe eigenaar te vinden en zelfs dat lukt niet. Ik lees er helemaal niks op, het hele systeem met Adobe en epubs staat me niet meer aan. En dan dat ding zelf nog. Tegen de tijd dat ik eindelijk wat kan lezen ben ik op en neer naar de bieb geweest.

  Like

  1. Ik heb ’t nu gelukkig door, dat hele systeem, maar ’t is niet dat het ‘even kopen en lezen maar’ is. Het kost wel wat moeite om ’t te gaan snappen inderdaad.

   Like

 7. Voor mij geen digitale boeken. Ik heb geen ereader, en wil er ook geen. Ik vind het niet prettig lezen, en uit onderzoek is gebleken dat je dan minder goed onthoudt wat je leest. En ik wil graag onthouden wat ik lees 😉

  Geliked door 1 persoon

 8. Op schermen lezen vind ik maak niks ( ze de enthousiaste bloglezer) iedere keer een klein stukje is prima maar urenlang van een scherm lezen is écht niet mijn ding.

  Like

  1. Dat was bij mij ook heel lang een reden om niet digitaal te lezen. Maar ja, toen liet een collega het verschil zien tussen een e-reader en een schermpje van een telefoon. Qua ‘ooggemak’ is een e-reader echt iets anders dan een telefoon. Je leest bijvoorbeeld in de zon net zon makkelijk als binnen. Dat is met een telefoon wel anders. En nouja, toen ging ik dus overstag.

   Like

   1. Mijn telefoon gebruik ik alleen om te bellen en te appen, Voor alle andere dingen vind ik dat gewoon té veel gepriegel. Ik doe verder alles op de laptop, dat is lekker groot.

    Geliked door 1 persoon

 9. Toevallig heb ik binnenkort ook een blogpost over mijn e-reader ingepland staan, haha 😉 Leuk om eens te lezen wat iemand anders ervaart! Ik gebruik mijn e-reader ook te weinig, want ik houd zo erg van papieren boeken. Een paar dagen geleden heb ik wel weer wat e-books gekocht en op mijn e-reader gezet. Momenteel kom ik niet in de online bibliotheek, door een fout van mijn bieb. Hopelijk kan ik binnenkort ook weer e-books lenen.

  Like

 10. Ik vind het toch wel heel handig hoor, de e-reader. Zeker met een lampje voor in bed. Lees nog maar heel af en toe papieren boeken.

  Geliked door 1 persoon

 11. Ik heb geen e-reader. Dat-ie licht is en weinig ruimte inneemt op reis zijn wel grote voordelen, maar ik hou te veel van papier.

  Like

 12. Een papieren boek heeft nog steeds echt mijn voorkeur, maar ik lees ook wel regelmatig digitaal omdat het ook echt zijn voordelen heeft. Zeker als je op vakantie gaat vind ik het echt een uitkomst.

  Geliked door 1 persoon

 13. Ik vind een echt boek heerlijk om vast te hebben en te lezen. Mijn e-reader gebruik ik vooral op vakantie! Makkelijk mee te nemen! Ik denk dat de twee best naast elkaar kunnen leven… Leuke post!! Veel liefs, Eva

  Geliked door 1 persoon

 14. Ik was eerst anti e-reader (want je lees toch niet op een schermpje?!) maar sinds ik mij er toch eentje aangeschaft heb, lees ik vooral van m’n e-reader. Gewoon zo’n gemakkelijk ding om overal mee naartoe te slepen. Ik hou wel meer van het gevoel van een papieren boek, maar de voordelen van e-reader zijn voor mij net iets belangrijker.

  Geliked door 1 persoon

 15. Ik lees het liefst papieren boeken, maar e-books hebben ook hun voordeel. Je kunt veel boeken meenemen op vakantie etc. Ik lees de meeste e-books in de e-bieb via mijn bibliotheek abonnement. Toch heb ik geen e-reader, ik lees ze op mijn telefoon of tablet. Een e-reader leest zeker veel prettig dan een tablet, daarom denk ik toch wel eens aan de aanschaf, maar omdat ik toch het liefst papieren boeken lees, ben ik bang dat ik een e-reader niet genoeg zou gebruiken. Dus dan maar op de tablet, als ik een e-book wil lezen.

  Like

  1. Ik vind een e-reader ook wel echt lekkerder lezen dan andere schermpjes. Al je afwegingen zijn herkenbaar;).

   Like

 16. Ik lees vooral digitaal, ook informatieve boeken waar ik ook graag in markeer maar dat kan dus op mijn e-reader ook. Ik kan stukken markeren en dan achteraf alle gemarkeerde stukken onder elkaar zien, wat zelfs nog handiger is dan in een boek. Toch heb ik sommige boeken wel liever op papier, gewoon omdat ze er leuk uit zien of omdat het van die doorbladerboeken zijn of als het bijzondere boeken zijn die ik niet wil vergeten. Dat gebeurt op een e-reader toch al sneller omdat er daar bij mij zo veel op staan.

  Like

  1. Op mijn e-reader moet dat ook kunnen, stukken markeren. Ik heb er alleen de handigheid nog niet helemaal van ontdekt🙈.

   Like

 17. Ik verkies een papieren boek… naar de bib gaan vind ik super, maar sinds ik een abonnement heb bij Bookchoice lees ik vaker een ebook… en momenteel ben ik heel erg blij dat ik nog veel ongelezen ebooks staan heb… want het zal nog even duren eer we terug naar de bib mogen gaan.

  Geliked door 1 persoon

 18. Ik heb het liefst een papieren boek, maar heb ondanks mijn weerzin nu toch ook de charmes van de eReader ontdekt… Laatst probeerde ik een papieren boek te swipen. Gekker moet het toch niet worden….

  Like

 19. Pingback: Leesdip

Reacties zijn gesloten.