Wie het kleine niet eert…

Laten we er eens een heerlijk Hollands spreekwoord tegenaan gooien. Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd. Het betekent dat je ook de kleine dingen in het leven moet waarderen. Het hoeft allemaal niet groot. Een mooi spreekwoord en een prima standpunt. Toch?

Het kleine eren

Ik begin maar met het eren van het kleine, waarbij ik me niet helemaal strikt houd aan wat het spreekwoord bedoelt. Er is namelijk genoeg kleins dat echt liever is dan veel groots. Wat bijvoorbeeld te denken van een minibaby? Of een klein gebaar als een kaartje naar iemand sturen of een appje. Zo’n klein gebaar kan heel veel troost of steun of blijdschap geven. Ik ben zelf trouwens ook klein. Helemaal niks mis mee. Mijn auto is klein. Ik adoreer ‘m.

Geloof me, het kleine kan soms echt veel beter of leuker of mooier of liever zijn dan het grote. Maar toen was het nacht en ontdekte ik dat ik sommige kleine dingen helemaal niet zo fijn vind. Dan zwijg ik in deze blog trouwens nog over die irritante, kleine, zoemende bloedzuigers.

Nog eentje dan

Het was al laat. Ik lag in bed en wilde nog héél even lezen. Dat had ik die dag niet gedaan en een dag niet gelezen is een dag niet geleefd, of zoiets. Nog even lezen dus. Superhandig, want ik had een boek met korte hoofdstukken. Ja, precies, superhandig. Toch niet. Júist door die korte hoofdstukken dacht ik steeds dat ik er nog wel één kon lezen. Ja, natuurlijk was dat de bedoeling van de schrijver en/of de uitgever, maar mijn nacht werd er ook steeds korter van.

O, en wat te denken van kleine snoepjes of chocolaatjes? Precies, die kunnen niet per één. Die gaan altijd minstens per twee. Niet goed voor je, weet ik ook wel, maar ze zijn zo klein hè?

Klusjes

Kleine klusjes vind ik ook zo’n ding. Oké, liever een klein klusje dan een grote klus, maar kleine klusjes komen eigenlijk nooit alleen. Al die kleine klusjes samen zorgen voor een lange lijst en in mijn geval voor wanorde in mijn hoofd.

Nog meer ‘kleine dingen’

Kleine potjes hebben grote oren en dat is heus niet altijd handig, kleine huizen hebben weinig plek voor boekenkasten; kleine onderdeeltjes raak je snel kwijt en kleine keukens hebben (te) weinig werkruimte.

Dus… ik eer ’t heus wel hoor, het kleine, maar sommige dingen heb ik toch graag wat groter😉.

14 gedachten over “Wie het kleine niet eert…

 1. Het is zo bijzonder als je de kleine dingen kan zien en ook de tijd neemt om ervan te genieten. Een madeliefje in December. Echt waar ze groeien het hele jaar door.
  De buurkinderen komen regelmatig met werkelijk piepkleine kikkers of padden langs om ze in mijn mini vijver te doen.
  Die beestjes zijn helemaal volmaakt maar amper 1 cm. Heb een hekel aan spreekwoorden die niet kloppen zoals; zaai en gij zult oogsten is op mij niet van toepassing. Heb mij rotgezaaid. Ja maar, zei de psych jij heb op kale rotsen gezaaid. Nou dat klopt dan weer wel.
  Maar wie het kleine niet eert….dat klopt dan weer wel . liefs van mij

  Geliked door 1 persoon

 2. Mooi artikel en leuke insteek. En liefde voor kleine autootjes, je kan ze overal tussenproppen, haha. Ik heb trouwens gek genoeg ook liever iets grotere pillen dan van die hele kleine, die schieten altijd in mijn keel als ik de boel iets te enthousiast achterover gooi.

  Like

  1. Hahaha, pillen ook inderdaad graag een ‘tussenmaatje’. Die hele kleintjes ben ik bovendien altijd bang dat ze aan m’n vinger blijven hangen en dus verdwijnen in plaats van dat ik ze doorslik;).

   Like

 3. Aan de andere kant: als die zoemende beesten groter zouden zijn, zouden ze voor nog meer paniek zorgen… Zie je het voor je, een rondvliegende mug op het formaat van een kleine hond?

  Like

 4. Helemaal waar, fantastische blog! Ken je het 6 minuten dagboek? Ik denk dat je het wel leuk zal vinden. Het is een dagboek waarin de theorie van positieve psychologie wordt uitgelegd. Dan schrijf je dagelijks ’s morgens op waar je dankbaar voor bent, positieve affirmatie en hoe je een geweldige dag gaat beleven. ‘S avonds bedenk je 3 dingen die er goed gingen, wat je aan jezelf kunt verbeteren (waar ik overigens zelf vaak een hartje bijzet, de criticus die ik al ben!) én je goede daad van vandaag. Het zit ‘m in de kleine dingen, dankbaarheid en positiviteit helpen mij ook enorm!

  Like

  1. Dat klinkt als een leuk dagboek! Ik ken het niet, maar houd zelf al jaren ook een lijst bij waarop ik elke dag iets schrijf waar ik blij mee ben of dankbaar voor ben.

   Like

 5. Vandaag met stenen lopen sjouwen, die kleintjes die waardeer ik heel wat meer. Maar zonder dollen, als ik zie wat kids en pubers nu hebben dan ben ik blij dat ik deze tijd ben opgegroeid.

  Like

Reacties zijn gesloten.