Boekenpraat: Blauwtje (Lydia Rood)

Het verhaal

De negentienjarige Liesbeth is als begeleider mee met een kamp voor autistische jongeren. Dat zou geen probleem voor haar moeten zijn, want ze heeft ervaring genoeg met autistische kinderen/jongeren.

Toch maakt de omgeving van Liesbeth zich zorgen. Tot nu toe is functioneren in een groep voor Liesbeth lastig gebleken. Liesbeth zelf vindt de zorgen maar overdreven. Ja, het is een keer behoorlijk fout gegaan, maar dat wil toch niet zeggen dat ze dit niet zou kunnen?

Eenmaal terug van kamp kan Liesbeth niet anders dan concluderen dat ze misschien beter thuis had kunnen blijven. Op een structurele, drastische manier reconstrueert ze het kamp en haar leven en probeert zo antwoord te krijgen op de vraag: Wat doe ik fout?

Mijn mening

De (voelbare) chaos in het hoofd van Liesbeth
Liesbeth blikt terug op een paar dingen die in haar leven en tijdens het kamp gebeurd zijn. Zo probeert ze erachter te komen wat ze fout doet en óf ze wel iets fout doet. Dat doet ze door dingen onder te verdelen in negen categorieën. De categorieën komen terug in pictogrammen bij de verschillende hoofdstukken.

Voor mij was het de eerste honderd pagina’s echt een zoektocht waar dit boek nu eigenlijk ‘heen wilde’. Ik bleef maar bladeren naar de pagina met pictogrammen, om te weten wat ik aan het lezen was. Ik vond het heel verwarrend, terwijl het juist de bedoeling was dat die categorieën wat orde aan zouden brengen. Mocht het de bedoeling van de auteur zijn geweest om de chaos in het hoofd van Liesbeth inzichtelijk te maken, is dat wat mij betreft goed gelukt. Het is zéér goed weergegeven, maar voor mij was het zó herkenbaar dat het vermoeiend voor me was om alles te volgen.

Bijzonder verhaal over ‘buiten de groep vallen’
Hoewel ik na honderd pagina’s even overwoog het boek weg te leggen, besloot ik toch door te lezen. Daar ben ik blij om, want hoe verder ik in het boek kwam, hoe beter ik de structuur begreep.

‘Blauwtje’ vertelt op een bijzondere manier het verhaal van een jongere die altijd buiten de groep lijkt te vallen en die niet weet waarom. Ze zoekt de oorzaak bij zichzelf, maar kan die in eerste instantie niet vinden. Een zelfanalyse waar verdriet achter schuilgaat en die ook de hersenen van de lezer laat kraken.

Zoektocht naar zichzelf
Liesbeth is op zoek naar zichzelf. Ze probeert zichzelf te begrijpen en haar gedrag te verklaren. Ze voelt zich eenzaam en heeft zich altijd al eenzaam gevoeld. Dat maakt haar soms intens verdrietig. Die zoektocht is op een herkenbare manier beschreven.

Conclusie
Mooi verhaal over een meisje dat zoekt naar zichzelf. In het begin soms moeilijk te volgen, maar dat is deels juist de kracht van het boek, omdat het duidelijk maakt hoe het werkt in het hoofd van Liesbeth. Wel een boek ‘om je hoofd bij te houden’. Aanrader voor mensen die geïnteresseerd zijn in boeken over psychische gezondheid.

Meer informatie over Blauwtje

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Blauwtje’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Blauwtje
Auteur:
Lydia Rood
Uitgeverij:
Leopold
Genre:
Young Adult (psychologisch verhaal)
Pagina’s:
316

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

5 gedachten over “Boekenpraat: Blauwtje (Lydia Rood)

  1. Klinkt geod, maar ik durf eigenlijk niet heel secuur te lezen omdat ik bang ben dat dan teveel wordt verraden 🙂

    Like

Reacties zijn gesloten.