Boekenpraat: Terug naar het Zuiden (Kathleen Grissom)

Het verhaal

1830, Philadelphia. James (Jamie) Burton vindt het moeilijk om zijn weg te vinden in het leven. Hij is blank, maar weet dat hij de zoon is van een blanke vader en een donkere moeder, een slavin bovendien. Hij gedraagt zich al zijn hele leven als een blanke, maar weet dat mensen hem niet (meer) zo zullen zien als ze de waarheid over hem weten.

Als James hoort dat Pan, een donker kind dat hij in huis had opgenomen, verkocht wordt als slaaf, moet en wil hij ingrijpen. James reist terug naar het Zuiden, naar Virginia. Zijn moeder woont daar nog, maar haar kan hij niet bezoeken. Hij weet ook niet of de mensen die hem daar zochten, als ‘ontsnapte donkere man’ hem nu nog steeds zoeken.

James gaat toch. Met gevaar voor eigen leven. Hij ervaart wat het is om de zoon te zijn van een gekleurde moeder. Hij ervaart hoe het is om zélf een kleurling te zijn. Er is maar één weg naar veiligheid en die weg is ‘illegaal’. Eén ding is zeker: als James dit overleeft, zal het zijn (blanke) leven voorgoed veranderen.

Mijn mening

Vervolg op ‘Het keukenhuis’
Dit boek is een vervolg op ‘Het keukenhuis’, een boek dat ik met heel veel belangstelling las. In dit tweede deel lees je over verschillende mensen uit ‘Het keukenhuis’ hoe hun leven verder verloopt.

Aangrijpend verhaal
Dit boek vond ik aangrijpend. Ik las het gespannen door. De spanning van James, die leeft als een blanke, maar nooit als blanke zal worden gezien als mensen zijn verhaal kennen, is door het hele boek heen voelbaar. Op indringende wijze worden de keuzes beschreven waar James voor wordt gesteld.

De moed van slaven
Dit boek vertelt ook het verhaal van de moed van (al dan niet ontsnapte) slaven. Zij hadden een geweldige overlevingsdrang en deden er alles aan om elkaar te helpen. Dat komt vooral terug in de verhaallijn van de jonge Pan, die op zijn achtste als slaaf verkocht wordt.

Conclusie
Een aangrijpend, indringend verhaal. Het leest ‘makkelijk’, ondanks het heftige onderwerp. Aanrader!

Meer informatie over Terug naar het Zuiden

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Terug naar het Zuiden’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Terug naar het Zuiden
Auteur:
Kathleen Grissom
Uitgeverij:
Ambo Anthos
Genre:
(Historische) roman
Pagina’s:
448

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

8 gedachten over “Boekenpraat: Terug naar het Zuiden (Kathleen Grissom)

  1. Dat ik bij de naam van de auteur toch even dacht ‘He, is dat familie van Grissom uit CSI?’.

    Net als het vorige boek doet dit boek me uiteraard nergens aan denken en al helemaal niet aan boeken als ‘een keukenmeidenroman’, of de verfilming daarvan (The Help), of de film Hidden Figures ofzo 😉

    Like

Reacties zijn gesloten.