Boekenpraat: Adres onbekend (Susin Nielsen)

Het verhaal

Felix lijkt een heel normale, twaalfjarige scholier. Hij gaat naar school, heeft vrienden, is gek op bepaalde tv-programma’s en heeft af en toe een puberale bui.

Zo gewoon als het leven van Felix lijkt, is het echter niet. Hij woont met zijn moeder Astrid in een oud busje. Voor hij in het busje woonde, is hij in een korte periode vaak verhuisd. Deze periode in het busje is maar voor even, heeft moeder Astrid beloofd. Ze heeft hem echter ook gewaarschuwd dat hij tegen niemand mag zeggen dat hij in een busje woont. Als hij dat doet, kan de kinderbescherming komen en dan halen ze Felix weg bij zijn moeder.

Felix doet zijn best, maar hij merkt dat het lastig is om tegen zijn vrienden niets te vertellen over zijn ‘woning’. Hij kan toch niet eindeloos smoesjes blijven verzinnen waarom ze niet bij hem thuis af kunnen spreken? Bovendien beginnen zijn vrienden steeds lastigere vragen te stellen. Kan Felix blijven zwijgen of moet en kan hij zijn vrienden vertrouwen?

Mijn mening

De ‘andere kant’ van het verhaal
We hebben allemaal wel zo onze (voor)oordelen over daklozen of over verwaarloosde kinderen. Dit boek vertelt ‘de andere kant’. Het maakt op een boeiende, prachtige manier duidelijk waarom kinderen soms (vaak!) niet om hulp vragen, terwijl ze dat wel heel hard nodig hebben. Dat is niet uit onwil, maar heeft heel andere redenen, die in dit boek prachtig uiteen worden gezet.

‘Adres onbekend’ laat zien hoe er, ook in moeilijke thuissituaties, sprake kan zijn van liefde. Het boek vertelt hoe twee mensen knokken voor een goed leven, maar eigenlijk allebei onmachtig zijn om hun plannen uit te voeren.

Heerlijk taalgebruik
In ‘Adres onbekend’ is de twaalfjarige Felix aan het woord. Het taalgebruik vind ik heerlijk. Het boek leest makkelijk en het taalgebruik is geloofwaardig voor een twaalfjarige. Moeder Astrid liegt veel en Felix heeft haar leugens in verschillende categorieën onderverdeeld. Op speelse wijze komt dat het hele boek door terug, net als wat andere dingen die ‘typisch Felix’ zijn.

Conclusie
Prachtig, ontroerend, ontwapenend boek (fictie) over een jongen die er alles aan doet om uit de handen van de kinderbescherming te blijven en die op zijn heerlijk nuchtere eigen wijze zijn verhaal vertelt.

Meer informatie over Adres onbekend

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Adres onbekend’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Adres onbekend
Auteur:
Susin Nielsen
Uitgeverij:
Lemniscaat
Genre:
Jeugdroman, 12+
Pagina’s:
302

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

9 gedachten over “Boekenpraat: Adres onbekend (Susin Nielsen)

  1. Jaaa je hebt hem gelezen! En je vond hem nog mooi ook. 😀 😀 😀

    Haar andere boeken hebben dezelfde stijl, dus als je deze leuk vond, zijn dat ook enorme aanraders.

    Like

    1. Al haar andere boeken zijn inmiddels inderdaad op mijn lijstje beland;). Echt heel ‘fout’ dat die allemaal achterin dit boek kort worden genoemd:).

      Like

Reacties zijn gesloten.