Boekenpraat: Wie omkijkt (Jeanine Cummins)

Het verhaal

Acapulco, Mexico. De achtjarige Luca gaat tijdens een familiefeestje even naar de wc. De familie is buiten aan het feesten en zijn moeder houdt de wacht voor de deur, zodat Luca die niet op slot hoeft te doen.

Op dat ene moment verandert hun leven voorgoed. Luca en moeder Lydia verliezen in één gruwelijke aanslag al hun familie, maar overleven zelf deze aanslag. Lydia weet precies wat haar te doen staat: vluchten. Het kartel zal echt niet tevreden zijn met de dood van haar familie. Ze zullen niet rusten tot ze haar en haar zoon ook te pakken hebben.

Lydia en Luca slaan samen op de vlucht naar de Verenigde Staten. Een onvoorbereide, snelle vlucht. Iedere kilometer brengt hen verder bij het gevaar vandaan, maar tegelijk loert het gevaar nog overal. Daar komt nog bij dat de vlucht weer allerlei andere gevaren met zich meebrengt.

Mijn mening

Binnenkomer
Dit boek begint al gelijk met een heftige scène: de aanslag op de familie van Luca en Lydia. Dat zorgt ervoor dat je vanaf bladzijde één wordt meegezogen in het verhaal. Het verhaal neemt vervolgens een snelle wending, want er is geen tijd om na te denken over een vlucht. Lydia en Luca moeten direct weg en je voelt als lezer de noodzaak van die vlucht.

Schokkend
Dit boek vertelt over de vluchtelingenstroom vanuit Mexico naar de Verenigde Staten. Het boek is fictie, maar vertelt onder welke gruwelijke, schrijnende omstandigheden vluchtelingen op zoek gaan naar een veilig(er) leven. Het nieuws daarover had ik veelal naast me neergelegd, maar dit boek vertelt de schokkende waarheid. Kleine kinderen die op rijdende treinen klimmen en overnachten op straat. Mensen die hun familie kwijt zijn geraakt door de macht van de heersende kartels. Het is echt schokkend wat er allemaal gebeurt.

Ontroerend en liefdevol
De hoofdrollen in het boek zijn voor de achtjarige Luca en zijn moeder Lydia. Ik vond het heel ontroerend om te lezen hoe Luca verandert. Hij is een kind, maar na de dood van zijn familie voelt hij de verantwoordelijkheid voor zijn moeder en lijkt hij te veranderen in een volwassene in een kinderlichaam.

Tegelijk is er Lydia. Als ze voor zichzelf door zou moeten, zou ze misschien niet eens vluchten, want voor wie zou ze nog door moeten? De liefde voor en van Luca houdt haar echter op de been. Lydia leeft ook in de wetenschap dat ze een rol heeft gespeeld in de aanslag op haar familie. In het boek wordt die rol en Lydia’s moeilijke positie duidelijk.

Conclusie
Lees dit boek, zou ik zeggen. Het neemt je mee, doet je beseffen hoe vreselijk moeilijk het leven in Mexico kan zijn en waarom Mexicanen vluchten naar de Verenigde Staten. Het boek is spannend, maar vertelt bovenal het verhaal van de mensen achter de nieuwsberichten. Hoewel heel schokkend en schrijnend, vond ik het vooral een indrukwekkend prachtig boek.

Meer informatie over Wie omkijkt

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Wie omkijkt’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Wie omkijkt
Auteur:
Jeanine Cummins
Uitgeverij:
Mozaïek
Genre:
Roman
Pagina’s:
473

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

6 gedachten over “Boekenpraat: Wie omkijkt (Jeanine Cummins)

  1. Klinkt als een erg aangrijpend boek. Ik weet niet of ik hem zou lezen omdat ik me dat emotioneel heel zwaar kan aantrekken, maar het klinkt alvast als een heel mooi, pakkend boek. Bedankt om te delen!

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.