ZomerLezen 3 ~ Vakantie

Zomer betekent voor de meeste mensen vakantie. Even niet bezig zijn met werk en/of school, maar met andere zaken. Hoogste tijd dus voor een blog vol boeken waarin vakantie een rol speelt. Niet allemaal ‘lang leve de lol’, want ik houd nu eenmaal van boeken met een beetje actie/spanning, ook als ze over vakantie gaan.
Meer weten over het hoe en wat van ZomerLezen? Onderaan deze blog vind je meer uitleg.

Leestips ‘vakantie’ basisschool

Saskia en Jeroen op vakantie – Jaap ter Haar
Saskia en Jeroen staan bekend als een ondeugende tweeling. In dit boek gaan ze op vakantie, uit logeren en dagjes op stap. En als Saskia en Jeroen wat ondernemen, kan het niet anders dan dat er kattenkwaad wordt uitgehaald.
(4-6 jaar)

De wereld ontdekken voor beginners – Heather Alexander
Een encyclopedie voor kinderen, boordevol weetjes en prachtige illustraties. Kinderen kunnen vanuit huis rond de wereld reizen en van alles te weten komen over verschillende werelddelen en landen. Zeker in deze zomervakantie, waarin het reizen nog moeilijk is, een mooie manier om toch een ander deel van de wereld te leren kennen. Ook leuk voor kinderen die niet graag lezen, maar wél graag nieuwe dingen leren.
(9-12 jaar)

Leestips ‘vakantie’ 12-15 jaar

Een zomer in Parijs – Denise Grover Swank
Geen ‘luchtig’ vakantieboek, maar wel een boek waarin je je in Parijs waant. De 16-jarige Sophie moet daar, samen met haar broer Eric, de zomer doorbrengen. Haar vader woont daar namelijk met zijn nieuwe vriendin.
Sophie is echter, een jaar nadat haar vader uit haar leven verdween, boos op hem én op zijn nieuwe vriendin én op haar stiefzusje.
Tijdens de zomer in Parijs leert Sophie veel over zichzelf, over liefde, familie en vriendschap. Romantisch boek met veel aandacht voor familieperikelen.

5 dagen jou – Hans Mijnders
Twee tieners ruilen vijf dagen van huis en leven. Ze doen ‘puberruil’. Jennifer, een Surinaamse uit de Haagse Schilderswijk, ruilt met de rijke Charlotte uit Bergen aan Zee. Beide meiden (en hun familie en vrienden!) moeten erg wennen aan de ruil, maar in beide huizen worden ook belangrijke lessen geleerd. Een boek over verschillende culturen, pubers en (voor)oordelen.

Leestips ‘vakantie’ 15+

I see London, I see France – Sarah Mlynowski
Sydney is van plan om met haar beste vriendin Leela een maand door Europa te reizen. Ze heeft een strak reisplan gemaakt en alles is goed voorbereid. Alles loopt echter niet helemaal zoals gepland en dat begint al als ze in het vliegtuig het (foute) ex-vriendje van Leela tegenkomen. Bovendien blijkt het voor Sydney moeilijk om zorgeloos te genieten van haar reis, want ze krijgt verontrustende berichtjes van haar moeder, die psychische problemen heeft. Op afstand probeert Sydney haar moeder te helpen, maar de reis is voor Sydney ook een les in loslaten. Een boek dat in razende vaart door Europa reist en aandacht heeft voor de problemen van jongeren die voor hun ouder(s) zorgen.

365 dagen onderweg – Floortje Dessing
Floortje Dessing is bekend van haar reisprogramma’s. Ze heeft al heel wat van de wereld gezien en gaat graag naar moeilijk bereikbare plekken. In dit boek neemt ze de lezer mee op reis en beschrijft ze een aantal van haar bijzondere reizen. Ook geeft ze reistips voor hen die zelf graag reizen. Een boek vol verhalen en foto’s, waarin je op je eigen bank iets van de wereld kunt zien.

Leestips ‘vakantie’ volwassenen

De huizenruil – Rebecca Fleet
Caroline en Francis hebben een moeilijke periode vol spanningen achter de rug. Die spanningen hebben ervoor gezorgd dat hun huwelijk zwaar onder druk staat. Daarom zijn ze blij met het aanbod om een week van huis te ruilen. Vol goede moed vertrekken ze naar hun tijdelijke huis, in een poging hun huwelijk te redden. Het is echter niet zo rustig als Caroline had gehoopt. De buurvrouw is wel érg nieuwsgierig en bovendien vindt Caroline in huis steeds allerlei dingen die erop wijzen dat degene met wie ze hebben geruild alles van haar weet. Een enge gewaarwording, omdat zo dingen aan het licht komen die ze graag zou vergeten en al zéker niet met anderen wil delen. Thriller vol goed opgebouwde spanning.

Moord op de moestuin – Nicolien Mizee
Judith en Thijs moeten ‘er even uit’. Drie dagen na hun huwelijk heeft Thijs een hartaanval gehad en nu leeft Judith ineens met een ‘oude man’ in huis. De zus van Judith besluit het stel (samen met haar eigen man) mee te nemen naar een vakantiehuisje om eens lekker tot rust te kunnen komen. Judith leeft zich uit in het tuinencomplex bij het vakantiehuisje. Ze kan er goed haar gedachten verzetten. Dan vindt ze een schedel op het complex en blijkt het landgoed geheimen te herbergen. Judith gaat op zoek naar antwoorden. Een roman ‘met een vleugje thriller’ die boeiend is vanaf de start.

Voorleestips ‘vakantie’

Costa del Sol – Suzanne Vermeer
Eline Sanchez is een jaar geleden weduwe geworden. Ze wil een moeilijke periode met haar kinderen afsluiten in het geboorteland van hun vader: Spanje. Het blijkt echter totaal geen ontspannen reis te worden, maar een reis vol heftige emoties en uiteindelijk een gevecht op leven en dood. Zeer indringend boek voor volwassenen.

Op reis – Aaron Becker
Een prentenboek zonder woorden. Het vertelt het verhaal van een jong meisje dat zich verveelt. Dan vindt ze een rode stift en tekent ze een deur. Via die deur gaat ze op reis in een fantasiewereld, die ze met haar rode stift helemaal naar haar hand kan zetten. Een boek waarbij je, samen met de luisteraar, een verhaal bij de prenten kunt maken.
(6-12 jaar)

Nóg meer boekentips

Wil je nog meer leestips? Kijk dan eens bij Nienke, de bedenker van ZomerLezen. Ook op haar blog BookSomeTea vind je iedere maandag een blog in de categorie ZomerLezen.

Wat is ZomerLezen?

Na de zomervakantie blijken ieder jaar heel veel kinderen een deel van hun leesonderwijs te hebben achtergelaten in de voorgaande groep. Om dat te voorkomen, is het goed om kinderen in de zomervakantie te laten lezen. En voor wie is lezen eigenlijk niet goed? Daarom bedacht Nienke van BookSomeTea ZomerLezen: een rubriek waarin je elke maandag leestips krijgt. De bieb helpt je een handje om voldoende te lezen, want sinds 1 juni is de VakantieBieb open voor de jeugd en sinds 1 juli ook voor volwassenen. Je vindt in de app volop lees- en luisterboeken.

5 gedachten over “ZomerLezen 3 ~ Vakantie

  1. Ik heb serieus ook overwogen om Moord op de Moestuin op mijn lijstje te zetten, maar uiteindelijk haalde die het toch net niet. Maar hoe we het iedere week doen, zonder overleg en toch steeds overeenkomsten… 😉

    Like

  2. Oh leuk, Saskia en Jeroen! Die las ik als kind zo graag. Vooral het verhaal waarin ze helemaal onder de mieren komen te zitten, en al hun kleren van narigheid uittrekken maakte als kind veel indruk op me. Ik ben nu nog bang om per ongeluk op een mierenhoop te gaan zitten!

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.