ZomerLezen 4 ~ Boeken om te bingen

De afgelopen maanden hebben we massaal onze favoriete series achter elkaar bekeken. Lekker bingen op de bank. Maar ja, nu ben je wel door Netflix heen toch? Tijd om een boek te bingen dus. Vandaag vind je hier tips voor boeken die je in één ruk uit wilt lezen. Ideaal voor een bloedhete dag waarop het toch te warm is om iets nuttigs te doen óf voor een druilerige dag waarop je misschien zou kunnen schoonmaken, maar liever vakantie viert.
Meer weten over het hoe en wat van ZomerLezen? Onderaan deze blog vind je meer uitleg.

Boeken om te bingen basisschool

Rumoer in groep 8 – Joke van Winkel
Taco is een levendige jongen. Zelf vindt hij het vooral lastig dat hij bijvoorbeeld vaak dingen kwijt is, maar zijn omgeving (en dan vooral zijn juf!) vindt het vaak irritant dat Taco zo druk is.
Als Taco het mikpunt wordt van pesterijen, wil hij weten wat er aan de hand is. Waarom stoppen ze briefjes in zijn schooltas en bekladden ze zijn schilderij? Taco gaat op onderzoek uit.
(Vanaf 9 jaar)

Onder vuur – Rijk Arends
De dertienjarige Evert zit in het laatste jaar van de basisschool in zijn woonplaats Opheusden. Na Dolle Dinsdag worden er Duitsers ingekwartierd in het dorp en wordt het dorp onderdeel van de gevechten tussen de Duitsers en de geallieerden. Evert zou het liefst in zijn eentje alles doen om de Duitsers te verjagen, maar dat gaat niet. Bovendien is het ook wel ‘stoer’ om er met anderen over te praten. Of is dat toch niet zo handig? Evert leert door schade en schande dat oorlog niet ‘stoer’ is.
(Groep 6-8)

Boeken om te bingen 12-15 jaar

Niets aan de hand! – Petra Messelink
Sven zit in de brugklas. Hij brengt graag tijd door met zijn vaste vriendenclub en vindt het fijn om zijn pony te verzorgen en berijden. De laatste tijd ziet hij zijn vrienden echter steeds minder, bij zijn pony komt hij bijna niet meer en zijn cijfers worden steeds slechter. Sven houdt vol dat er niets aan de hand is, maar er is wel degelijk iets aan de hand. De vader van Sven is namelijk bij een ongeluk gehandicapt geraakt en Sven helpt zijn moeder bij de verzorging van zijn vader. Tot nu toe zorgt hij ervoor dat niemand dat te weten komt, maar dan komt het moment dat hij moet kiezen tussen zijn vrienden en zijn familie…

Vertrouw je mij? – Martine Kamphuis
Bas gaat op vakantie naar Schiermonnikoog, zijn lievelingseiland. Hij is blij om daar zijn vriend Thomas weer te zien, maar Thomas blijkt de laatste tijd nogal veranderd te zijn. Hij is gaan roken en is niet meer de jongen die hij eerder was.
Bovendien komt Bas op het eiland ook zijn grote pestkop Kevin tegen. Dat, in combinatie met zijn puberende zus Janna, maakt de vakantie behoorlijk ingewikkeld. Zeker als blijkt dat Janna verliefd is op een ‘foute jongen’. Bas wil haar wel helpen, maar ontdekt dan dingen die hij misschien liever niet had willen ontdekken.

Boeken om te bingen 15+

54 minuten – Marieke Nijkamp
10:00 De directrice van Opportunity High School beëindigt haar toespraak en verwelkomt alle leerlingen voor het nieuwe semester.
10:02 De leerlingen staan op om naar hun klassen te gaan.
10:03 De auladeuren gaan niet open.
10:05 Iemand begint te schieten.
Vanaf het moment dat de deuren van de aula niet openen, weten de leerlingen dat er een probleem is. Vanuit verschillende leerlingen wordt beschreven wat er in de 54 minuten van het begin tot het einde van de schietpartij op hun school gebeurt.

Allemaal willen we de hemel – Els Beerten
Jef en Ward zijn altijd goede vrienden geweest. Net als alle jongeren willen ze helden worden. Na de Tweede Wereldoorlog is Jef echt een held, gedecoreerd en al. Hij wil die held echter helemaal niet zijn. En Ward? Ward wilde een held zijn, maar wordt nu door iedereen gezien als oorlogsmisdadiger. Is het wel zo geweldig om een held te zijn? En wanneer bén je dat eigenlijk?

Boeken om te bingen volwassenen

Wie omkijkt – Jeanine Cummins
Mexico. Als de achtjarige Luca tijdens een familiefeestje even naar de wc gaat, wordt buiten zijn familie vermoord. Alleen Luca en zijn moeder Lydia overleven de aanslag. Samen slaan ze op de vlucht naar de Verenigde Staten, want ze weten dat het kartel pas zal rusten als ook Lydia en Luca gedood zijn. Moeder en zoon beleven een onvoorbereide, snelle vlucht. Iedere kilometer brengt hen verder bij het gevaar vandaan, maar tegelijk loert het gevaar overal.

Een heel gewoon gezin – Mattias Edvardsson
Ze zijn een heel gewoon gezin: vader Adam, moeder Ulrika en dochter Stella. Alles verandert als Stella ineens hoofdverdachte is in een moordzaak. Moeder Ulrika weet als advocaat wat haar dochter te wachten staat en vader Adam wil als priester vooral de waarheid blijven vertellen. Stella zelf weigert haar ouders te vertellen wat er op de dag van de moord gebeurd is. Wat is waarheid en hoe ver gaan de ouders om hun dochter te beschermen?

Voorleesboeken om te bingen

Eiland aan de horizon – Corien Oranje
David, Annalina en Tara wonen met hun ouders op een eilandje bij Australië. Tijdens een reis met een boot komt het gezin in de problemen. David en zijn zusjes zwemmen naar een eiland, terwijl hun vader hulp gaat halen. David, Tara en Annalina komen op een eiland waar niets te eten en te drinken is. Ja, er is water genoeg in de zee, maar dát kun je niet drinken. Zelfs niet als je heel erg dorst hebt. De kinderen zullen iets moeten verzinnen om in leven te blijven…
(Bovenbouw basisschool)

Judas – Astrid Holleeder
Astrid Holleeder vertelt over haar leven als ‘de zus van’. Willem Holleeder terroriseerde zijn familie. Hij bedreigde hen, perste hen af en zorgde ervoor dat ze hem in bescherming namen. Astrid heeft altijd naar hem geluisterd, maar wist ook dat ze niet meer kon zwijgen tegenover het Openbaar Ministerie. Daarom verbrak ze haar stilzwijgen, tegenover het OM én in een boek. Dit dikke boek (571 pagina’s) is non-fictie, maar leest als een roman en vertelt het aangrijpende verhaal van Astrid Holleeder en haar familie.

Nóg meer boekentips

Wil je nog meer leestips? Kijk dan eens bij Nienke., de bedenker van ZomerLezen. Ook op haar blog BookSomeTea vind je iedere maandag een blog in de categorie ZomerLezen.

Wat is ZomerLezen?

Na de zomervakantie blijken ieder jaar heel veel kinderen een deel van hun leesonderwijs te hebben achtergelaten in de voorgaande groep. Om dat te voorkomen, is het goed om kinderen in de zomervakantie te laten lezen. En voor wie is lezen eigenlijk niet goed? Daarom bedacht Nienke van BookSomeTea ZomerLezen: een rubriek waarin je elke maandag leestips krijgt. De bieb helpt je een handje om voldoende te lezen, want sinds 1 juni is de VakantieBieb open voor de jeugd en sinds 1 juli ook voor volwassenen. Je vindt in de app volop lees- en luisterboeken.

8 gedachten over “ZomerLezen 4 ~ Boeken om te bingen

 1. Dat boek ‘rumoer in groep 8’ lijkt mij ook leuk! En hoe krijgen we het toch voor elkaar om steeds een dubbele tip te geven? 😉

  Like

 2. 54 minuten heb ik ook gelezen en vond ik heel bijzonder. Vooral dus omdat de schrijfster Nederlands is, maar precies lijkt te weten hoe het op Amerikaanse scholen toegaat.

  Like

  1. Het boek heeft ze in eerste instantie ook in ’t Engels geschreven. Blijft best apart, als je daarover nadenkt;).

   Like

 3. Een heel gewoon gezin heb ik al gelezen… een aanrader. En Wie omkijkt heb ik liggen om te lezen… ben ik hel erg benieuwd naar.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.