
Het verhaal
Eliese Linden denkt in 1942 als Joodse in Nederland veilig te zijn voor de Duitsers. Ze heeft een extra stempel op haar papieren en werkt bovendien voor de Duitsers. In de Hollandse Schouwburg registreert ze (gedwongen) alle Joden die daar binnen worden gebracht. Eliese kan niet aanzien hoe deze mensen worden afgevoerd naar Westerbork. Ze weet dat ze op doorreis zullen gaan naar het oosten. Ze probeert te doen wat ze kan en waar mogelijk kinderen te redden.
Er is echter één kind dat ze niet kan redden en dat is haar eigen zoon. De rest van haar leven wordt Eliese achtervolgd door haar (oorlogs)verleden, maar erover praten kan ze niet. Totdat er ineens iemand op de stoep staat die alles weer naar boven haalt.
Ava Drake woont sinds de dood van haar moeder bij haar oma, maar is nooit echt in de familie opgenomen. Ava heeft het idee dat er een reden moet zijn waarom de broers van haar moeder een hekel aan haar hebben. Ze gaat op onderzoek uit en komt terecht in het verleden van haar familie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wat verzwijgt haar familie en kan Ava het zwijgen doorbreken?
De zoektocht van Ava leidt haar naar Eliese Linden en brengt een heftige waarheid aan het licht.
Mijn mening
Een oorlogsverleden gaat generaties mee
‘Een kamer vol lichtjes’ gaat over jonge mensen (eind twintig) die in de eenentwintigste eeuw nog te maken hebben met de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog. Dat komt met name door het zwijgen van hun families. Dat zwijgen komt voort uit trauma, schaamte of zelfbescherming.
In dit boek gaat Ava op zoek naar antwoorden om meer te weten te komen over de oorlog. Op indrukwekkende wijze wordt haar reis naar Amsterdam beschreven.
Onbekend stukje verzet
De Nederlandse Joden zijn voor vertrek naar Kamp Weksterbork verzameld in de Hollandse Schouwburg. Dat is een bekend deel van de Nederlandse oorlogsgeschiedenis. Wat ik echter niet wist, is dat vanuit de Schouwburg ook verzetsdaden zijn gepleegd door kinderen uit handen van de Duitsers te houden. Dit stukje verzetswerk wordt in ‘Een kamer vol lichtjes’ in verhaalvorm beschreven.
Familiegeschiedenis
Het boek vertelt niet alleen over het oorlogsverleden van twee families, maar ook over het heden. In het begin maakte dat het voor mij soms wat lastig om iedereen te kunnen plaatsen, maar met informatie uit het begin van het boek is het heel goed mogelijk om zelf een stamboom te tekenen. Dat deed ik en dat hielp mij om het verhaal beter te kunnen volgen en personages beter te kunnen plaatsen.
Lees dit boek!
Eigenlijk zou ik het liefst al het bovenstaande niet hebben geschreven. Ik wil namelijk gewoon iedereen aanraden om dit prachtige boek te lezen. Melanie Dobson belicht in dit boek een (voor mij) onbekend stukje Nederlands verzetswerk, maar heeft ook aandacht voor de duistere kanten van de oorlog, voor verraad en slinkse daden. Een indrukwekkend, ontroerend boek over moedige mensen. Een fictief verhaal, gebaseerd op onderzoek en werkelijkheid.
Meer informatie over Een kamer vol lichtjes
Dit boek ook lezen?
Koop ‘Een kamer vol lichtjes’ bij bol.com.
Boekgegevens
Titel: Een kamer vol lichtjes
Auteur: Melanie Dobson
Uitgeverij: KokBoekencentrum Uitgevers
Genre: Christelijke roman (WOII)
Pagina’s: 382
Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.
Ik ben niet zo van de oorlogsromans, maar deze maakt me wel nieuwsgierig…
LikeGeliked door 1 persoon
Lijkt me een mooi boek. Ik zet ‘m op mijn lijstje.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik heb het even gehad met oorlogsverhalen… maar toch komt deze op mijn te lezen lijstje.
LikeGeliked door 1 persoon