ZomerLezen 7 ~ Historische romans

Deze week is het thema van ZomerLezen ‘luisterboeken’. Als het over luisterboeken gaat, kom ik echter niet heel veel verder dan de tip dat je vooral de boeken van Baantjer moet luisteren. Daarom kies ik voor een alternatief thema, dat gelukkig ook werd aangedragen.
Vandaag zet ik historische romans (veelal over de Tweede Wereldoorlog) in het zomerzonnetje.
Meer weten over het hoe en wat van ZomerLezen? Onderaan deze blog vind je meer uitleg.

Leestips historische romans basisschool

Daan en Sietze (serie) – Piet Prins
Daan en Sietze wonen in bezet Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze willen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de oorlog zo snel mogelijk voorbij is. Daarom helpen ze een verzetsgroep, maar wel met gevaar voor eigen leven. Uiteindelijk moeten ze onderduiken, om tijdens de laatste maanden van de oorlog te hulp te schieten bij het bevrijden van Nederland.
Driedelige serie:
1. Daan en Sietze helpen de verzetsgroep
2. Daan en Sietze duiken onder
3. Daan en Sietze vechten voor de vrijheid
(10-12 jaar)

Groeten van Leo – Martine Letterie
De zevenjarige Leo Meijer wordt in 1942, samen met zijn Joodse familie en vele anderen, naar Kamp Westerbork gebracht. Hij beleeft daar onzekere tijden en vraagt zich steeds af of hij wellicht op de volgende trein moet of misschien toch naar huis mag? Gebaseerd op een waargebeurd verhaal, met foto’s.
Weetje: In Kamp Westerbork is aandacht voor het verhaal van Leo Meijer. Het is zeker de moeite waard om voor of na het lezen van dit boek een bezoek aan het herinneringscentrum te brengen.
(9-11 jaar)

Leestips historische romans 12-15 jaar

Slavenhaler – Rob Ruggenberg
Tyn leeft in de zeventiende eeuw. Hij weet dat hij een halfzusje heeft en dat haar naam Obaa is. Hij weet verder niets van haar, maar dit halfzusje is wel zijn enige nog levende familielid. Obaa en Tyn hebben dezelfde zeeman als vader, maar de moeder van Obaa is een Afrikaanse slavin. Tyn besluit zijn halfzusje te gaan zoeken en meldt zich als scheepsjongen op een schip dat slaven gaat halen.
Een spannend, beeldend, indrukwekkend verhaal over twee jonge mensen die, allebei op hun eigen wijze, vechten voor hun vrijheid.

Brandende burchten – Henk Koesveld
Victor en Audric zijn broers, maar hebben wel totaal andere denkbeelden. Audric steunt de ideeën van de Franse Revolutie en is voor vrijheid, gelijkheid en broederschap. Hij sluit zich aan bij de revolutionairen en bedient zelfs de guillotine. Victor is ondertussen smoorverliefd op een meisje van adel. Hij probeert slimmer te zijn dan de beulen, om zijn geliefde te redden. Maar kan dat wel, als die beul zijn eigen broer Audric is?

Leestips historische romans 15+

Hetty – ik was veertien en zat gevangen in Bergen-Belsen – Hetty Verolme
Hetty is veertien als ze in de Tweede Wereldoorlog naar Kamp Bergen-Belsen wordt gebracht. Als haar ouders vervolgens naar een ander kamp gaan, blijft Hetty zonder familie achter.
Ze krijgt werk in de kinderbarak. Men noemt haar ‘de kleine moeder’. Hetty verzorgt de kinderen en probeert hen zelfs onderwijs te geven. Na de oorlog vertelt Hetty haar verhaal in dit boek.

De jongen in de gestreepte pyjama – John Boyne
Bruno (9 jaar) verhuist in 1943 met zijn familie naar een nieuwe plek. Het is een mooie plek, maar ook een wat vreemde plek. Naast het huis zijn allerlei hekken en achter die hekken lopen mensen in gestreepte pakken.
Bruno legt contact met één van de kinderen achter de hekken en begrijpt niet waarom dit kind geen vrijheid heeft. Waarom draagt dit kind altijd zijn gestreepte pak en mag hij nooit achter de hekken vandaan?
Bruno en de jongen sluiten worden vrienden en dat heeft verstrekkende gevolgen.

Leestips historische romans volwassenen

De eerste krokus – Laila Ibrahim
Virginia, 1837. Juffrouw Elizabeth groeit op op de plantage van haar rijke ouders. Ze wordt opgevoed door slavin Mattie. Elizabeth vindt het heel normaal om contact te hebben met Mattie en haar familie. Ze houdt van Mattie en Mattie houdt van haar. Toch merkt Elizabeth dat het helemaal niet zo vanzelfsprekend is om van een slavin te houden.
Op een dag verdwijnt Mattie uit het leven van Elizabeth, zomaar opeens. Elizabeth maakt zich zorgen om Mattie, maar ook om de dingen die ze te weten komt over het leven van slaven. Kan zij wel wonen en werken op een bedrijf waar slaven zijn? Kan ze iets doen om slaven te helpen?

Amelie – het meisje dat er niet mocht zijn – Cathy Gohlke
Rachel Kramer krijgt een brief van haar Duitse vriendin Kristine. Kristine vraagt om hulp voor haar dochtertje Amelie. Amelie is doof en wordt daarom gezien als onwaardig. Bovendien is ze een smet op de Arische bloedlijn van haar vader.
Rachel wil er alles aan doen om Amelie te redden, maar komt er al snel achter dat ook haar eigen leven gevaar loopt. Ze riskeert haar leven om anderen, die ze nauwelijks kent, te redden.

Voorleestips historische romans

Oorlog zonder vrienden – Evert Hartman
Arnold (14) is lid van de Jeugdstorm, de jeugdafdeling van de NSB. Zijn vader is fanatiek NSB-lid en ook Arnold is het eens met de ideeën van de partij. Op school heeft hij het moeilijk, want zijn klasgenoten vinden hem een verrader. Arnold blijft er echter bij dat Hitler de waarheid spreekt en de juiste dingen doet en dat zijn klasgenoten het bij het verkeerde eind hebben.
Dan ontdekt Arnold dat het meisje op wie hij smoorverliefd is in het verzet zit. Hij weet dat hij haar moet aangeven bij de autoriteiten, maar dat kan hij toch niet doen? Wat gebeurt er als hij het tegen zijn vader zou zeggen? Moet hij dan toch zwijgen?
(vanaf 10 jaar)

Koning Arthur – Jaap ter Haar
Koning Arthur is een jonge, gedreven, Britse koning. Hij strijdt tegen onrecht en bijgeloof en krijgt daarbij hulp van de wijze Merlijn en de Ridders van de Ronde Tafel. De strijd is zwaar en wordt letterlijk op leven en dood gevoerd, in een spel van verraad en oplichting.
(Deze versie van Jaap ter Haar is geschikt voor jongeren vanaf ongeveer 11 jaar)

Nóg meer boekentips

Wil je nog meer leestips? Kijk dan eens bij Nienke, de bedenker van ZomerLezen. Ook op haar blog BookSomeTea vind je iedere maandag een blog in de categorie ZomerLezen.

Wat is ZomerLezen?

Na de zomervakantie blijken ieder jaar heel veel kinderen een deel van hun leesonderwijs te hebben achtergelaten in de voorgaande groep. Om dat te voorkomen, is het goed om kinderen in de zomervakantie te laten lezen. En voor wie is lezen eigenlijk niet goed? Daarom bedacht Nienke van BookSomeTea ZomerLezen: een rubriek waarin je elke maandag leestips krijgt. De bieb helpt je een handje om voldoende te lezen, want sinds 1 juni is de VakantieBieb open voor de jeugd en sinds 1 juli ook voor volwassenen. Je vindt in de app volop lees- en luisterboeken.

11 gedachten over “ZomerLezen 7 ~ Historische romans

 1. Ik lees heel graag historische romans. Vaak grijp ik naar boeken met de oorlog als achtergrond, maar andere geschiedenis vind ik ook heel interesssant.

  Like

  1. Dat herken ik wel, dat het toch vaak over de oorlog gaat. Ik heb ook wel het idee dat daar nu eenmaal meer boeken over zijn dan over veel andere perioden uit de geschiedenis.

   Like

   1. Mag ik dan Simone van der Vlugt aanraden? Mooie historische romans, allemaal over andere periodes dan de Tweede Wereldoorlog (Franse Revolutie, Pompeï, Industriele Revolutie, Middeleeuwen, Gouden Eeuw…). Ze schrijft zowel voor jeugd als voor volwassenen!

    Geliked door 1 persoon

 2. Ik had de titel van De jongen in de gestreepte pyjama wel al geregeld gehoord/gezien, maar ik had er geen idee van dat het hierover ging. Aangrijpend verhaal zo te lezen!

  Like

 3. Een aantal bekende boeken. Maar ik vind de jongen in de gestreepte pyjama geen boek voor pubers, best een heftig verhaal. Amelie ken ik als enige niet van en de eerste krokus zijn de enige die ik niet gelezen heb. Amelie reserveer ik nu meteen bij de bibliotheek.

  Geliked door 1 persoon

  1. ‘De jongen in de gestreepte pyjama’ is voor pubers inderdaad heftig, maar ik ken mensen die hem voorgelezen hebben in de bovenbouw van de basisschool. Dat ging wonderbaarlijk goed. Dan is het natuurlijk wel begeleid…

   Like

Reacties zijn gesloten.