Boekenpraat: 54 minuten (Marieke Nijkamp)

Het verhaal

10:00 De directrice van Opportunity High School beëindigt haar toespraak en verwelkomt alle leerlingen voor het nieuwe semester.
10:02 De leerlingen staan op om naar hun klassen te gaan.
10:03 De auladeuren gaan niet open.
10:05 Iemand begint te schieten.

Vanaf het moment dat de deuren van de aula niet opengaan, beseffen de leerlingen van Opportunity High School dat er iets mis is. Al heel snel merken ze wat er aan de hand is. Er staat iemand met een geweer in de aula en hij lijkt willekeurige leerlingen en docenten dood te schieten. Of zijn de slachtoffers misschien toch niet zo willekeurig als het in eerste instantie lijkt?

Ook buiten de aula worden de schoten gehoord. Twee leerlingen doen hun best te redden wat er te redden valt, maar hoe vecht je tegen iemand met een geweer, die de actie bovendien goed voorbereid heeft?

Mijn mening

Beklemming en angst
Eigenlijk citeer ik zelden de omslagtekst van een boek, maar hierboven deed ik het (schuine stukje) toch. Dat is vooral om de beklemmende sfeer weer te geven. Dit boek speelt zich af in 54 minuten. Het zijn 54 minuten vol angst, spanning, hoop, vrees, dood en (over)leven. Marieke Nijkamp beschrijft vanuit verschillende leerlingen de schietpartij op hun school.

Twee of drie minuten
Ieder hoofdstuk beschrijft slechts twee of drie minuten, maar door de spanning en doordat er in ieder hoofdstuk meerdere mensen aan het woord zijn, voelen die twee of drie minuten veel langer. En omdat er levens op het spel staan, wil je doorlezen, zo snel mogelijk. Er moet toch íets zijn dat dit drama kan stoppen?

Goed uitgewerkte personages
Hoewel er veel personages aan het woord zijn en dat steeds maar kort is, slaagt Marieke Nijkamp erin je al die personages al heel snel goed te leren kennen. Ieder van hen heeft zijn of haar eigen specifieke redenen om bang te zijn voor de schutter en ieder van hen heeft een andere reden om te willen overleven. Het lukt je als lezer om met alle personages mee te voelen en mee te leven.

Conclusie
Een spannend boek. De verschillende personages die aan het woord komen, geven het verhaal meerdere dimensies. Beklemmend en angstig, maar een absolute aanrader!

Meer informatie over 54 minuten

Dit boek ook lezen?
Koop ’54 minuten’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: 54 minuten
Auteur:
Marieke Nijkamp
Uitgeverij:
Harper Collins
Genre:
Young Adult
Pagina’s:
318

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

9 gedachten over “Boekenpraat: 54 minuten (Marieke Nijkamp)

 1. Deze mag ook voor de lijst gelezen worden, wist je dat? In de onderbouw van de middelbare school.

  (Om je leeslijst niet onnodig uit te breiden zal ik niet zeggen dat je Tijdbom en Nodig van Joëlle Charbonneau waarschijnlijk ook leuk gaat vinden, goed? 😉 )

  Like

  1. Nee, zeg dat maar niet;). En dit is dus echt een heerlijk boek voor de lijst! Ik wist het niet, maar blij dat dit soort boeken tegenwoordig ook ‘toegestaan’ zijn.

   Geliked door 1 persoon

 2. Weer een YA boek, daar ben ik echt te vlot doorheen. Vraag me af wat de meerwaarde is om dit soort dingen aan pubers te laten lezen.

  Like

Reacties zijn gesloten.