ZomerLezen 6 ~ Van alles wat

Er zijn meer boeken dan ik ooit zal kunnen lezen. In de rubriek ZomerLezen zijn de boekentips steeds per genre gebundeld. Soms past een boek echter niet in een genrehokje of heb ik zoveel moois in één genre te delen, dat ik blij ben met de blog van vandaag. Boekentips over van alles. Voor elk wat wils, voor jong en oud.
Meer weten over het hoe en wat van ZomerLezen? Onderaan deze blog vind je meer uitleg.

Leestips basisschool

Viktor – Jenne Brands
Lise (9 jaar) is dolenthousiast dat ze een jaar voor labrador Viktor mag zorgen. Lise weet dat ze Viktor niet mag houden. Na een jaar zal hij als blindengeleidehond voor iemand aan de slag gaan. Er gebeurt in het jaar dat Viktor bij Lise woont van alles.
Boek met spanning, dat een inkijkje geeft in wat een blindengeleidehond allemaal moet leren.
(8-10 jaar)

Lifeliner 2 (serie) – Adri Burghout
Een spannende serie (15 delen) over de piloot van een traumahelikopter. De serie gaat zowel over het werk als over allerlei dingen die thuis gebeuren. Spannende boeken en niet onbelangrijk: ook leuk voor jongens!
(vanaf 10 jaar)

Leestips 12-15 jaar

Hopeloos – Roland Kalkman
‘Hopeloos’ is een indringend boek over seksueel misbruik.
Joy (12) heeft het moeilijk na het overlijden van haar vader. Haar moeder heeft een nieuwe vriend en wil dat Joy hem een kans geeft een plek in haar leven te krijgen. Joy wil echter zo min mogelijk met deze nieuwe vriend te maken hebben.
Ze start een anonieme blog en schrijft alles van zich af. Als haar moeder de blog ontdekt, loopt Joy weg.

Middernachttrein – Els Florijn
‘Middernachttrein’ vertelt het waargebeurde verhaal van Kate Shelley (16 jaar). Het is 1881 in Amerika. Kate weet dat er elke nacht een trein over de spoorbrug in de buurt van haar huis komt. Ze weet ook dat diezelfde spoorbrug door een overstroming is ingestort. Die nacht zal er nog een trein komen. Kate kruipt in het donker naar de ingestorte spoorbrug en wil proberen de trein tegen te houden.

Leestips 15+

Een wolk in mijn been – Martine de Wit
Martine de Wit was tot 24 september 2007 een heel gewone puber. Op dertienjarige leeftijd verandert haar leven echter. In dit boek vertelt Martine over de tijd dat ze kanker had, over het ziekteproces, over het ziekenhuistraject en over de impact van deze periode op haar familie. Martine besteedt ook aandacht aan de periode ná de chemokuren, als ze niet meer steeds naar het ziekenhuis hoeft. Dan is namelijk niet ineens alles ‘over’. Heftig, maar goudeerlijk boek.

Het Achterhuis – Anne Frank
Dit boek behoeft geen nadere uitleg. Een must-read! Het dagboek van de Joodse Anne Frank, waarin ze vertelt over de periode waarin ze ondergedoken zat in het Achterhuis.

Leestips volwassenen

De verloren vader – Diney Costeloe
Journaliste Rachel Elliott moet in 2001 een verslag maken over een nieuwbouwproject in een klein plattelandsdorp. Het lijkt een routineklus, maar Rachel stuit op het verhaal van het ‘Essenbosje’. Het zijn bomen die geplant zijn voor de acht mannen uit het dorp die tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn omgekomen. Het bosje moet gekapt worden om plaats te maken voor de nieuwe wijk, maar Rachel is benieuwd naar het verhaal achter het bosje en gaat op onderzoek uit. Ze is het meest benieuwd naar het verhaal van ‘de negende boom’. Er worden acht mannen herdacht, maar waarom staan er dan negen bomen?

Meneer Peacocks paradijs – Lydia Syson
Oceanië, 1879. Meneer Peacock vestigt zich met zijn gezin op een onbewoond eiland. Daar, ver van de bewoonde wereld, bouwt hij zijn eigen paradijs. De elfjarige Lizzie vindt het er geweldig, in ‘haar’ paradijs. Dan verdwijnt haar broertje en daarmee verandert het leven van Lizzie. Ze komt erachter dat het leven in haar paradijs niet zo paradijselijk is als zij altijd dacht.

Voorleestips

Eindelijk vrij – Asia Bibi
In ‘Eindelijk vrij’ vertelt Asia Bibi, samen met journaliste Anne-Isabelle Tollet, haar verhaal. Asia werd beschuldigd van godslastering nadat ze (als christen) een slok uit een glas van haar collega’s (die moslim zijn) dronk. Ze kwam in de gevangenis terecht en werd veroordeeld tot de doodstraf. Eind 2018 werd ze vrijgesproken en in 2019 vond ze haar ‘nieuwe thuis’ in Canada. In dit boek vertelt deze sterke, volhardende vrouw haar eerlijke verhaal.
(Boek voor volwassenen, maar door voor te lezen en te bespreken ook geschikt voor jongeren.)

De Schuilplaats – Corrie ten Boom
Corrie ten Boom en haar familie hielpen tijdens de Tweede Wereldoorlog Joden ontsnappen. Corrie werd zelf gearresteerd, maar overleefde de kampen en keerde kort voor de bevrijding terug naar Nederland.
Daarna reisde Corrie ten Boom de wereld over, omdat ze Gods hoop en vergeving door wilde geven.
In ‘De Schuilplaats’ vertelt Corrie ten Boom haar verhaal.
(Boek voor volwassenen, maar door voor te lezen ook geschikt om met kinderen te lezen en bespreken.)

Nóg meer boekentips

Wil je nog meer leestips? Kijk dan eens bij Nienke, de bedenker van ZomerLezen. Ook op haar blog BookSomeTea vind je iedere maandag een blog in de categorie ZomerLezen.

Wat is ZomerLezen?

Na de zomervakantie blijken ieder jaar veel kinderen een deel van hun leesonderwijs te hebben achtergelaten in de voorgaande groep. Om dat te voorkomen, is het goed om kinderen in de zomervakantie te laten lezen. En voor wie is lezen eigenlijk niet goed? Daarom bedacht Nienke van BookSomeTea ZomerLezen: een rubriek waarin je elke maandag leestips krijgt. De bieb helpt je een handje om voldoende te lezen, want sinds 1 juni is de VakantieBieb open voor de jeugd en sinds 1 juli ook voor volwassenen. Je vindt in de app volop lees- en luisterboeken.

10 gedachten over “ZomerLezen 6 ~ Van alles wat

 1. Viktor lijkt me leuk! En ik vind het leuk dat jij een heel andere insteek neemt bij voorleesboeken. Komt vast door je juffen-achtergrond!

  Like

   1. Misschien kun je daar een blogpost over schrijven? ‘Waar de juf doorklinkt in het bloggen’ of ‘wat de juf denkt over…’

    Like

 2. Lezen is ontspannend maar ook je onbewust veel wetenwaardigheden bij brengen.Ik ben er vast van overtuigd dat kleine kinderen voorlezen hun leeshonger aanscherpt.

  Like

 3. Toen ik vorig jaar september de Dagboeken van Anne Frank uit wilde delen heb ik eerst maar gevraagd of de kids wel boeken lazen. Ik heb er overgehouden. Ik denk dat ouders dat moeten stimuleren, lezen is zo belangrijk.

  Like

  1. Oeps. Ik heb het idee dat er op scholen nog steeds vrij veel wordt gelezen, maar er ligt daar zeker ook een taak voor ouders! Overigens: als ouders zelf niet lezen, zullen kinderen het ook niet zo snel doen. Goed voorbeeld…

   Like

Reacties zijn gesloten.