Boekenpraat: Elke dag een druppel gif (Wilma Geldof)

Het verhaal

Maarten Prins, het prinsje van zijn moeder, heeft een makkelijk leven. Als hij iets voor elkaar wil krijgen, hoeft hij maar met zijn ogen te knipperen en zijn moeder regelt het voor hem. Ja, daar is hij wat (te) oud voor, maar ach, het is lekker makkelijk.

Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit. Maarten is elf. Zijn vader en broer zijn actieve en fanatieke leden van de NSB. Zijn moeder steunt zijn vader hierin. En Maarten? Maarten is ook lid. Zo hoort het. De NSB behoedt Nederland voor communisme.

Het ‘makkelijke leventje’ van Maarten is echter wel voorbij. Hij heeft op de hbs niets aan een moeder die zijn zaakjes regelt. Hij is er niet veilig voor de andere scholieren. Elke dag wordt naar school gaan een zwaardere beproeving. En dan komt er ‘uitkomst’ in de vorm van een school voor ‘Hitlerjeugd’. Ver van huis, maar wel veilig en vertrouwd voor Maarten. Hij schrijft zich in, vertrekt en leert weer veel nieuwe dingen.

Na de oorlog probeert Maarten het leven weer op te pakken. Hij is, net als de rest van Nederland, de oorlog echter niet vergeten. Zal hem ooit zijn positie worden vergeven? Zal hij ooit nog voor vol worden aangezien? En wat wás zijn positie eigenlijk?

Mijn mening

‘Elke dag een druppel gif’ zet aan tot nadenken
Dit boek zette me aan tot nadenken. Ik vond het heel simpel als kind: geen NSB. Nu ik dit las, leek het eigenlijk zo logisch dat je als jong kind je ouders volgt, zoals Maarten dat in dit boek doet. Zijn vrienden denken anders, maar de jonge Maarten volgt zijn ouders. Zij zullen toch wel weten wat goed is?

De periode na de oorlog
Het deel dat gaat over Maarten in de oorlog, vond ik heel boeiend, maar ik was het meest geboeid door de hoofdstukken over Maarten na de oorlog. Daarin wordt beschreven hoe NSB-kinderen naar heropvoedingskampen gingen. Maarten krijgt daar bijvoorbeeld foto’s te zien van de stapels lijken in concentratiekampen. In eerste instantie blijft hij denken dat dat propaganda is van de geallieerden. Natuurlijk hebben de Duitsers dit niet gedaan. Dan komt ineens het besef: Alles waar hij in geloofd had, bleek een satanisch sprookje te zijn. Dat besef komt heftig binnen en wordt heel mooi omschreven. Hij weet het: hij heeft als het ware aan een infuus gelegen thuis en elke dag kreeg hij een druppel gif binnen. Nu is het tijd om zelf stelling te nemen.

Conclusie
Dit boek verscheen al eerder als jeugdboek, maar werd in 2020 opnieuw uitgegeven, ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid. Nu voor volwassenen. Mocht je het nog niet gelezen hebben, zou ik dat zeker gaan doen. Het geeft een beeld van het leven van een NSB-kind in de oorlog, maar beschrijft ook op indringende wijze het leven van zo’n kind ná de oorlog.

Meer informatie over Elke dag een druppel gif

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Elke dag een druppel gif’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Elke dag een druppel gif
Auteur: Wilma Geldof
Uitgeverij: The House of Books
Genre: Historische roman (WOII)
Pagina’s: 368

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

8 gedachten over “Boekenpraat: Elke dag een druppel gif (Wilma Geldof)

  1. Een interessant boek, dat je weer eens laat stilstaan bij het feit, dat kinderen (en ook volwassenen) vaak een mening “hebben” maar niet werkelijk zelf veel weten, en alleenmaar hun ouders of vrienden na kletsen. Geldt niet alleen voor de NSB, maar ook voor dingen als anti-vrouwen, anti-homo’s etc. Vaak zie je dat bij de ouders ook terug. Deels vanuit hun (religieuze) overtuiging, maar ook gewoon als “gewoonte”. Heel treurig.

    Like

Reacties zijn gesloten.