Boekenpraat: De laatste trein naar vrijheid (Meg Waite Clayton)

Het verhaal

Truus Wijsmuller reist in 1938 en 1939 vanuit Nederland naar Duitsland en Oostenrijk. Duitsland is in oorlog, maar Truus houdt vast aan haar missie: ze wil Joodse kinderen redden van de dood. Ze weet dat haar missie gevaarlijk is en dat ze zelf ook gevaar loopt, maar toch zet ze door. Het liefst zou ze álle kinderen redden, maar ze weet dat dat niet kan. Daarom doet ze haar best om in ieder geval te doen wat ze kan. Ieder kind dat in veiligheid wordt gebracht, is er één. Groot-Brittannië wil kinderen opvangen, maar haast is geboden. Daarom haast ‘tante Truus’ zich naar bezet gebied, waar ze met SS’er Adolf Eichmann onderhandelt over de vrijheid van honderden (Joodse) kinderen.

Ondertussen vechten in Wenen twee jonge mensen voor hun leven. De één is Joods, de ander is de dochter van een ‘opstandige’ journaliste. Als Hitler de macht in Oostenrijk overneemt, weten deze tieners dat ze in gevaar zijn, maar ze kunnen niet weg. Totdat hun pad dat van tante Truus kruist. Zelfs dan is echter niets zeker en zijn ze nog lang niet veilig.

Mijn mening

Kindertransporten tijdens WOII
Tot een aantal jaar geleden wist ik weinig van de kindertransporten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het was een enorme operatie waarbij werd gestreefd naar het in veiligheid brengen van Joodse kinderen. Zij werden naar Engeland gebracht, met de bedoeling na de oorlog terug te keren naar huis. Velen van hen hadden na de oorlog echter geen thuis meer.

Dappere mensen
Hoewel ik inmiddels meerdere boeken heb gelezen over de kindertransporten, was ik opnieuw diep onder de indruk van deze roman. Al eerder raakte het me hoe ouders hun kinderen op de trein zetten naar een onbekende bestemming. Dat leek echter een betere optie dan de kinderen bij zich houden.

Dit boek is gebaseerd op het werkelijke verhaal van Geertruida Wijsmuller (tante Truus). Het geeft een inkijkje in wat er gedaan moest worden om de kindertransporten te regelen. Het wordt duidelijk hoe dapper zij was, door haar eigen leven in de waagschaal te stellen om kinderen te redden. In haar eentje heeft ze een trein met zeshonderd kinderen over de grens naar vrijheid kunnen brengen. Er was uiteraard hulp, maar Truus was degene die in Oostenrijk met SS’ers om tafel moest. Het boek beschrijft het leven van een dappere, liefdevolle vrouw.

Jong in Wenen
Het boek beschrijft ook de belevenissen van twee tieners in Wenen, net na de bezetting door Hitler. Op indrukwekkende wijze lees je hoe zij moeten strijden om in leven te blijven. Thuis kunnen ze niet blijven en dus moeten ze zwerven om uit handen van de Duitsers te blijven. Ze doen er alles aan om te blijven dromen, maar dromen veranderen in nachtmerries.

Conclusie
Een indrukwekkende roman. In eerste instantie vond ik de verhaallijnen van tante Truus en de Weense tieners niet goed bij elkaar aansluiten. Later werd duidelijk hoe dit zat. Ik heb het boek met veel interesse, respect en bewondering gelezen.

Meer informatie over De laatste trein naar vrijheid

Dit boek ook lezen?
Koop ‘De laatste trein naar vrijheid’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: De laatste trein naar vrijheid
Auteur:
Meg Waite Clayton
Uitgeverij:
HarperCollins
Genre:
Roman (WOII)
Pagina’s:
477

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

6 gedachten over “Boekenpraat: De laatste trein naar vrijheid (Meg Waite Clayton)

  1. Over dit verhaal heb ik een paar jaar geleden al eens gehoord. Het lijkt me een heel interessant en goed boek. Toevallig raadde ik dit boek een paar dagen geleden aan aan een vriend die naar een goed boek zocht. Zelf heb ik het nog niet gelezen, maar dat staat zeker wel nog op de planning.

    Geliked door 1 persoon

  2. Het verhaal komt me bekend voor maar de kaft niet en ik weet dat het boek nog op mijn lijst staat. Ik kende het verhaal over de kindertransporten wel, weet bijvoorbeeld dat als de kinderen jong waren ze niet naar Engeland gingen maar in Hoek van Holland bleven. In Hoek van Holland staat een erg mooi beeld voor deze geschiedenis.

    Like

    1. O, dan moet ik (uiteraard als dat weer ‘normaal’ kan) daar maar eens naar gaan kijken. Vind ’t heel interessant, die kindertransporten.

      Like

Reacties zijn gesloten.