Groene vingers

Acht jaar geleden kocht ik een eigen huis en ging ik op mezelf wonen. Dat betekende ook dat ik voor mijn eigen planten moest gaan zorgen. Wat blijkt? Ik heb geen groene vingers. Sinds kort kan ik echter mijn planten groen houden, dus ik show met trots mijn collectie!

Groene vingers

Als kind heb ik af en toe thuis wat in de tuin gedaan, maar dat ging niet verder dan onkruid verwijderen en een beetje harken en schoffelen. Af en toe misschien in de zomer de planten water geven, maar daar bleef het wel bij. Het in leven houden van de planten was niet mijn verantwoordelijkheid. Voor de planten trouwens maar goed ook. De planten binnen heb ik af en toe wat water gegeven, maar gelukkig waren die planten voor hun levensonderhoud niet van mij afhankelijk. Ik heb gewoon echt geen groene vingers.

De laatste anderhalf jaar merkte ik dat ik wat meer groene vingers begon te krijgen. Dan liep ik op straat en zag ik ineens dat ik groene vingers had. Precies ja, letterlijk. Dan had ik wat zitten klungelen met stiften en daar waren de groene vingers dan. Spreekwoordelijk is het nooit goed gekomen.

Orchideeën onderhouden

Ik heb twee brede vensterbanken in mijn woonkamer. Ik heb echt mijn best gedaan om daar planten op in leven te houden, maar ik kan het niet. Men adviseerde me eens vetplantjes te nemen, want die gaan nooit dood. Nou, bij mij wel hoor. En dat duurde helemaal niet lang. Af en toe verving ik wat planten, maar nooit hield een plant het bij mij lang vol. Na een maand begonnen de bladeren al te verkleuren of begon het één en ander te hangen.

Er was één uitzondering. Mijn orchideeën hebben acht jaar gestaan en dat terwijl ik diverse mensen heb horen zeggen dat die zo moeilijk in leven te houden zijn. Het geheim? Orchideeën hoeven geen water. Elke twee weken kregen ze een druppeltje en daar hebben ze dus acht jaar op geleefd. Al mijn andere planten heb ik óf uit laten drogen óf laten verzuipen.

Groen in huis

Net voor de coronacrisis begon ik me te schamen voor de planten in mijn vensterbank. Het kon écht niet meer. Ik vond alleen dat ik niet naar het tuincentrum kon en dus keek ik nog een paar weken tegen al die zielige, hangende, verkleurde planten aan. Iets anders in de vensterbank dan? Hm, geen goed idee, vond ik. Planten staan toch wel erg gezellig en huiselijk.

Uiteindelijk besloot ik online planten te gaan shoppen. En kijk, hier show ik een deel van de collectie groen die ik nu in huis heb:

Dit groen kan zelfs ik onderhouden. Het gaat járen mee. Het is namelijk allemaal hartstikke nep en het kan me niks schelen. Dit is voor mij de enige manier om mijn vensterbank toonbaar te maken en te houden, dus dan maar zo. En joh, ik krijg er bijna groene vingers van hoor. Ik heb mezelf er al op betrapt dat ik een keer dacht dat er een blad begon te hangen, dus dat ik nodig met de gieter in de weer moest. Precies ja, geef mij kunstplanten en ik krijg spontaan groene vingers. Zónder stiften zelfs.

23 gedachten over “Groene vingers

 1. Er zijn ook nog veel andere mooie inrichtingsideen voor een vensterbank. Omdat het hier te licht is, heb ik nauwelijks planten binnen, maar wel een groen balkon met veel bloeiende oleanders. Maar ook daar heb je groene vingers voor nodig. Veel succes.

  Like

  1. Ja, ik had ook wel gekeken naar andere ideeën, maar k vind het toch wel lekker huiselijk, dat groen in de vensterbank.

   Like

 2. Oh ik ben ook zo’n ramp met planten. Maar mijn pannenkoekenplantje doet het nu zeer goed sinds hij niet meer op de vensterbank staat (teveel direct zonlicht) én gewoon op een lichtrijke plek staat. Planten die maar 1 keer per week water moeten hebben, doen het prima bij mij.

  Like

  1. Wow, een pannenkoekenplant in leven houden. Respect! Ik heb er zelfs nooit aan durven beginnen. 🙈

   Like

 3. Kunst planten kunnen heel mooi zijn! En makkelijk 🙂
  Ik ben ook niet goed in water geven. Heel vaak niet en dan weer teveel ofzo. De ene plant kan daar beter tegen dan de ander.

  Like

  1. Ik deed het netjes elke week, maar blijkbaar waren mijn planten nogal gediend van een individuele behandeling of iets dergelijks. Gaan we niet aan beginnen natuurlijk😉.

   Like

 4. Heerlijk! Enne die tip van de orchidee neem ik ter harte want net eentje gekregen en die gaan dus altijd dood bij mij. 😦

  Like

 5. Ik hou ook echt niets goed, dus hier in huis ook een paar neppers.
  Welke plant ik wel goed kan houden is de pannenkoekenplant, en die is nog leuk ook.

  Like

 6. Het kan erger. Ik kocht ooit in een totale opwelling een miniplantje bij de Zeeman, dat zou een teken moeten zijn geweest. Ik deed plantje in een lampendoosje, vergat het en het kwam een week erna met bewaterde echte grond en al bij mij aan. Was een vetplantje dus niet veel water en af en toe de blaadjes afstoffen. Plantje kreeg trouw water ook en bleef voor zeker 2 jaar in het raamkozijn. Tot ik ging verhuizen. Plantje flikkerde uit mijn handen en uit het potje en bleek nep inclusief hele griezelige plastic worteltjes.

  Like

 7. Ik heb ook geen groene vingers, maar sinds we een tuin hebben moet ik wat moeite doen om alles te laten bloeien en te verzorgen en dat lukt mij prima. Ik vind het zelfs leuk om te doen… nooit gedacht ;-).

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.