Handjes laten wapperen

Mijn dagen bestaan vooral uit veel bezig zijn met mijn hoofd. Ik lees, ik schrijf, ik denk na, ik doe opdrachten voor therapie, enz. Misschien was het juist wel daarom dat ik zin had om mijn handjes eens te laten wapperen.

De kracht van ‘handenarbeid’

Ik ben nooit een echte doener geweest, maar meer een denker en een dromer. Geef mij een boek en je hoort me niet meer. Dat was als kind al zo. Ik kon uren stil in een lekkere stoel of aan mijn bureau zitten en dan was ik dik tevreden. Dat is nog steeds zo. Ik ben wel elke dag buiten en krijg daardoor voldoende beweging, maar de rest van mijn dag vraagt weinig fysieke inspanning.

De kracht van sommige handenarbeid is dat je dat kunt doen zonder er veel bij na te hoeven denken. Een poosje geleden zaagde ik al eens mijn grofvuil aan stukken, omdat ik wat agressie kwijt moest. Nu was er veel spanning omdat er (nog steeds) van alles aan de hand was met het UWV. Tijd voor een nieuw klusje waar ik niet bij na zou hoeven denken.

Arme planten

Na de dood van al mijn planten binnen, ging het ook buiten mis. Een plant in mijn plantenbak keek me verwijtend aan. Hij had dorst, denk ik. Ik gaf ‘m wel te drinken, maar het mocht niet meer baten. Een appje met foto naar mijn moeder leerde me dat de plant niet meer te redden was. Ach, de rest van het dakterras stond er ook al acht jaar en was niet helemaal zoals ik het hebben wilde, dus was dit hét moment om de ‘tuin’ leeg te halen. Er staan grote bakken met planten en klimrozen. Genoeg te doen dus.

Aan de slag!

De zon scheen heerlijk en ik had echt even geen zin om iets te doen waar ik bij na moest denken. De stress over het gedoe met het UWV zat hoog, dus het was een prima middag om naar buiten te gaan. Ik trok een paar huishoudhandschoenen aan en besloot het rustig aan te pakken. Eén plantenbak per keer. Dus niet hè. Vijf uur later was bijna al het ‘groen’ verdwenen. Inclusief stekende klimrozen. Toen ik eenmaal bezig was, was ik namelijk niet meer te stoppen. Het was heerlijk om buiten bezig te zijn.

Juffenhandjes

De volgende dag bleek dat mijn voormalige juffenhandjes al die noeste arbeid niet gewend waren. De blaren stonden letterlijk op mijn handen en iedere spier in mijn hand deed pijn van het hanteren van de snoeischaar. Bovendien had ik deels boven mijn hoofd moeten werken, dus mijn schouders piepten en kraakten. Omdat ik grond uit de bloembakken had geschept, vond ook mijn rug er wat van. Als een oud vrouwtje kwam ik de volgende dag mijn bed uit, met stramme benen, spierpijn, blaren op mijn handen en compleet verkrampte vingers. Maar weet je wat? Het was heerlijk! Ik had mijn handjes flink laten wapperen en op deze manier kon ik er nog een poosje van nagenieten. Project dakterras is nog niet helemaal klaar, maar ik ga vast op zoek naar het volgende project waarbij ik mijn handjes flink kan laten wapperen.

20 gedachten over “Handjes laten wapperen

 1. Heerlijke is dat, je hoofd leegmaken door simpel fysiek werk te doen. Meditatief, vind ik altijd, tuinwerk.. en je ziet direct resultaat. Wat ga je er verder mee doen, met het dakterrasn? Ben benieuwd!

  Like

 2. Het kan je hoofd eens lekker leegmaken… maar voor mij is handenarbeid ook niet weggelegd. Ik kom wel aan mijn beweging door dagelijks veel te wandelen. Ik kom makkelijk aan 15.000 stappen per dag.

  Like

  1. Wow, 15.000 stappen per dag is volgens mij best veel. Ik heb (bewust!) geen stappenteller, dus geen idee, maar ik kom wel aan voldoende beweging.

   Geliked door 1 persoon

 3. Kan echt helpen, zo eens met je handen iets doen in plaats van in je hoofd te zitten. Iets waar ik ook wat meer aandacht aan zou mogen geven.
  Al voel ik het meestal ook wel echt de dag nadien!

  Geliked door 1 persoon

 4. Tip: magnesium helpt tegen spierpijn! gewoon zo’n potje van de drogist. Voor als je het gepiep en gekraak zat bent ;-).

  Enne… vergeet je niet een lekkere lees/blog-plek neer te zetten? Stoel, tafeltje, of misschien zo’n schommelgeval…

  Like

 5. En schroom niet bij mij aan te kloppen als je “handenarbeid” meer kunt vinden bij jou thuis, ik ben in die dingen een héél behulpzaam type! 😉

  Like

 6. Ik sta tot mijn eigen ontsteltenis elke dag onkruid uit de tuin te plukken en schoefelen. Maar heb nog een stuk wat wat wilder aangepakt mag worden mocht het UWV blijven klieren ik heb pleister snoeischaren handschoenen en ook een natje en droogje wordt voorzien.

  Like

  1. Help, groene vingers kun je dus blijkbaar ontwikkelen? Ik onthoud al het aanbod voor Eerste Hulp bij Agressie;).

   Like

 7. Gisteren zat ik in de tuin te lezen en kon mij niet houden om wat onkruid uit te trekken… 10 minuutjes werk en de tuin is weer proper. Zalig om eventjes bezig te zijn.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.