Boekenpraat: Een heel gewoon gezin (Mattias Edvardsson)

Het verhaal

Met z’n drieën wonen ze in de Zweedse plaats Lund: vader Adam, moeder Ulrika en dochter Stella. Vader is priester, moeder advocaat en Stella werkt bij de H&M. Ze heeft net eindexamen gedaan en wil geld verdienen voor een reis naar Azië.

Ze zijn een heel gewoon gezin. Af en toe wat strubbelingen, maar niets wat niet ook bij andere gezinnen met een puber gebeurt.
Dan verandert alles. Stella is hoofdverdachte in een moordzaak. Ulrika weet als advocaat maar al te goed wat haar dochter te wachten staat. Adam is vooral bang. Beide ouders twijfelen nu en dan aan de onschuld van hun dochter. Stella zelf weigert haar ouders iets te vertellen over de dag van de moord. Hoe ver gaan de ouders om hun kind te helpen en te beschermen?

Mijn mening

De laatste pagina
Het overkomt me nog maar zelden dat ik de laatste pagina van een boek al eerder wil lezen. Dit boek kreeg het voor elkaar. Eigenlijk was ik op de eerste bladzijde al heel benieuwd naar de afloop. De auteur beschrijft steeds kleine stukjes van wat er is gebeurd, maar houdt de dag van de moord tot het laatst onduidelijk. Dat zorgde ervoor dat ik het boek achter elkaar wilde lezen en dat de spanning flink opliep.

Vader, dochter en moeder
Het boek bestaat uit drie delen. In het eerste deel is vader Adam aan het woord, in het tweede deel dochter Stella en in het laatste deel moeder Ulrika. Alle delen spelen zich deels af in de rechtbank, tijdens het proces tegen Stella. Tussendoor is er steeds een terugblik naar de dag van de moord en naar eerdere momenten uit het leven van het gezin. Doordat het verhaal vanuit drie verschillende perspectieven wordt verteld, ontdek je als lezer steeds weer nieuwe informatie. Toch houdt de schrijver voldoende achter om je nieuwsgierig te houden. Je voelt de worsteling van de personages. Ze lijken allemaal belang te hebben bij het verdraaien van de waarheid, om het gezin te kunnen redden. Maar kun je als priester of als advocaat voor de rechtbank informatie achterhouden?
Overigens zou ik stiekem ook nog wel benieuwd zijn geweest naar een vierde deel, geschreven vanuit de beste vriendin van Stella.

Sprongen in de tijd
De sprongen in de tijd, tussen de dagen in de rechtbank en eerdere dagen zijn goed te volgen. Het is heel duidelijk wanneer je je als lezer in de rechtbank bevindt en wanneer je in een flashback zit. Dat zorgde er voor mij voor dat het prima te volgen bleef.

Conclusie
Een verhaal over een heel gewoon gezin, dat ineens de voorpagina van de kranten haalt. Een verhaal over mensen die er alles aan doen om hun gezin te redden. Het boek zit goed in elkaar, maakt je nieuwsgierig, is spannend en geeft door de flashbacks een prachtig inkijkje in het leven van een heel gewoon gezin.

Meer informatie over Een heel gewoon gezin

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Een heel gewoon gezin’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Een heel gewoon gezin
Auteur:
Mattias Edvardsson
Uitgeverij:
Luitingh-Sijthoff
Genre:
Roman
Pagina’s:
447

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

11 gedachten over “Boekenpraat: Een heel gewoon gezin (Mattias Edvardsson)

  1. Het doet me denken aan de serie/boek Defending Jason. Daarin wordt ook een kind beschuldigd van moord en zie je de perikelen van het gezin.

    Like

  2. Deze gaat op mijn lijstje! Hij klinkt goed. Even uitzoeken of de bieb hem heeft, want ik begreep dat hier vanaf volgende week de mogelijkheid tot reserveren weer beschikbaar is.

    Like

  3. Ook onlangs gelezen, ik vond het een goed boek! Prachtig, die tegenstelling tussen de drie delen / drie mensen die zelfde situatie beschrijven met eigen motieven. Ik heb niet naar einde gekeken, juist daarom zo spannend! Tot op de laatste bladzijde vermoed je iets maar weet je niet hoe of wat.

    Like

Reacties zijn gesloten.