Nieuw ‘normaal’

We hebben het allemaal over ‘het nieuwe normaal’. Of nee, dat is niet waar. Gelukkig heeft niet iederéén het erover. Zelf weiger ik de term te gebruiken. Toch betrapte ik mezelf erop dat één van de maatregelen die genomen zijn in de strijd tegen het coronavirus zelfs voor mij ‘normaal’ is geworden.

Voor mij geen nieuw normaal

Dat ik weiger te spreken over het ‘nieuwe normaal’ komt vooral omdat ik weiger de dingen die nu zogenaamd normaal zijn ook normaal te vinden of te noemen. Grootouders die hun kleinkinderen niet mogen knuffelen; middelbare scholen die niet volledig open zijn; een mondkapje bij de kapper; een gezondheidscheck op heel veel plaatsen; beperkt naar de kerk mogen/kunnen; verplicht afstand van elkaar houden, enz. Ik noem dat niet normaal. Ik noem dat zelfs abnormaal en ik doe hierbij maar gelijk even een oproep om op te houden met praten over het ‘nieuw normaal’. Kunnen we niet gewoon gaan praten over ‘het huidige abnormaal’? En ja, gelukkig kan er al veel meer dan een paar maanden geleden, maar echt normaal wil ik het nog steeds niet noemen.

Voor alle duidelijkheid: ik snap de maatregelen en respecteer die en houd me eraan. Mij zie je niet bij Viruswaanzin-demonstraties. Maar het gaat me even over de term ‘normaal’ in deze blog.

Handen wassen

Ik geef toe dat ik niet zo’n handenwasser was. Natuurlijk waste ik mijn handen als ik naar de wc was geweest, maar heel eerlijk? Ik waste echt mijn handen niet voor ik ging eten en zéker niet na het boodschappen doen of na een rondje handen schudden op een verjaardag. Aan het begin van de coronacrisis moest ik er dus nogal aan wennen dat ik regelmatig mijn handen moest wassen. Mijn handen moesten er trouwens ook behoorlijk aan wennen. Die deden op een gegeven moment gewoon pijn van het vele wassen. Maar goed, wennen dus. Het was zoiets ‘geks’ dat ik het heus niet vergat. Voor vertrek en bij thuiskomst altijd handen wassen. Ook als ik alleen maar buiten was geweest om een rondje te lopen en in principe niets had aangeraakt wat anderen ook hadden aangeraakt.

Heb ik mijn handen al gewassen?

In het begin vergat ik nooit om mijn handen te wassen. Het was echt iets waar ik mezelf op moest wijzen en dus vergat ik het niet. De hele wereld was ineens vreemd en daarom dacht ik er echt wel aan om mijn handen te wassen. Ik doe het nu nog steeds heel trouw, maar ik merk dat het een gewoonte is geworden. Superhandig, zou je kunnen denken. Maar ik vind het stiekem niet handig.

Nu het een gewoonte is geworden, betrap ik mezelf er elke keer op dat ik denk: Heb ik mijn handen al gewassen? Vervolgens sta ik dan weer bij de kraan. De kans dat ik het was vergeten, is heel erg klein, maar júist omdat het nu een gewoonte is geworden, merk ik niet meer op dat ik het doe. Zie het als de deur op slot draaien als je boodschappen gaat doen. Dat doe je ‘gewoon’. Als iemand je in de winkel zou vragen of je deur op slot zit, kun je je waarschijnlijk niet bewust de handeling van het op slot draaien herinneren, maar eigenlijk weet je wel zeker dat je deur op slot zit. Zoiets heb ik nu dus ook met handen wassen.
Rutte kan gerustgesteld zijn: ik was mijn handen nóg vaker dan in het begin. Want oké, zal ik het dan één keer zeggen? Handen wassen is mijn ‘nieuwe normaal’ geworden. Niet verder vertellen hoor, dat ik de term nu toch gebruikte.

22 gedachten over “Nieuw ‘normaal’

 1. Hear hear…. er is eigenlijk nog niéts normaal. Zoveel handen wassen is eigenlijk zorgelijk voor ons afweer mechanisme. Maar oke, zolang het nodig is door dit virus móet het dan maar.

  Like

  1. Ik heb dat ook al gedacht. Want echt, normaal werd ik ook vrijwel nooit ziek, zonder al dat handen wassen. Blijkbaar had ik een prima weerstand (en dat is logisch na jaren voor de klas, daar bouw je wel weerstand op;)). Wat blijft daar na dit gedoe nog van over? Kan ik straks weer opnieuw op gaan bouwen….

   Like

 2. “Oma, wil je weten of ik mijn handen heb gewassen”?
  Vervolgens vliegen de spetters je om de oren 🙂
  Dat wordt nu natuurlijk heel veel gevraagd.

  Like

 3. Ik was en ben geen handenwasser. Heb het in het begin wel meer gedaan maar vergeet het vaker wassen eigenlijk. Wel als ik boodschappen ga doen gebruik ik wat voorradig is bij de supermarkt en weer in de auto gebruik ik gel en heb vochtige doekjes om neusgaten en mondhoeken te schonen. Dat doe ik wel consequent en ik hou afstand omdat anderen dat al heel vaak vergeten.
  Maar het handen wassen zal wel nooit helemaal in mij systeem komen zitten. Ik hou een beetje van vies denk ik

  Like

 4. Ook ik wil het nieuwe normaal niet zomaar accepteren. Natuurlijk is (en was) hygiene belangrijk. Eigenlijk had het normaal moeten zijn, dat we in een restaurant, in een hotel, bij de tandarts etc. al een echt schone omgeving aantreffen (helaas was dat niet altijd zo). Hopelijk wordt het schoonmaakwerk meer gewaardeerd, én beter betaald. Steeds handen wassen of desinfekteren doe ik wel, en vind ik ok. Maar geen handen geven, vind ik een probleem. Hier is (was!) dat een essentieel onderdeel van het contact. Dat geldt natuurlijk ook voor omhelsingen van familieleden. Verder overal mondkapjes is waarschijnlijk nodig, zeker nu er hier weer steeds nieuwe positieve gevallen (meestal geimporteerd) optreden. Overigens zijn de getallen in vergelijk tot andere landen extreem laag. Maar voor hoelang nog? Ik vind het belangerijk dat men eindelijk eens uitvind hoe de besmettingen in gesloten ruimtes zijn, en daar door betere ventilatie etc. iets aan doet, i.p.v. ons steeds nieuwe beperkingen op te leggen. Maar ja…. wie ben ik….

  Like

  1. Handen schudden mis ik ook. Ik vind het bij veel ontmoetingen toch wat vreemd om ‘zomaar binnen te vallen’.

   Like

 5. Wonderlijk eigenlijk dat zo gauw iets een gewoonte wordt, je het niet meer ‘mindful’ doet…. Ik ben het trouwens met je eens: het nieuwe normaal is niet normaal. En ik lees steeds meer waarschuwingen dat we het ook niet normaal moeten gaan vinden omdat dit niet goed is voor de mensheid.

  Wat overigens niet wegneemt, dat ik me net als jij, netjes aan de regels houdt : )

  Like

 6. Wat betreft dat desinfecteren: is het je al opgevallen dat je bescherming ‘vervalt’ als je van het ene pand naar het andere gaat? De desinfect van de bieb werkt niet in de boekhandel, of omgekeerd… Daarom moet je overal opnieuw je handen ontsmetten 😉

  Like

 7. Ik heb iets gekregen met het ontsmetten van mijn handen… als ik in de winkel ga, als uit de winkel kom en het liefst tussendoor ook nog eens 😉

  Like

  1. Ik ook hoor. Voel me soms net iemand met smetvrees, maar ik houd mezelf voor dat ’t tijdelijk is😉.

   Like

 8. Ik waste mijn handen zoveel als jij ze waste voorheen én nu dus inderdaad vaker. Maar soms kun je blijven wassen, want als je tijdens het boodschappen doen even naar je gsm gekeken hebt. Dan kom je thuis en was je je handen na de boodschappen. Maar als je dan je mobiel er bij neemt, moet je dan weer je handen wassen omdat je die ook vast genomen hebt tijdens het boodschappen doen… 😀

  Like

  1. Klopt ja, eigenlijk wel. Maar dat doe ik dan weer niet. Ik probeer overigens wel om in winkels enzo m’n telefoon nu zo min mogelijk in mijn handen te hebben.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.