ZomerLezen 5 ~ Mental health

In deze ‘aflevering’ van ZomerLezen staan boeken over psychische gezondheid in het zomerzonnetje. Misschien niet het meest luchtige onderwerp voor in het zonnetje, maar waarom ook niet? Er zijn prachtige boeken waarin dit onderwerp terugkomt, zonder dat het al te zwaar op de maag ligt. Vandaag vind je dus boekentips voor jong en oud met betrekking tot boeken over psychische gezondheid en/of problematiek. Meer weten over het hoe en wat van ZomerLezen? Onderaan deze blog vind je meer uitleg.

Leestips mental health basisschool

De ballonnen van opa – Dana Wulfekotte
In dit prentenboek vertelt een jongetje over zijn herinneringen. Elke herinnering ziet hij als een ballon. Omdat opa veel ouder is, heeft opa veel meer ballonnen. Opa verliest door dementie echter elke keer een ballon en lijkt zich steeds minder te herinneren. Daarom probeert de jongen zijn eigen ballonnen met opa te delen.
(Vanaf 5 jaar)

Afkoelen – Selma Noort
Tomas doet wel zijn best om eerst na te denken, maar toch lukt het hem iedere keer niet om éérst goed na te denken en dán pas te doen. Het lijkt wel alsof hij bepaalde dingen al gedaan heeft voor hij de kans heeft gehad erover na te denken. Tomas heeft ADHD. Zijn klasgenoten zien hem als een buitenbeentje. Als Tomas de portemonnee van zijn tante verstopt, denkt iedereen dat de portemonnee gestolen is. Tomas wil de portemonnee terugbrengen, maar daarvoor moet hij wel met de trein reizen. Dat betekent éérst goed nadenken, maar of dat lukt…
(9-12 jaar)

Leestips mental health 12-15 jaar

Beschadigd – Teunie Suijker
De dertienjarige Esmé komt uit een leuk gezin en heeft een fijne vriendinnengroep. Toch voelt ze zich niet geaccepteerd en is ze somber en onzeker. Ze weet in eerste instantie niet goed waarom, maar ze heeft het gevoel dat het moet gebeuren: ze moet zichzelf beschadigen.
De auteur sprak voor dit boek met meisjes die zichzelf beschadigden en schreef aan de hand van de verhalen dit indringende boek.

Steeds minder mij – Liesbeth van Binsbergen
Joyce ziet in bladen slanke vrouwen en besluit te gaan lijnen. Haar vriendin Vera en haar moeder doen mee. Joyce neemt het heel serieus en zet door. Ze wil haar perfecte streefgewicht bereiken. Vriendin Vera en moeder haken echter al snel af. Een taartje op een verjaardag moet toch kunnen? Joyce vindt van niet. Ondertussen is er in haar een gevecht gaande. Iets in haar vindt dat ze goed is zoals ze is en iets anders vindt dat ze nog veel meer af moet vallen.
Een aangrijpend, heftig boek over een meisje met anorexia, dat ingaat op de vele facetten van deze ziekte.

Leestips mental health 15+

Helemaal het einde – Lisette Jonkman
Roxy (28) heeft het allemaal goed voor elkaar en reist al tien jaar de wereld rond als zangeres. Ze stort in als haar beste vriendin overlijdt. Hoewel ze haar geboortedorp op het platteland al jaren heeft verlaten, keert ze nu terug naar haar ouderlijk huis. Ze wil er zo snel mogelijk weer weg, maar dat blijkt ingewikkelder dan ze denkt. Thuis betekent namelijk ook dat Roxy moet leven zonder drugs en dat valt haar behoorlijk tegen. Bovendien begint ze zich te hechten aan oude vrienden.
Een boek dat makkelijk leest, maar dat een ontroerend beeld geeft over de gevolgen van verslaving.
(Ook geschikt voor volwassenen)

Nick en ik – Aritha Vermeulen
De moeder van Noa heeft zo’n vijfendertig tuinkabouters en verzamelt alles wat te verzamelen valt. Nooit heeft ze eens ergens gewoon één exemplaar van. Noa’s moeder lijdt aan verzamelwoede. Noa schaamt zich daar erg voor en doet haar best dit te verbergen voor haar omgeving. Vriend Nick laat zich echter niet afschepen en wil toch bij Noa thuis komen. Noa raakt verstrikt in de zorg voor haar moeder aan de ene kant en het verborgen houden van haar thuissituatie aan de andere kant. En dan is er ook nog een overbuurman die vanwege alle rommel een dreigbrief stuurt.

Leestips mental health volwassenen

De bijenhouder van Aleppo – Christy Lefteri
Bijenhouder Nuri en zijn vrouw Afra vluchten uit Aleppo. Ze laten er weinig achter, want alles wat hen lief was, zijn ze al kwijtgeraakt door de oorlog.
Sinds de dag dat zoontje Sami overleed bij een bomaanslag is Afra blind. Samen zoeken Nuri en Afra naar vrijheid en veiligheid, maar Afra’s blindheid maakt de reis nog moeilijker dan die al is.
Een prachtige, indrukwekkende roman, waarin trauma en rouw een grote rol spelen.

Zondagskind – Judith Visser
Jasmijn Vink groeit op als een ‘raar meisje’. Ze praat niet, behalve dan met haar hond. Jasmijn vraagt zich af hoe het kan dat anderen altijd weten hoe ze zich moeten gedragen, terwijl zij geen idee heeft wat er van haar verwacht wordt. Op school loopt ze weg, want daar zijn veel te veel prikkels, maar niemand lijkt dat te begrijpen. Of toch wel? Haar ouders zien het zo: Jasmijn is gewoon Jasmijn.
Een boek over opgroeien met autisme in een tijd dat daar nog weinig over bekend was.

Voorleestips mental helth

Adres onbekend – Susin Nielsen
De twaalfjarige Felix woont met zijn moeder in een oud Volkswagenbusje. Hij doet er alles aan om dat te verbergen voor de mensen op school, want volgens zijn moeder krijgen ze dan te maken met de kinderbescherming en dat zou een ramp zijn.
Ondertussen kampt Felix’ moeder met haar eigen mentale problemen en kan het gezin heel goed hulp gebruiken.
Ontroerend boek over een jongen die hulp nodig heeft voor zichzelf en zijn moeder, maar daar niet om durft te vragen.
(12+)

Stippen – Henriëtte Hemmink
Laura zit in groep acht. Ze is graag op zichzelf en vindt dat prima. Het lijkt er echter op dat haar omgeving het maar vreemd vindt dat ze zo vaak alleen wil zijn. Laura ontdekt dat haar moeder gesprekken heeft over haar. Het gaat over autisme. Is dát dan waarom Laura zich anders voelt dan anderen?
Een boek waarin het draait om het verhaal, maar waarin ook veel aandacht is voor kenmerken van autisme naar aanleiding van onderzoek. Op die manier geschikt om over in gesprek te gaan.
(10+)

Nóg meer boekentips

Wil je nog meer leestips? Kijk dan eens bij Nienke, de initiatiefneemster van ZomerLezen. Ook op haar blog BookSomeTea vind je deze maandag weer een blog in de categorie ZomerLezen.

Wat is ZomerLezen?

Na de zomervakantie blijken ieder jaar heel veel kinderen een deel van hun leesonderwijs te hebben achtergelaten in de voorgaande groep. Om dat te voorkomen, is het goed om kinderen in de zomervakantie te laten lezen. En voor wie is lezen eigenlijk niet goed? Daarom bedacht Nienke van BookSomeTea ZomerLezen: een rubriek waarin je elke maandag leestips krijgt. De bieb helpt je een handje om voldoende te lezen, want sinds 1 juni is de VakantieBieb open voor de jeugd en sinds 1 juli ook voor volwassenen. Je vindt in de app volop lees- en luisterboeken.

12 gedachten over “ZomerLezen 5 ~ Mental health

 1. Mooi lijstje! Adres Onbekend ben ik door jouw eerdere recensie bij de bieb gaan lenen en ben ik op dit moment aan het lezen. Erg mooie en goed tot nu toe. Helemaal het einde van Lisette Jonkman wil ik ook binnenkort gaan lezen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Afkoelen heeft bij mij de ‘cut’ net niet gehaald! Hadden we bijna toch overlap ;-). En we hebben een auteur gemeen, dus een klein beetje overlap is er wel 😉 De ballonnen van opa en Nick en ik ga ik onthouden!

  Like

 3. Zondagskind was een eye-opener voor mij. Mijn moeder heeft dat bevestigd bij de dingen die ik er over genoteerd heb. Ik benieuwd naar het vervolg op het boek.

  Like

  1. Ik las het boek voor én na mijn diagnose. De eerste keer zei ik steeds tegen mezelf dat ik niet zo gek moest doen. Ik kon het niet herkennen, want ik was niet autistisch. Maar het was dus toch niet zo vreemd dat ik het herkende;). Ik kijk ook echt uit naar het vervolg!

   Geliked door 1 persoon

   1. Ik keek er misschien naar met andere ogen omdat een vriendin die jaren met een autistisch persoon samen was. die zei, heb je je daar al eens op laten testen? Want ze vond veel zaken herkenbaar. Toen dacht ik nog, vast niet, ik ben zo slim niet. Maar toen begon ik er over te lezen en ik kreeg kippenvel omdat het zo herkenbaar was allemaal. En daarna ook Zondagskind gelezen.

    Like

 4. De beide boeken ‘De bijenhouder van Aleppo’ en ‘Zondagskind’ staan beide op de e-reader, klaar om gelezen te worden (net zoals zovele andere boeken).

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.