Boekenpraat: Het bruidsmeisje (Beverly Lewis)

Het verhaal

Drie keer bruidsmeisje, nooit de bruid. Met deze woorden zou Joanna Kurtz een boek over zichzelf openen. Volgens haar zus Cora Jane tart ze het lot, door drie keer als bruidsmeisje te dienen. Dat hoort zo niet.
Een boek over zichzelf zou Joanna diep in haar hart wel willen schrijven, maar de bisschop van Hickory Hollow, de Amish-gemeenschap waarin ze leeft, vindt het een zonde. Joanna vindt het moeilijk. Ze wil de regels volgen en tegelijk doen wat ze het liefste doet. Ze weet echter dat schrijven een toekomst bij haar familie in de weg kan staan.

Eben Troyer woont in Indiana, ver bij Joanna vandaan. Ze hebben elkaar ontmoet tijdens een begrafenis. Eben weet dat Joanna haar geliefde Hickory Hollow niet wil verlaten, maar zelf kan hij, vanwege de plicht aan zijn ouders, niet weg uit Indiana. Hij weet dat hij zijn ouders niet in de steek kan laten, maar wil tegelijkertijd zijn eigen hart volgen.

Mijn mening

Vervolg op De violiste
‘Het bruidsmeisje’ is het tweede deel in de serie Hickory Hollow. Het eerste deel, ‘De Violiste’, had me nieuwsgierig gemaakt naar meer. Het is leuk om in dit deel andere personages, die in ‘De violiste’ op de achtergrond voorkwamen, nu te ontmoeten als hoofdpersonages.

Familieliefde, trouw en strijd
Zoals in veel boeken over de Amish staat ook in dit boek de trouw aan God en familie centraal. Ik vind het verbijsterend hoe de trouw aan God en familie tegelijk het ontwikkelen van een zelfstandig leven in de weg kan staan. Zo kan een bisschop het bijvoorbeeld verbieden om je aan te sluiten bij een andere gemeenschap van Amish, in een ander gebied. Wat ik niet wist, is dat de regels overal net een beetje anders zijn. In dit boek lees je in het verhaal van de karakters heel mooi wat dat met (jonge) levens doet.

Boeiende personages
Net als bij ‘De violiste’ vond ik ook in dit boek de personages goed en geloofwaardig uitgewerkt. Je leert de verschillende karakters kennen. Joanna’s voorliefde voor schrijven wordt op een boeiende manier beschreven. Daarnaast is er haar eigenwijze zusje Cora Jane, die nooit een blad voor de mond neemt. Ik vind haar een boeiend personage en hoop dat er een vervolgdeel aan haar is gewijd.

Conclusie
Boeiende roman over jonge mensen in een Amish-gemeenschap, waarbij je als lezer de verschillende karakters goed doorgrondt. Fijn, geloofwaardig verhaal, met de kanttekening dat het uiteraard een roman blijft, met de nodige ‘toevalligheden’.

Meer informatie over Het bruidsmeisje

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Het bruidsmeisje’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Het bruidsmeisje (Hickory Hollow 2)
Auteur:
Beverly Lewis
Uitgeverij:
De Groot Goudriaan
Genre:
Christelijke roman
Pagina’s:
320

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

10 gedachten over “Boekenpraat: Het bruidsmeisje (Beverly Lewis)

 1. Klinkt interessant! Ik heb ooit een werkstuk gemaakt over de Amish op de middelbare school, en het heeft nog altijd mijn interesse.

  Like

  1. Ik heb me er ook weleens wat verder in verdiept en ik vind het echt interessant. Vorig jaar was er een serie op tv waarbij Nederlanders naar de Amish gingen. Vond ik ook heel interessant. En overigens kreeg ik toen wel een totaal ander beeld dan dat ik had na alle boeken die ik had gelezen.

   Like

 2. Over de Amish wil ik ook nog wel eens wat lezen. Ik heb geen relatie met een religie en ben benieuwd. Welk boek zou je me dan aanraden. Is dit boek er ook in het engels?

  Like

  1. Ja, dit boek is er zeker in het Engels. Serie Hickory Hollow moet je dan zoeken. De boeken van Beverly Lewis gaan bijna altijd over de Amish. Het zijn natuurlijk wel echt romans en geen informatieve boeken. De boeken van Cindy Woodsmall over de Amish vind ik ook heel mooi. Maar de klassieker op dit gebied is toch wel de trilogie Katie Lapp van Beverly Lewis. Daar zou ik mee beginnen. Zit zo’n beetje alles qua regels, beleving enz. wel in.

   Like

 3. Deze sla ik even over, ik kan niet zo goed tegen dat ‘wij weten het het beste want wij geloven in X, en mogen dus bepalen hoe jij leeft en welke keuzes jij maakt’.

  Fijn dat jij het wel leuk vond!

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik heb vroeger wel wat films en series over de Amish gezien en vond het intrigerend hoe zij leven. Dat er zelfs een soort van ‘strijd’ is tussen verschillende Amish gemeenschappen en je verboden kan worden naar een andere groep te gaan wist ik niet, evenals dat de regels net weer anders kunnen zijn. Interessant!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.