De boekenkamer

Later als ik groot ben en een groter huis heb en een kamer over en al dat soort dingen meer waar ik nu alleen nog maar van kan dromen, dan… Dan wil ik dus een boekenkamer, mijn eigen privébibliotheek, want oh, wat houd ik van dat soort ruimtes!

Uren voor de boekenkast

Mijn boeken hebben jaren in gesloten kasten gestaan. Toen ik ze in open boekenkasten uitstalde, werd het een gewoonte om er iedere avond even voor te gaan staan. Voor ik naar bed ging lekker nog even naar al mijn boeken staren. Dan las ik ze niet en ik pakte ze er niet uit, maar ik keek gewoon. Heerlijk vond ik dat. Daar stonden al mijn boeken. Alle verhalen waar ik zo heerlijk bij weg was gedroomd. Mijn kast is ingedeeld op alfabet en ik vind het dan leuk om te zien hoe in de loop der jaren mijn aankopen zijn veranderd. De streekromans van mijn tienerjaren zijn er nog, maar inmiddels zijn er vooral heel veel thrillers en historische romans. Heerlijk om naar te kijken. Nog steeds kan ik vanuit mijn bed de boekenkast zien en ik kijk er nog steeds heel graag naar. Eén probleem: inmiddels zijn in die kast niet al mijn boeken meer te bewonderen, want de kast is te klein geworden. Sommige boeken zijn dus ‘verstopt’ in dichte kasten in de woonkamer.

Boeken mogen niet in de woonkamer

Een boekenkast in de woonkamer klinkt te gek, voor een boekenliefhebber als ik. Dat vind ik ook leuk, maar alleen bij anderen. Als ik bij anderen kom en ik zie een boekenkast, dwalen mijn ogen altijd als eerste die kant op. Aan de boeken kun je dan vaak al zien wat voor mensen je voor je hebt.

Ik vind het echter ook onrustig, boekenkasten in woonkamers. Ik was bijvoorbeeld pas bij mijn dominee. We hadden een gesprek in één van zijn werkkamers. Er stonden niet bizar veel boeken, maar ik merkte toch hoe ik steeds werd afgeleid en even wat titels bekeek. Dat doen boeken dus met mij. Ze geven nogal veel prikkels. Geen boeken in de woonkamer dus, maar waar dan wel?

Op naar de boekenkamer

Hier komt mijn ultieme droom om de hoek kijken. Ik zou het zó gaaf vinden om een kamer te hebben waarin ik een hele wand (of twee) kan volbouwen met boekenkasten. Al mijn boeken uitgestald, maar toch niet in de woonkamer. Ik kan dus van mijn boeken genieten, maar de woonkamer blijft rustig. En dan wil ik het liefst zo’n kast tot het dak. Dat wordt lastig, omdat ik klein ben, maar daar heb ik ook een oplossing voor: ik wil zo’n kast met een trappetje. Hoe geweldig is dat! Lekkere stoel erbij om in te lezen en de droom is compleet.

Het blijft helaas nog even bij dromen, want ik woon nu in een huis met een woonkamer en een slaapkamer en dus staat de boekenkast in de slaapkamer en wat niet meer past, verdwijnt achter gesloten kastdeurtjes.

Toch snuffel ik af en toe even aan mijn grote droom. Mijn moeder heeft die droom namelijk tot leven laten komen. Op de kamer waar ik als kind sliep, heeft zij een boekenkamer gemaakt. Een muur vol boeken, gesorteerd op genre. Haar boeken ja, niet de mijne. Eerst werd de kamer verbouwd en vervolgens kwamen er langzaam maar zeker steeds meer boeken. Wat ik nu dus doe als ik bij mijn moeder kom? “Hoi!” Vervolgens ren ik de trap op en inspecteer ik de boekenkamer. Misschien kan ze er een zitje voor me installeren. Ik weet zeker dat ik er dan uren kan zitten;).

En later als ik groot ben en een groter huis heb en een kamer over en al dat soort dingen meer waar ik nu alleen nog maar van kan dromen, dan… Dan maak ik een boekenkamer, mijn eigen privébibliotheek, want oh, wat houd ik van dat soort ruimtes!

27 gedachten over “De boekenkamer

 1. Oh, wat lijkt een boekenkamer mij heerlijk! Wij hebben wel een boekenkast in de woonkamer, maar ons huis is één grote open ruimte met een entresol. Ook heb ik wat boeken op mijn bureau staan. Ik merk wel dat ik bijna nooit meer een nieuw boek aan de collectie toevoeg. De meeste boeken leen ik bij de (online) bibliotheek en heel soms koop ik een e-book. Toch twijfel ik al een paar dagen om twee boeken aan te schaffen. Als e-books zijn ze net geen €10, als paperback €23. Maar het lijkt me wel weer onwijs leuk om fysieke boeken aan de kast toe te kunnen voegen. Daar dub ik nog even over.

  Like

  1. Op de één of andere manier schaf ik de laatste tijd ook veel minder boeken aan. Inderdaad gaat vrijwel alles via de bibliotheek. Maar ja, fysieke boeken aan de kast toevoegen blijft leuk, vind ik. Dus als het aan mij ligt: lekker kopen die twee boeken waar je over twijfelt;).

   Geliked door 1 persoon

   1. Wel, hè? 😄 En wat een goed idee om boeken op volgorde te zetten. Mij lijkt het altijd het leukst om de boeken op kleur te zetten, maar ik weet niet of dat gaat lukken. Ik ga er dit weekend eens naar kijken.

    Like

   2. Op kleur ziet er leuk uit, maar ik zou dan veel niet meer terug kunnen vinden, dus ik ga toch maar voor praktisch in gebruik;).

    Like

 2. Titels moeten lezen, naar de boeken willen kijken, alles op orde erin hebben staan, liefst op kleur of genre…. 🙄 Daarom doe ik tegenwoordig altijd m’n boeken weg. Klinkt gewelddadig, ik weet het!! Ik heb een handje ‘goud waard bewaren’ boeken maar mijn boekenkast in minimaal. In de huiskamer afschuwelijk (plus te persoonlijk vind ik) en slaapkamer voor mij te druk.
  Ben benieuwd hoeveel boeken je hebt!

  Like

  1. Het is inderdaad heel persoonlijk, zo’n boekenkast in de woonkamer. Ik zou ook lang niet al m’n boeken in de woonkamer willen zetten, als ik daar een kast zou hebben.
   Ik vind het ‘meevallen’ hoeveel ik heb. Ik denk dat ik alles bij elkaar zo’n tweehonderd boeken heb. En dan vooral omdat ik niet heel veel ruimte heb. Anders zou ik er veel meer hebben;).

   Geliked door 1 persoon

 3. Hier 2 meter boekenkast in de woonkamer, en er staat nog wat boven… In my defense: we zijn met z’n tweeën 😉

  Like

 4. Zo herkenbaar! Ik zou ook ooit graag een boekenkamer willen hebben *zucht*. Ook mijn ogen dwalen altijd af naar boeken en boekenkaste bij een ander… (Ooit een meeting op een uitgeverij gehad? Een kwelling! ;-))
  En ook geen boeken in de woonkamer is heel herkenbaar. Heb het vroeger, in mijn vorige huis, heel lang gehad tot ik besloot dat ik dat niet meer wilde – te onrustig, druk, maar ook te persoonlijk – en de boekenkasten gingen naar een andere kamer. Grappig, toen ik mijn partner leerde kennen had hij nog niet zo lang daarvoor hetzelfde gedaan. Onze boekenkasten staan nu in een kamer met mijn naaimachine en hobbyspullen, dus toch al een beetje een boekenkamer. 😉

  Like

 5. Ik vind het juist fijn, boeken in de woonkamer. Met de kanttekening dat het wel boeken moeten zijn die ik voor m’n plezier lees, en niet voor studie-doeleinden oid. Dus ik heb zo’n 10 meter boeken in de woonkamer staan.

  Like

 6. Zucht…. daar droom ik al járen van, maar dan zo’n grote ouderwetse bibliotheek zoals in de grote herenhuizen van de adel… mét een grote open haard, een biljart , een barretje én natuurlijk het laddertje om je langs de hoogste rijen boeken te trekken….. ik droom nog even verder,,,zzzzzzz

  Like

 7. Heel herkenbaar. Geen letters kunnen zien zonder ze te lezen. Direkt afgeleid zijn door een stapeltje boeken. Ja zo ben ik ook. En (daarom) ook geen boekenkast in de woonkamer, maar wel boekenstapels. Mijn boekenkast is veel te klein en staat in de slaapkamer en deels op de gang. De overige boeken staan in dozen. Helaas. Je begrijpt, ik moet nog eens een nieuw systeem bedenken, want ik zie ook graag mijn boeken. Geordend heb ik ze deels op genre (reisboeken, kookboeken, literatuur, psychologie…) en dan bij de literatuur op alfabet.
  Een boekenkamer zou heel mooi zijn, (een inloopklerenkast heb ik NIET nodig). Eens was ik in een woning in Athene die had over alle verdiepingen in de wand achter het trappenhuis een boekenkast. Gigantisch. En dan in de kelder nog een archief met boeken. Er zaten veel 1e drukken tussen. Zo om jalours te worden…… Dus dromen kan ook nog even doen.

  Like

  1. Oeh, dat huis in Athene klinkt fantastisch! Een inloopklerenkast heb ik ook niet nodig, maar een inloopboekenkast dus wel;).

   Like

 8. Ik heb een boekenkamer op de zolder van ons huis 💕
  Het was ook altijd mijn grote droom en die is nu waarheid geworden…inclusief zitje!
  Maar helaas ook in zo’n boekenkamer is de ruimte beperkt en ik hou dus ook niet al mijn boeken, alleen de echt bijzondere. De rest geef ik weg, rechtstreeks of via openbare boekenkastjes hier in de omgeving.
  Hopelijk komt jouw droom ook uit.
  Groetjes
  Jantine

  Like

 9. ik vind het ook heerlijk om te zien, echt.
  Maar ik heb wel wat boeken waar ik geen afstand van kan doen.
  Verder hou ik het bij mijn E reader 🙂 en spaar ik zeker geen boeken.

  Geliked door 1 persoon

 10. Onze boekenkast stond vroeger in de living, maar sinds de verhuizing is daar geen plaats meer voor. Onze boekenkast staat nu boven op een heel leuk plaatsje, als je naar boven gaat met de trap passeer je de kast en ik vind die daar beter staan dan in de living.

  Like

Reacties zijn gesloten.