ZomerLezen 2 ~ Lekker luchtig

Zin in een lekker luchtig boek? Gewoon zo’n boek waar je niet al te veel bij na hoeft te denken en waar je heerlijk bij weg kunt dromen? In de tweede aflevering van ZomerLezen zet ik voor jong en oud een paar lekker luchtige boeken op een rij. Meer weten over het hoe en wat van ZomerLezen? Onderaan deze blog vind je meer uitleg.

Leestips lekker luchtige boeken basisschool

Snelle Jelle – Ad van Gils
Een serie over Jelle, die gek is op alles wat met voetbal te maken heeft. Hij richt zijn eigen elftal op, mag meespelen in Oranje, heeft last van een blessure, beleeft avonturen met zijn vrienden en heeft alles over voor zijn sport.
Er zijn in totaal twintig boeken verschenen in de serie, dus je kunt de hele zomer vooruit. Het allereerste boek verscheen al in de jaren ’80, maar de boeken zijn een aantal keer opnieuw uitgegeven. Ze zijn (vooral bij jongens) nog altijd populair.
(9 jaar en ouder)

Daan en Dibbes spelen met Rik – Annelies Tanis
De beste vriend van Daan is zijn hond Dibbes. Samen spelen Daan en Dibbes met hun buurjongen Rik. Hij weet ook allerlei leuke avonturen te verzinnen. Een boek met losse, vrolijke, alledaagse verhalen over Daan, Dibbes en Rik.
(groep 3/4, AVI M4)

Leestips lekker luchtige boeken 12-15 jaar

De Duiventil (serie) – Gerda Ronhaar
De Duiventil is een serie voor meiden. Jojanneke van Til komt uit een groot gezin en woont met haar familie op het platteland. Thuis is het altijd gezellig, met familie en vrienden die in- en uitvliegen. Een boek voor en over tienermeisjes, over het dagelijks leven, verliefdheid, geloof en typische tienermeidenzaken. Makkelijk te lezen.

Hou van die hond! – Sharon Creech
Jack moet van zijn lerares gedichten schrijven, maar hij weigert dat. Gedichten schrijven is voor meiden en zeker niet voor hem. Hij schrijft steeds een klein stukje, maar het dichten lukt hem niet. Al die kleine stukjes samen vormen een bijzonder dagboek in dichtvorm, waarin je als lezer een kijkje krijgt in het leven van Jack. Jack ontdekt steeds meer dat hij de woorden kan gebruiken om zijn gevoelens te uiten.

Leestips lekker luchtige boeken 15+

Erik of het klein insectenboek – Godfried Bomans
Een boek vol humor over het leven van mensen en insecten. Erik Pinksterblom kan niet slapen en verzucht dat hij wel in het schilderij vol insecten zou willen verdwijnen. Dat schilderij hangt boven zijn bed en hij is nieuwsgierig naar de leefwereld van de insecten. Als Erik vervolgens in het schilderij belandt, maakt hij van alles mee met diverse insecten en ook de insecten zijn vol van de komst van Erik. Hij is een vreemd wezen, met maar twee poten. Wat moeten ze met hem?

Friends forever – Heidi de Vries
Natasja, Eline en Rianne zijn friends forever. Drie christelijke tienermeiden die thuis en op school van alles meemaken. Zorgen, verliefdheden, ziekte, enz. De thema’s in het boek zijn vrij heftig, maar het boek is vlot geschreven en past daarom toch bij ‘lekker luchtig’. Je hoeft er niet veel bij na te denken.

Leestips lekker luchtige boeken volwassenen

Het bruidsmeisje – Beverly Lewis
Joanna woont in een Amish-gemeenschap. Het is daar gebruikelijk om jong te trouwen, maar Joanna is ‘al’ in de twintig en nog niet getrouwd. Wel is ze al drie keer bruidsmeisje geweest bij anderen. Volgens haar zus tart ze daarmee het lot. Ze zal nooit trouwen. Joanna zelf denkt er anders over. Een boek over het dagelijks leven bij de Amish en over een zoektocht naar liefde. Heerlijk om als ‘tussendoortje’ te lezen. Onderdeel van een serie, maar ook goed los te lezen.

Drie vrienden, een huis (en een klusjesman) – Astrid Harrewijn
Noor, haar zusje Kiki en vriend Jeff (dertigers) wonen met z’n drieën in één huis. Ze zijn niet het stereotype dertiger. Ze werken allemaal in de kunstwereld. Thuis is de afspraak dat ze niet over hun werk praten. Al het andere komt wel aan bod. Een boek dat razendsnel leest, doorspekt met humor, over kunst, vriendschap en het leven.

Voorleestips lekker luchtige boeken

Het Gouden Voorleesboek – W.G. van de Hulst
Een oud boek vol korte verhalen, dat keer op keer een herdruk beleefde. Een beetje nostalgie. Verhalen voorlezen die je zelf als kind ook hebt gehoord. Lekker luchtig, hier en daar met een opvoedende boodschap, maar zeker niet diepgravend.
(4-6 jaar)

Floddertje – Annie M.G. Schmidt & Fiep Westendorp
Floddertje en haar hondje Smeerkees beleven van alles. Eén ding komt steeds terug: zowel Floddertje als Smeerkees lijken altijd vies te worden. In dit voorleesboek staan zes korte verhaaltjes over Floddertje. Leuk voor ‘tussendoor’.
(4-6 jaar)

Nóg meer boekentips

Wil je nog meer leestips? Kijk dan eens bij Nienke, de bedenker van ZomerLezen. Ook op haar blog BookSomeTea vind je iedere maandag een blog met boekentips.

Wat is ZomerLezen?

Na de zomervakantie blijken ieder jaar heel veel kinderen een deel van hun leesonderwijs te hebben achtergelaten in de voorgaande groep. Om dat te voorkomen, is het goed om kinderen in de zomervakantie te laten lezen. En voor wie is lezen eigenlijk niet goed? Daarom bedacht Nienke van BookSomeTea ZomerLezen: een rubriek waarin je elke maandag leestips krijgt. De bieb helpt je een handje om voldoende te lezen, want sinds 1 juni is de VakantieBieb open voor de jeugd en sinds 1 juli ook voor volwassenen. Je vindt in de app volop lees- en luisterboeken.

5 gedachten over “ZomerLezen 2 ~ Lekker luchtig

Reacties zijn gesloten.