Boekenpraat: Lijmen (Mirjam Schippers)

Het verhaal

Nikki Bakker is moe. Zó moe dat alles haar moeite kost. Even de trap op? Zó vermoeiend. Afspreken met goede vriendin Lynn? Leuk, maar het kost ook energie. En dan is er nog haar vriend Tim. Nikki vindt het geweldig dat ze verkering heeft, maar ze voelt ook dat ze Tim soms niet de aandacht kan geven die ze zou willen. Vermoeidheid staat haar in de weg. Wat is er toch met haar? Ze is jong, zit in havo vier, heeft een fijn thuis en tóch is ze volledig futloos.

Ondanks dat gaat het leven wel door. Nikki gaat naar school, heeft plezier met haar klasgenoten en doet ook thuis haar ding. Ze weet echter niet hoe lang ze dat nog vol kan houden. Als dan ook haar vriendschap met Lynn onder druk komt te staan, weet Nikki zich geen raad meer.

Mijn mening

Tienerleven
Mirjam Schippers heeft met ‘Lijmen’ een boek geschreven waar lekker veel vaart in zit. Het boek beschrijft realistisch het leven van tieners, waarbij zij te maken krijgen met vriendschap, vertrouwen, wantrouwen, verkering, school, ouders, enz. Op een mooie manier is er in dit boek aandacht voor de waarde én de complexiteit van vriendschap. Dat thema in het boek ontroerde me. Het gevecht van tieners met zichzelf en (daarmee ook) met de ander werd mooi weergegeven.

Nikki worstelt niet alleen met vriendschappen, maar ook met haar gezondheid. Voor jongeren met dezelfde ziekte (de diagnose komt pas laat in het boek, maar was voor mij al heel snel voorspelbaar) denk ik dat het fijn is dat er een hoofdpersoon is die hetzelfde meemaakt.

Nieuwsgierig naar Lynn
Dit boek draait om Nikki, maar ik werd in dit boek ook heel nieuwsgierig naar haar vriendin Lynn. Ik zag dat het volgende deel in de serie over Lynn gaat en ga dat deel dan ook lezen.

Traag einde
Het boek heeft een heerlijke vaart, maar op het einde komt er ineens vertraging. Nikki krijgt dan huisbezoek van een ouderling uit de kerk en vrijwel het hele gesprek, inclusief Bijbelgedeelte, wordt vervolgens uitgeschreven. Mijns inziens jammer. Het vertraagt het boek en komt ook wat ‘opgelegd’ over, alsof er nog wat geloof in verwerkt moest worden.

Conclusie
Fijn, geloofwaardig, vlot lezend boek met eenvoudig taalgebruik, dat een mooi inkijkje geeft in het leven van tieners. Ik las het tijdens een leesdip en vond het heerlijk, even zo’n ‘makkelijk’ boek. Ik las het in één avond uit.

Meer informatie over Lijmen

Dit boek ook lezen?
Koop ‘lijmen’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Lijmen
Auteur:
Mirjm Schippers
Uitgeverij:
De Banier
Genre:
Roman (15+)
Pagina’s:
200

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

14 gedachten over “Boekenpraat: Lijmen (Mirjam Schippers)

 1. Gadverdamme ik heb er zo’n hekel aan als het geloof er zo in verwerkt wordt. Geloof mag maar liefst wel op een moderne manier. Vanuit je omschrijving lijkt het een puberboek, die lees ik niet graag. Heb als kind in groep 7 die boeken gelezen en ben daarna naar de volwassene boeken gegaan.

  Like

 2. He, wat tof dat jij ook de jeugdboeken/Young Adult aan het verkennen bent!

  En dat opgelegde, dat ‘lesje’, dat is iets wat ik bij meer auteurs tegen kom, niet alleen bij christelijke boeken. Voor mij een van de grootste afknappers in een boek.

  Like

  1. Het is bij mij vaak ook een afknapper, maar omdat ik nieuwsgierig was naar meer, las ik ook het tweede deel. En daar ontbreekt gelukkig dat opgelegde gevoel!
   En ja, ik vind ’t echt leuk, de (her)ontdekking van jeugdboeken. Even minder concentratie en dan leest dat toch wel heel fijn. En tja, als ik eenmaal begin, zie ik weer veel te veel leuke titels, dus die komen dan ook weer op m’n lijstje;).

   Geliked door 1 persoon

 3. Leuk dat je young adult leest! Ik zie hier al in de reacties staan dat het komt door je verminderde concentratie. Dat vind ik zo fijn aan het genre: de boeken zijn redelijk makkelijk om te lezen. Fijne boeken om even te lezen als je geen concentratie hebt of geen zin hebt in iets zwaars.

  Geliked door 1 persoon

 4. Leuk dat jij een boek van Mirjam gelezen hebt. Haar blog vind ik altijd erg leuk, dus de boeken moet ik ook nog lezen. Overigens vind ik de reactie van Villasappho een beetje overdreven. Daar heeft iemand een probleem, maar niet met jou! In heel veel boeken zitten “verborgen” boodschappen, en daar is niets mis mee. En young adult is ook leuk. Momenteel herlees ik Heidi in een oude duitse versie, en dat is ook leuk.

  Like

  1. Ach jongens, Heidi! Ook gelezen vroeger. Breng me niet op leesideeën, die lijst is al zo lang;).

   Like

 5. Ik was aan het twijfelen… op mijn lijstje of niet… maar aangezien het vaak over geloof gaat, ga ik het niet doen. Zo’n boeken spreken mij niet aan.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.