Vermijd drukte ~ Welkom in mijn leven

Na het devies ‘blijf thuis’ veranderde bij de versoepelingen van de coronamaatregelen het beleid. Het nieuwe devies was en is ‘vermijd drukte’. Vanaf dat moment voelde het bijna weer alsof ik mijn gewone leven terug had. Natuurlijk, de anderhalvemetersamenleving maakt het leven nog ingewikkeld, maar verder is dit wel ongeveer mijn leven.

Ik snap ‘blijf thuis’ niet

Bij de eerste maatregelen riep de regering op om thuis te blijven. Nu was ik altijd al veel thuis, maar met dit advies verbood ik mezelf ieder uitje. Naar familie? Echt niet. Naar een winkel anders dan de supermarkt? Nee, want ‘blijf thuis’ was in mijn beleving iets anders dan naar een winkel gaan. Ik vond het allemaal heel tegenstrijdig. Thuisblijven, maar wel alle winkels open en oja, je mag ook wel op bezoek. Waarom dan dat ‘blijf thuis’?

Vermijd drukte

Eind april veranderde ‘blijf thuis’ in ‘vermijd drukte’. Kijk, dát snap ik dan weer wel. Drukte vermijden doe ik namelijk al jaren. Mijn huisarts roept dat al ongeveer sinds ik hem ken. ‘Moet je dat wel doen? Dat zijn heel veel prikkels. Ik denk dat dat niet goed voor je is.’ In het begin vond ik dat héél stom, maar hij had natuurlijk wel gelijk. Ik had mijn diagnose autisme nog niet, dus ik vond dat ik me niet moest aanstellen en drukte moest kunnen verdragen. Nu ik weet dat ik er ‘niks aan kan doen’ dat ik moeite heb met drukte, lukt het me beter om te accepteren dat ik drukte moet vermijden.

Toch vermeed ik voor de diagnose ook al veel drukte. Mijn hele leven al. Een markt bezoeken? Alsjeblieft niet, al die mensen! Winkelen op drukke dagen? Mij niet gezien. Festivals? Niet voor mij. Zelfs kerkdiensten vond ik al veel prikkels geven.

‘Vermijd drukte’ snap ik wel

Behalve dat ik drukte altijd al vermijd, snap ik het ook beter dan ‘blijf thuis’. Ja, de winkels zijn open, maar logisch. Ik mag er nu van mezelf ook heen, maar als het te druk is natuurlijk niet. Op bezoek bij familie? Mag weer van mezelf. Niet met z’n allen bij elkaar (want dat is niet volgens de richtlijnen), maar toch… Wat moet dat trouwens heerlijk zijn, als we ein-de-lijk weer eens met z’n allen bij elkaar mogen zijn.

Die ‘hernieuwde’ vrijheid vond en vind ik heerlijk. Ik ging mezelf weer dingen toestaan. En nee, ik ga nu niet ineens winkelen, want dat is en blijft niet mijn hobby. Maar even naar familie of een boodschap doen voelt niet meer als een misdaad. Ik kocht bijvoorbeeld nieuwe schoenen. Die had ik al langer nodig, maar in de periode ‘blijf thuis’ durfde ik niet naar de schoenenwinkel.

Eigenlijk komt het erop neer dat ik mijn ‘gewone’ leven weer terug heb, van voor de coronamaatregelen. Ik vermijd drukte, ben elke dag buiten en als ik energie heb, zoek ik mensen op.

Er is nog één probleem

Er is nog wel één probleem bij mijn hernieuwde vrijheid. Ik vermijd drukte en dat is logisch. Ik vind het stiekem heerlijk dat mensen in de supermarkt wat afstand bewaren. Tegelijk vind ik die anderhalvemetersamenleving vreselijk vermoeiend. Overal waar ik kom, ben ik bezig met de gewone prikkelverwerking én met de vraag of ik niet per ongeluk bij iemand binnen de anderhalve meter kom. Dus nee, helemaal feest is het niet, maar het vermijden van drukte kost me geen enkele moeite.

27 gedachten over “Vermijd drukte ~ Welkom in mijn leven

 1. Onduidelijke regels – en vooral nu de heel tegenstrijdige versoepelingen – zijn echt niet handig…

  Like

  1. Het is eigenlijk niet te volgen. Ik dacht pas: als ik handhaver zou zijn, zou ik geloof ik geen idee hebben wat ik wel en niet moet beboeten.

   Like

 2. Hoi Lieve Naomi. Ik begrijp hoe jij de dingen beleefd. Voor mensen die anders zijn is het niet zo eenvoudig. Soms zie ik mensen verschrikt achteruit deinzen als ik te dichtbij kom en HET even vergeet en dan mensen die veel te dichtbij komen en ook dat klopt niet.
  gisteren op feest van buuv, buiten en met heel vel ruimte zag ik veel mensen elkaar omhelzen en ook dat klopt weer niet.
  Aan de andere kant is de rust die het oplevert zoals in Valkenburg op terrasjes heerlijk.
  ook in veel winkels is het rustig.
  Ik ga deze week lekker veel tijd alleen doorbrengen en verheug mij daar erg op. Wil niet zeggen dat ik de deur niet uit ga maar ik wil met niemand afspreken of praten. Even een grote bubbel maken.
  blijf goed luisteren naar wat je lijf en geest aangeven met of zonder etiket of diagnose.
  Mijn ouders, zeker mijn vader heeft dat altijd gedaan en heel eerlijk gezegd krijg ik steeds meer bewondering voor mensen die dat kunnen want ik zie steeds meer mensen vastlopen en dingen doen waar ze geen zin in hebben.
  maak er een mooie rustige week van.

  Like

  1. Het is dubbel hè. Aan de ene kant heerlijk, de rust nu, aan de andere kant ingewikkeld. Je week klinkt goed. Geniet ervan!

   Like

 3. Het vermijden van drukte is voor mij ook niet veel nieuws, haha. Alhoewel ik het wel heel erg herken dat je nu met van alles en nog wat tegelijk bezig bent. ‘Mag ik dit wel aanraken’, ‘sta ik niet te dichtbij’ en ‘moet ik nou voor 1 item een winkelwagentje meenemen?’

  Like

  1. Haha, ja, dat soort dingen. En er zijn ook winkels die zo’n beetje wekelijks het beleid aanpassen. Dan weet ik het ook niet meer hoor.

   Like

 4. Ook ik ben vrij goed in ‘vermijd drukte’. Maar ik ben ook goed geworden in ‘hou afstand’. Heel simpel: ik ben zelf niet heel veel langer dan anderhalve meter, dus ik roep steeds ‘hou maar een ‘mij’ aan als afstand!’. Pas ik er liggend tussen? Nee? Dan is het niet genoeg afstand. Hup, uit mijn anderhalvemetercirkel jij!

  Like

  1. Als we met de familie zijn, vind ik de anderhalve meter soms lastig, maar in de supermarkt heb ik er ook geen enkel probleem mee. Wegwezen, ik loop hier!:)

   Geliked door 1 persoon

 5. Ik vermijd ook altijd druktes! Ik hou er niet van. En als ik al eens naar een optreden of festival ga, dan ga ik liefst alleen. Omdat ik dat altijd kan weggaan als ik wil.

  ps: ik heb een sterk vermoeden dat ik autisme heb. Daarom dat ik je blog ben beginnen volgen, ik zag je naam al eerder verschijnen op andere blogs 🙂

  Like

  1. Leuk dat je me bent gaan volgen! Ik hoop dat je wat herkenning/antwoorden kunt vinden hier. Ik schrijf puur vanuit mijn ervaringen en niet vanuit studie o.i.d.;)

   Geliked door 1 persoon

 6. Ik vind het deels wel prettig, die anderhalve meter. En dat ongewenst handjes geven en (huuuu) drie zoenen bij kennismaking. Een beetje ruimte in de super vind ik ook nog steeds fijn.
  🙂

  Like

 7. Ach drukte vermijden is eigenlijk helemaal niet zo ongewoon. Dat doe ik bij voorkeur ook. Het enige verschil is misschien dat ik niet overprikkelt raak wanneer ik een keer niet om drukte heen kan!

  Like

  1. Volgens mij is er maar een beperkte groep mensen die drukte echt prima vindt. En die missen dus deze zomer hun festivals enzo…

   Like

 8. Ik begrijp je, stiekem vinden veel mensen waaronder ik het wel prettig dat het wat rustiger is overal en mensen niet bovenop elkaar zitten in bijv de supermarkt. Aan de andere kant vind ik de sfeer op straat of bijv de supermarkt ook niet fijn, soms voel ik echt een ongewenste indringer, ook al houd ik me aan regels en heb ik geen Corona

  Like

 9. Blijf thuis en het halve dorp liep hier voor de deur langs gezellig te wandelen. Donder dan ook op zeg. Ze noemden het ene intelligente lockdown, voorlopig heeft het gewerkt. En dat anderhalvemeter verhaal mag blijven, maar het werkt alleen niet.

  Geliked door 1 persoon

 10. In België kon je dus wel effectief bijna niet anders dan thuisblijven want bij ons zijn de winkels best lang allemaal gesloten geweest.
  Ben eigenlijk ook wel blij met die anderhalve meter afstand, geen kussen of handen geven als je elkaar ziet. Ik vond dat vroeger toch al maar stom. Maar je hebt wel gelijk dat het best vermoeiend is om daar altijd rekening mee te moeten houden. Al probeer ik het in de supermarkt ook wel wat los te laten.

  Like

  1. In België was het voor mijn gevoel ook veel ‘logischer’. Want ja, hier moest je dan wel thuisblijven, maar alle winkels waren wel open. Dat spreekt elkaar nogal tegen, voor mijn gevoel.

   Like

 11. Ik kon vroeger ook al niet tegen drukte en nu nog minder. Nu ga ik om 18u naar de winkel omdat ik weet dat er maar enkele mensen zijn… zalig om te winkelen op je gemakje zonder al te veel menselijk contact.

  Like

Reacties zijn gesloten.