Cliënt van de rekening

Ik opende het overzicht van mijn zorgkosten van 2019. Keurig waren alle kosten door de verzekeraar op een rij gezet. En wat blijkt? Als je een jaar op een wachtlijst staat, ben je cliënt van de rekening. Dat wachten doe je namelijk niet zomaar gratis.

Op de wachtlijst

In november 2018 werd ik ingeschreven bij een organisatie voor een specialistische ggz-behandeling om mijn hypochondrie te lijf te gaan. In januari 2019 ging ik op intake. In februari volgde opnieuw een afspraak voor een intake en toen werd het stil. Pas in januari 2020 startte de behandeling. Dat betekent dus dat het hele jaar 2019 bestond uit op een wachtlijst staan en twee intakegesprekken. En oja, de nodige telefoontjes waarin ik alle kastjes en muren zag, over de vraag hoeveel maanden het wachten nog zou gaan duren.

De rekening

Toen kwam dus de rekening. Dat die intakegesprekken niet gratis waren, snap ik natuurlijk ook wel. Maar alle mensen zeg, er was een behóórlijk bedrag ingediend bij mijn zorgverzekeraar. Waar was dat allemaal voor? Ik klikte eens door en zag heel gespecificeerd wat er aan zorgkosten was gedeclareerd.

Er waren uiteraard de intakegesprekken. Ook de eerste twee behandelgesprekken waren nog in de rekening meegenomen. Allemaal ‘direct contact’ en dus heel logisch te verklaren. Daarmee was echter nog niet de helft van de rekening verklaard. Niet dat ik me er druk om maakte, want deze behandeling wordt vergoed door de zorgverzekering en toch was ik nieuwsgierig. Waar kwam dat bedrag vandaan? Dat kon toch niet zijn voor alleen mijn naam op een wachtlijst hebben staan?

Indirect contact

De rekening leerde me dat het grootste deel van de declaraties bestond uit ‘indirect contact’. Dat zijn de uren die geschreven worden voor verslagen maken, overleggen, enz. Tot mijn grote verbazing zag ik dat er twee mensen waren die meer dan vier uur indirect contact hadden geschreven voor mij. Twee mensen die ik helemaal niet gezien had. Serieus, hadden deze mensen niet beter wat aan die wachtlijst kunnen doen, in plaats van over mij vergaderen? Een deel van dat indirecte contact is natuurlijk het maken van een intakeverslag en de telefoontjes die ze met de huisarts hebben gepleegd, maar dan nóg vind ik het erg veel.

Ik zag functies staan waar ik niet van wist. Een arts, een psychiater en een verpleegkundige. Blijkbaar zijn deze mensen betrokken bij mijn behandeling, maar ik heb ze allemaal nooit gezien en heb ook nooit gehoord dat ze betrokken zouden zijn. Misschien maar beter en toch vond ik het gek. Er gebeurt blijkbaar een heleboel zonder dat ik het weet. Dat voelt een beetje raar.

De zorg is (onnodig?) duur

Mijn conclusie is dat zo’n jaar op een wachtlijst behoorlijk wat geld kost. Dat voel ik niet in mijn eigen portemonnee, maar het verklaart wel waarom ze vaak zeggen dat zorg duur is. Zelfs wachten is duur. Ik wil dus toch maar weer eens iets zeggen over wachtlijsten. Die acht uur die indirect aan mij is besteed… ik denk dat minstens zes uur daarvan had kunnen gaan naar behandeling. Zou dat niet een stuk efficiënter zijn geweest?

Voor alle duidelijkheid: In mijn vorige blog schreef ik dat mijn begeleiding niet vergoed wordt door de zorgverzekering en nu gaat het toch over de zorgverzekering. Dat komt omdat het hier gaat om twee aparte trajecten. Het traject waar ik vandaag over schrijf, is een kortdurend traject bij een gecontracteerde zorgverlener. Dat wordt dus wél vanuit de verzekering vergoed.

26 gedachten over “Cliënt van de rekening

 1. Bizar. Veel te veel bureaucratie en administratie. Net als in het onderwijs en andere sectoren. Zonde van het geld, we schieten door als maatschappij.

  Geliked door 1 persoon

 2. Soms krijg ik de indruk dat instanties het net duur maken omdat ze weten dat het via de verzekering kan. Moest die er niet zijn zouden alle klanten gewoon in opstand komen tegen dergelijke prijzen, maar nu wordt er minder over geklaagd omdat je er niet zelf voor moet opdraaien. Maar dat maakt het nog niet ok, want uiteindelijk moet die verzekering ook betaald worden natuurlijk.

  Like

 3. Ja, dan kan je je ook afvragen of deze mensen er belang bij hebben om de wachtlijst te reduceren. Ze verdienen hun geld ook nu, dus verkeerde stimulans of veloning voor hun! Helaas van jouw geld!

  Like

  1. Ik kan me niet voorstellen dat het voor een behandelaar leuk is, al die overleggen enzo. Lijkt mij dat die ook liever mensen spreken…

   Like

 4. Vreemd hé? Volgens mij schrijven ze soms ook maar wat op die afrekeningen om meer aan te kunnen rekenen :p Iets totaal anders maar ook mindblowing: ik zocht de prijzen op voor een ziekenhuisopname voor als ik moet bevallen. Als je op een zaal met meer dan 1 persoon ligt betaal je 170 eur voor 2 dagen, als je een eenpersoonskamer wilt betaal je 1880 eur. Als je dan kijkt naar de verdeling van de kosten: erelonen van de artsen voor als je met meer op een kamer ligt: 50 eur, als je op een eenpersoonskamer ligt: 1400 eur. What?! Ik vind dat zo’n groot verschil!

  Like

 5. Ik vind dat best erg klinken zeg! En het doet me ook denken aan het fenomeen ‘bullshit jobs’. Wat een boel ineffectief gedoe, waar jij als cliënt feitelijk helemaal niet beter van bent geworden. Zonde ook van de zorgkosten. Die tijd kunnen ze beter echt in de cliënten steken…

  Geliked door 1 persoon

 6. Daar verschiet hier inderdaad gruwelijk van zelf heb ik dit ook eens gehad en sloeg steil achterover wat voor bedragen het ging en dan is het inderdaad ook niet gek dat de zorgkosten zo enorm hoog zijn dit zou toch heel anders mogelijk moeten zijn

  Geliked door 1 persoon

 7. Nog zo’n leuke: de uitgiftekosten bij de apotheek. Doosje pilletjes van een paar euro, daar gaat bijna 10 euro extra bovenop zodat iemand een sticker op dat doosje kan plakken en het aan mij kan geven. En dat is dan een normale uitgifte voor een herhaalrecept. Voor een nieuw recept rekenen ze kosten voor de ‘eerste uitgifte’. Het idee is dat je daar dan extra voorlichting bij krijgt, in praktijk is dat vaak een papiertje met een vereenvoudigde bijsluiter – en zelfs dat krijg je niet altijd. Ook een goede manier om de zorg duurder te maken dan noodzakelijk.

  Like

  1. Klopt. Dat is er ook eentje. Overigens dacht ik dat ze dus alleen die kosten rekenden bij een eerste afgifte, maar blijkbaar dus altijd?

   Like

 8. Verschrikkelijk. Hebben ze nu het idee dat de zorg hierdoor transparanter wordt?
  Overigens betaal je ook voor het ingeschreven staan bij je huisarts, ook al kom je er nooit. Dat zag ik laatst op een gespecificeerd afschrift van mijn verzekering.

  Like

  1. Ja, dat klopt. Maar die bedragen zijn wel een stuk lager dan in de ggz, voor zover ik kan zien.

   Like

 9. Ik vraag van alles een rekening tot in detail op. Heeft mij al geld gescheeld. Ik maak het aanhangig als het niet klopt. Zo heb ik 5 jaar geleden ook een psycholoog gezien en gesproken, wat niet waar was maar waar ik wel een rekening van kreeg. Noemen ze een foutje bij het invoeren, maar dat is bullshit. Ze verdienen aan andermans leed.

  Like

 10. Precies, de zorg wordt kunstmatig duur gemaakt, dat merk ik ook. Mantelzorg ondersteuning voor 4 uurtjes in de week ? afgewezen omdat men alleen zorg met “de handen op de rug mag bieden. Voor Henk hoef ik niet meer te doen dan ik ooit voor m’n kinderen gedaan heb , maar dat is dus ook voor Henk nodig. Mag niet, advies hulp vragen bij WLZ waar hoger gekwalificeerde mensen wél de verantwoording voor hem mogen dragen als ik even weg ben, te gek voor woorden want iedere vrijwilliger mag in een bejaardenhuis zowel als aan huis bij anderen wél de volle verantwoording voor een dementie patiënt dragen. Zó krijgen ze de zorg wel duur. Ik heb een indicatie voor de WLZ daarom geweigerd.

  Like

  1. Dat is een sterk punt, dat overal en nergens vrijwilligers van alles mogen en dat de zorg dan niets mag. Het blijft een hoop gedoe, zéker als het gaat om de zorg en ondersteuning die bij jullie thuis geregeld moet worden.

   Like

 11. Bizar. Het zou veel transparanter kunnen. Met eerlijke verantwoording van wie wat wanneer gedaan heeft. Net als bij andere facturen.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.