Boekenpraat: Door jou ben ik mij (Hinke van Abbema)

Het verhaal

Jonathan, een student uit Rotterdam, valt op jongens. Hij heeft dat nog aan niemand durven vertellen, want hij heeft het idee dat zijn omgeving negatief zal reageren op zijn ‘nieuws’. Hij komt uit een christelijk gezin en verwacht dat zijn ouders en de kerk zijn geaardheid zullen veroordelen.

Dan komt hij bij een voetbalwedstrijd Marouan tegen. Jonathan blijft maar aan hem denken en weet dat dit meer is dan een gewone vriendschap. Toch? Of niet? En hoe moet hij het zijn ouders vertellen?

Mijn mening

Gemengde gevoelens
Ik kan niet helemaal de vinger leggen op wat het probleem is, maar op één of andere manier kwam ik maar moeilijk door dit boek heen. Aan de ene kant vertelt het op een prachtige manier de worsteling van een christen met zijn geaardheid. Jonathan probeert zijn weg te vinden in zijn christelijke omgeving.
Aan de andere kant vind ik het boek ook vol staan met vooroordelen, niet over homofiele christenen (juist niet!), maar over ‘de kerk’. Jonathan heeft een gesprek met mensen van de kerk, waarin heel kort door de bocht over homofilie wordt gesproken. Ik hoop oprecht dat dit geen afspiegeling is van de gesprekken die hierover in kerken worden gevoerd.

Eenzijdig
Dat ik niet helemaal verdwaalde in het verhaal, komt denk ik ook omdat het mijns inziens wat traag op gang komt. In het begin gaat het alleen over Jonathans gevoelens en over zijn aarzelingen daarover. Ik miste in het begin van het boek het ‘gewone’ leven, waarin ook ruimte is voor andere dingen dan verliefdheden. Later komt dat wel en ik vond het boek toen ook boeiender worden.

Conclusie
‘Door jou ben ik mij’ vertelt een aangrijpend verhaal over homofilie onder christenen, maar wist mij niet aan zich te binden. Ik denk dat er meer kracht in het boek had gezeten als het een informatief boek was geweest. Nu lijkt het een informatief boek dat in een verhaal is gegoten en komt het naar mijn idee niet helemaal goed uit de verf.
Overigens heb ik ook heel veel positieve recensies over dit boek gelezen (anders had ik het niet op mijn lijstje gezet), maar voor mij was dit boek het niet.

Meer informatie over Door jou ben ik mij

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Door jou ben ik mij’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Door jou ben ik mij
Auteur:
Hinke van Abbema
Uitgeverij:
KokBoekencentrum Uitgevers
Genre:
Roman, (Young Adult, 15+)
Pagina’s:
351

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

7 gedachten over “Boekenpraat: Door jou ben ik mij (Hinke van Abbema)

 1. Wat betreft homofilie valt me vaak op: je hebt de kerk en De Kerk. Er zijn kerkgemeenschappen waar homofilie en homoseksualiteit (volkomen) geaccepteerd zijn (inclusief homoseksuele dominee en homo-huwelijken gezegend worden), je hebt kerkgemeenschappen waar homoseksualiteit een zonde is (inclusief verstoting door de familie), en alles er tussenin.

  Ik kan me voorstellen dat, als het boek meer in de ‘verstoot-hoek’ zit, om het maar zo te noemen, dat dat een heel negatief en overheersend beeld geeft over het boek.

  Like

  1. Het is gewoon een beetje vaag. Je krijgt niet heel duidelijk in welke hoek het zit en dat maakt ’t nog onlogischer, voor mij.

   Like

 2. Jankboekjes noemde ik ze vroeger en ik ben nog niet van mening verandert. Ik vraag me af of dit een waargebeurd verhaal is, zo niet dan zou het uit de handel genomen mogen worden van mij. Ik vraag me af of de christelijke kerk nog zo kort door de bocht is. Dat het een YA boek is maakt het ook niet beter.

  Like

  1. Het is een mening hè, die review. Lees er namelijk verder vooral enthousiaste verhalen over…

   Like

Reacties zijn gesloten.