‘Lekker’ buiten zitten

Zodra de zon zich laat zien, verplaats ik mijn leven het liefst naar buiten. Buiten lezen is favoriet, maar bleek de laatste tijd ineens een beetje lastig. Probleem? Mwa, niets wat niet opgelost kan worden.

Het buitenleven

Het allerliefst zou ik heel veel buiten zijn, zodra de zon begint te schijnen. Mijn dagelijkse wandelingen of fietstochtjes worden ineens een langer en het liefst zou ik ook al mijn andere bezigheden naar buiten verplaatsen. Favoriet was voor mij altijd lezen. Soms voelde ik me binnen ‘schuldig’ als ik zomaar een hele middag zat te lezen. Buiten had ik dat niet. Ik ‘moest’ toch van de zon genieten? Met een boek ging dat prima. Buiten eten doe ik weinig, maar dat komt vooral omdat ik bij mijn appartement niet echt afgeschermd zit. Ik vind het vervelend als ik tijdens het eten ook nog een praatje moet maken met de langslopende buren. Dan maar binnen eten dus.

Nederland leeft buiten

Vanaf eind maart kregen we ineens heerlijk weer en in april en mei volgden heel wat dagen waarop we buiten konden zitten. Omdat Nederland vanwege de coronamaatregelen veel meer thuis was dan anders, was het ook ineens in alle tuinen veel drukker. Daar had ik uiteraard niet echt over nagedacht, want waarom zou ik? Maar toen dook ik dus heerlijk met mijn boek in een tuinstoel en al na één bladzijde wist ik: dit gaat niet werken. Dit viel niet in de categorie lekker buiten lezen.

Waarom ik buiten niet kan lezen

Het probleem zat niet in het boek of in mijn tuinstoel. Met mijn zonnebril op was het heerlijk lezen buiten. Het is alleen zo dat ik niet kan lezen als er andere geluiden zijn. Lezen met muziek op de achtergrond kan ik al niet. Lezen met pratende mensen op de achtergrond is voor mij echt onmogelijk. Uiteraard is het logisch dat die achtergrondgeluiden er buiten wél zijn, want er zitten nu eenmaal meer mensen buiten. Maar ja, ik wist niet wat ik las, dus dat boek was geen succes. Ik kon dus kiezen: naar binnen of buiten, maar dan zonder boek.

Fijne activiteiten voor buiten

Ik pakte mijn lijstje met ‘klusjes’ er eens bij. Het opruimen van de voorraadkast moest toch echt binnen, dus dat stelde ik even uit. Maar blogjes tikken blijkt buiten echt heel goed te gaan. Laptop mee naar buiten en tikken maar. Dat ik ondertussen de baby van de buren hoor huilen en wat kinderen hoor spelen, is voor mij tijdens het tikken geen enkel probleem.

Wat ook buiten prima kan? Kleuren. Oké, ik geef toe dat ik daar eerst even wat schaamte voor moest overwinnen. Zou ik echt met mijn dertig plus jaren buiten gaan zitten kleuren? Ja, want waarom niet? Kleuren gaat prima met ‘achtergrondruis’ en in de zon. Dat lezen doe ik dan ’s avonds wel weer binnen, als het buiten kouder is, of op de middagen dat er even wat minder ‘achtergrondruis’ is. Zo zie je, zelfs voor iemand met mijn gebrek aan concentratievermogen valt er buiten heus iets te doen. Ik hoop op nog veel en veel meer zonnige dagen, want dat buitenleven doet me goed! Dat buiten zitten blijft lekker, maar ik moest er gewoon even de juiste activiteiten voor vinden.

25 gedachten over “‘Lekker’ buiten zitten

 1. Het is drukker buiten ja, overduidelijk! Ik dacht je oplossing is misschien een koptelefoon orzo, maar dit vind ik eigenlijk veel slimmer, omdenken!

  Like

  1. Koptelefoon vind ik niet lekker zitten. Anders zou dat inderdaad een oplossing kunnen zijn, maar dit is beter voor mij;).

   Like

 2. Ha, fijn dat je een oplossing hebt gevonden! Ik dacht in eerste instantie ook aan een koptelefoon, maar andere activiteiten zijn natuurlijk ook fijn!
  Groetjes
  Jantine

  Like

  1. Koptelefoon vind ik niet lekker zitten. Dus ja, eigenwijs als ik ben, begin ik daar niet (meer) aan.

   Like

 3. Heel herkenbaar. Ik heb vaak ook moeite om me op het balkon op lezen te concentreren. Ook een radio is fataal. Dus zit ik graag op zondag, dan is het hier zeer rustig, buiten en lees. Maar verder doe ik dat binnen. Ook buiten werken op mijn laptop is nog niet echt gelukt. Binnen kan ik me beter concentreren. Met gevolg dat het buitenzitten zich beperkt tot koffiedrinken en eten. (bij ons is geen inkijk). Maar dat is ok voor mij. Veel plezier met het mooie weer!

  Like

  1. Een radio betekent voor mij ook dat alle focus naar de radio gaat en verder nergens meer heen. En ach, buiten pauzeren is ook fijn, zou ik zeggen!

   Like

 4. Fijn dat je een oplossing hebt gevonden om buiten en toch met iets bezig te zijn. Hier is het inderdaad ook een stuk drukker in de tuinen. Ik vind het altijd heel gezellig en laat mij door al die geluiden en gesprekken graag wegvoeren naar “dromenland” (wel in de zon uiteraard…)

  Geliked door 1 persoon

 5. Oh wat fijn dat je wel blogs kan tikken buiten en kleuren (goed ook gewoon doen haha!). Goed om er zo naar te kijken, niet de focus op ‘wat kan niet’ maar de focus op wat kan ik wel! 😀

  Geliked door 1 persoon

 6. Kleuren, oordopjes en luisterboek? Dat doe ik nog wel eens. Was ophangen kan trouwens ook prima buiten 😉 En dat laat zich ook combineren met een luisterboek.

  Like

 7. Ook een hele mooie oplossing. Ik kan gelukkig heel goed in mijn eigen bubbel kruipen, ik krijg dan amper wat mee van de wereld om mee heen. Ik zit dan volledig verdiept in mijn boek, of wat ik dan ook maar aan het doen ben.

  Like

 8. Als jij wil kleuren in je tuin, dan doe je dat toch lekker?! Niet druk maken en als iemand iets te zeggen heeft zeg dan; er zijn teveel mensen op aarde die buiten de lijntjes kleuren. EN dan gewoon niks meer zeggen en doorgaan.

  Like

 9. Oh, dat kan ik gelukkig wel: lezen buiten. En verder vind ik vooral dat iedereen gewoon buiten moet doen wat ie wil. zolang het maar geen overlast geeft voor anderen en dat zal kleuren heus niet doen.

  Like

  1. Dat vind ik ook, dat iedereen moet doen wat ie wil. Maar mensen die bijvoorbeeld buiten keihard een radio aanzetten? Daar snap ik dan weer helemaal niks van. Praten, ja. Natuurlijk. Maar een radio? Ik vind dat asociaal.

   Like

 10. Natuurlijk is er niets geks aan als jij gaat zitten kleuren, lekker doen waar je blij van wordt hoor. Lezen buiten vind ik lastig, het witte papaier schittert me veel te veel en als ik even naar binnen moet lopen zie ik geen steek.

  Like

  1. Dat klopt ja. Wat betreft het papier vind ik het goed op te lossen met zonnebril, maar als ik naar binnen ga, zie ik de eerste minuut ook niks. Volgens mij is daar geen oplossing voor. Of toch: niet naar buiten gaan;).

   Like

 11. Dan bof ik toch maar eigenlijk, hier op het Achterhoekse platteland. Als ik ga lezen dan is de kans op andere stemmen maar klein, of het moet mijn gezin zijn.

  Like

  1. Dat is hier normaal eigenlijk ook zo, dat ik niemand hoor, maar nu was ineens iedereen thuis en buiten, dus toen werd het wel heel ‘gezellig’.

   Like

Reacties zijn gesloten.