Boekenpraat: Nachtvlucht (Anita Terpstra)

Het verhaal

Liv woont tijdelijk weer bij haar ouders op het Friese platteland. Ze woonde in Kenia, maar haar relatie is over en daarom is ze teruggekeerd naar Friesland. Liv wil daar rustig bedenken hoe ze haar leven in Nederland wil oppakken.

De zo gewenste rust is haar echter niet gegund. De broer van Liv, Ron, vermoordt zijn gezin en pleegt daarna zelfmoord. Dat is in ieder geval wat de politie zegt en het verhaal dat de kranten vertellen. Liv gelooft er echter niets van. Haar broer had wel problemen, maar dit zou hij toch nooit doen?

Liv besluit in het leven van haar broer te duiken. Ze gaat zijn gangen na en probeert te achterhalen waar hij de laatste weken van zijn leven mee bezig was. Iedereen verklaart haar voor gek. Heeft Liv last van PTSS? Draait ze door? Toch blijf Liv zoeken. Als ze vervolgens beweert dat ze bedreigd wordt, neemt niemand haar nog serieus. Liv heeft hulp nodig. Dat weet ze, maar welke hulp is dat dan?

Mijn mening

Schilderen met woorden
Anita Terpstra schildert in dit boek met woorden. Het was voor mij alsof ik alles voor mijn ogen zag gebeuren. Het boek begint razend spannend, waardoor ik vanaf de eerste bladzijde besloot dat dit een boek was dat heel snel uit moest.

Wie heeft er gelijk?
Het boek is geschreven vanuit Liv. In haar verhaal leer je ook de andere personages steeds beter kennen. Je voelt als lezer dat Liv wil uitzoeken hoe haar broer tot zijn daad is gekomen en hoe frustrerend het is dat niemand haar serieus neemt. Mensen denken dat ze waanideeën heeft. Je wordt als lezer zó meegenomen in het verhaal dat je zelf begint te twijfelen aan wie er gelijk heeft. Is het Liv of draait zij inderdaad door?

Ons kent ons
Het boek speelt zich af in een klein Fries dorp, dat verder niet bij naam wordt genoemd. Het is een echt ons-kent-ons-dorp. Dat zorgt ervoor dat veel verhalen elkaar overlappen. Heel soms kwam dat wat ongeloofwaardig over, maar ik vond dat het aan het eind weer helemaal werd ‘rechtgetrokken’.

Conclusie
Voor thrillerliefhebbers een absolute aanrader. Een schilderachtig boek, dat je meeneemt in de raadselen in het hoofd van Liv én in een kleine ons-kent-ons-gemeenschap.

Meer informatie over Nachtvlucht

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Nachtvlucht’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Nachtvlucht
Auteur:
Anita Terpstra
Uitgeverij:
Cargo
Genre:
Literaire thriller
Pagina’s:
303

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

6 gedachten over “Boekenpraat: Nachtvlucht (Anita Terpstra)

  1. Leuk dat jij die uitdrukking “schilderen met woorden” gebruikt. Doe ik ook graag. Voor mij is dat het hoogste doel als het om een goed boek gaat. Maar helaas kunnen maar weinig schrijvers/sers dat. Ik persoonlijk ken er maar een handje vol. Ook veel goede (of bejubbelde) schrijvers gooien liever met grove taal dan dat ze iets moois kunnen schrijven. Goed schrijven is een kunst!

    Like

    1. Ik hoef de dingen juist niet zo voor me te zien meestal, maar bij dit boek deed ik dat echt. Ik liep waar de personages liepen, enz.

      Like

Reacties zijn gesloten.