Therapie is niet leuk

Als je je been breekt, ga je naar een ziekenhuis. Het hele proces van foto’s maken en gips en dat soort dingen is niet leuk. Tenminste, dat denk ik, want ik spreek gelukkig niet uit ervaring. Als je in je hoofd een error hebt, ga je naar therapie. En weet je wat? Dat is ook niet leuk.

‘Moet dat?’

Het was een heel normale vrijdagmiddag. Ik zat bij therapie. We werkten met gedragsexperimenten (exposure) om mijn hypochondrie te verslaan. Die experimenten begonnen vrij klein, maar elke keer deden we er weer een stapje bij. Langzaam maar zeker leerde ik zo een heleboel slechte gewoontes af. Ik ging ‘opeens’ veel minder naar de huisarts, bedacht niet meer bij ieder eventueel afwijkend dingetje enge diagnoses en leerde een heel klein beetje vertrouwen op eigen kunnen.

Het was tijd voor een nieuw experiment. Ik deed wat ik bij ieder nieuw experiment deed: ik schoot in de stress. ‘Moet dat? Ik vind dat eng.’

Therapie is niet leuk

De behandeling liep al een beetje op z’n eind. Mijn psycholoog kende me inmiddels goed genoeg om te weten dat je sommige dingen bij mij óf niet al te serieus moet nemen óf met een grapje moet oplossen. ‘Ik heb nooit gezegd dat het makkelijk zou zijn hè. Therapie is niet leuk.’

Mijn wereld stond op z’n kop

Je snapt dat vervolgens mijn complete beeld van therapie moest worden bijgesteld. Sinds wanneer is therapie niet leuk? Kwam ik daar dan toch niet om grapjes te maken en om te kijken of ik een hulpverlener tot wanhoop zou kunnen drijven? Oké, grapje hè. Mijn soort humor. Maar ik vond de uitspraak dat therapie niet leuk is hilarisch. En trouwens, waarom is hij dan psycholoog geworden hè, als therapie niet leuk is? Om z’n cliënten te pesten? Het was gelukkig nog ruim een uur rijden naar huis. Nét lang genoeg om mijn beeld van therapie bij te stellen, want dat is blijkbaar dus niet leuk.

Serieus, therapie is niet leuk

Oké, tot zover de geintjes erover. Maar in alle eerlijkheid is therapie ook serieus niet leuk. Geen nieuws, hoop ik. Maar laten we het er gewoon eens eerlijk over hebben. Het is echt heel fijn dat er mensen zijn die de chaos in mijn hoofd wat kunnen ordenen en dat er mensen zijn die mijn gedachtekronkels snappen (of in ieder geval doen alsof) en dat behandeling helpt. Maar je zit wel tegenover een min of meer wildvreemde gezellig even in je chaotische hoofd te wroeten. Je bespreekt dingen die je op de eerste de beste verjaardag niet graag op tafel zou leggen. En nee, dat is niet leuk. Wel nodig, dus ja, ik ben blij dat ik therapie héb. Maar leuk? Nee.

23 gedachten over “Therapie is niet leuk

 1. Klopt als een bus, het is hard werken en steeds je comfort zone verlaten, maar als het lukt, heb je er levenslang wat aan, handvaten, zelfinzicht, dat is heel veel ongemak waard.

  Geliked door 1 persoon

 2. De vergelijking met een ongeluk is niet slecht. Ook een revalidatie is vaak heel hard werken, pijn en comfortzone verlaten. Dus dat geldt vast ook voor therapie. Maar als het je helpt…. Ik bewonder je voor de moed om toch je problemen proberen te overwinnen. Niet iedereen begint daaraan.

  Geliked door 1 persoon

 3. Therapie kan zeer pijnlijk en confronterend zijn inderdaad. Ik denk dat als het leuk is, het niet helemaal goed gaat en mogelijk niet effectief is…

  Like

  1. Ik hoop dat het een teken is dat het heel goed met je gaat, als je het leuk begint te vinden;).

   Like

 4. Oh. Ik heb therapie altijd wel heel fijn gevonden. Echt. Iedere keer dat drukke hoofd legen en dingen anders gaan zien. Ik stikte bijna letterlijk in wat er allemaal in mijn hoofd zat en heb 30 jaar niet over mijzelf gepraat, iedereen was namelijk belangrijker. Toen ik echt niet meer kon moest ik in therapie en opeens was ik wel de moeite waard en luisterden er wel mensen naar mij. Ik werd serieus genomen en bevestigd dat t wel erg was wat ik meemaakte. Ik was iemand.
  Buiten dat, het idee dat je echt kan zeggen wat je voelt zonder dat dat gevolgen heeft is ook heel fijn.
  Nee, vandaag ben ik het niet met je eens. liefs en fijn weekend.

  Like

  1. In die zijn vind ik het ook fijn, dat er hulp is. Maar noodzakelijk fijn. Niet dat ik denk: joepie, therapie, heerlijk om te doen…

   Like

  1. Zeker soms hilarisch. En gelukkig maar, want dat is af en toe hard nodig daar in die ruimtes;).

   Like

 5. Ben ik het helemaal mee eens want mensen vertellen vaak toch dingen die zeer persoonlijk zijn en dat is zeker niet altijd makkelijk en als je dan een therapeut hebt die je begrijpt of met je mee wil denken en begrip toont dan is het toch iets makkelijkere dat je je gehoord voelt . Maar helaas gebeurd het ook nog regelmatig dat mensen zulke heftige en persoonlijke dingen delen en dat de therapeut het dan niet snapt of zelfs er geen raad mee weet en niet iedere therapeut durft daar dan voor uit te komen dit kan dan wel nadelige gevolgen hebben van degene die zijn of haar ziel heeft blootgelegd

  Like

  1. Ja, precies. Ik ben superblij met hulpverleners die me snappen. Maar dan nóg zal ’t geen hobby van me worden. Het zou namelijk fijn zijn als ik het niet (meer) nodig zou hebben.

   Like

 6. Bot breken: check. Gips gehad: check (overigens niet voor dat gebroken bot…). Therapie gehad: check. Leuk? Geen van allen. Nodig? Zeker. Wordt er gelachen? Ja, ook wel. Maar is het leuk, als in ‘jippie therapie’? Nee. Is het soms fijn? Ja, maar dan wel fijn als in ‘he ik heb eindelijk een werkende pijnstiller voor mijn gebroken bot’ en niet fijn als in ‘he mijn lijf doet weer wat het moet doen’. Dat laatste komt pas als die therapie afgelopen is of dat bot genezen is.

  Like

 7. Ik moest toch wel even lachen om waarom je therapeut dan psycholoog geworden is als het niet leuk is. Maar zonder gekheid, soms zijn dingen die nodig en belangrijk zijn niet altijd leuk inderdaad.

  Geliked door 1 persoon

 8. Therapie vind ik dan weer wel leuk, omdat het me helpt anders te kijken naar de situatie. Heel in het begin vond ik dat ook niet leuk omdat ik moeite had met open te zijn. Maar nu durf ik dat wel allemaal.
  Jammer dat het zoveel geld kost, anders zou ik zeker weer therapie volgen.

  Geliked door 1 persoon

 9. Een breukje hier en daar heb ik wel eens weggewerkt dus daar kan ik over oordelen “niét leuk”. Over therapie weet ik niets maar ik geloof jou op je woord dat het niet onder de noemer “leuk” valt.

  Like

  1. Een breukje heb ik dan weer nooit gehad. Maar laten we hopen dat ik de vergelijking toch ook niet kan maken in mijn leven;).

   Like

 10. Zelf heb ik nooit therapie gehad, maar ik denk dat het ook niet leuk kan zijn, anders gaat het je volgens mij niet helpen. Daardoor lijkt het me in eerste instantie best pittig om therapie te volgen. Maar uiteindelijk zou het je goed moeten doen.
  Veel succes, volgens mij ben je al een heel eind op weg.

  Like

 11. Therapie vind ik een soort van meervoudig. Het kan fijn zijn maar ook zwaar. Opluchtend, maar ook ontmoedigend. Persoonlijk vind ik dat het staat of valt met de begeleiding en met de tijd/inspanning die je zelf bereid bent erin te investeren.
  Mooi dat je het hier deelt. Gedeelde smart….

  Like

 12. Mooi artikel! Ik vind de gesprekken met mijn psychologe niet per se leuk, maar wel heel fijn om te voeren. Ze is van ongeveer dezelfde leeftijd, dus het klikt goed.

  Like

  1. Niet leuk, wel fijn, zo zie ik het ook;).
   En een goede klik met je hulpverlener is echt belangrijk.

   Like

Reacties zijn gesloten.