Boekenpraat: Hannelore – het meisje uit de sekte (Frank Krake)

Het verhaal

Op 12 maart 1994 komt er bij de politie een telefoontje binnen. De vrouw aan de telefoon klinkt verward. Ze vertelt dat ‘de Profeet’ haar dochter heeft en dat haar dochter bij hem weg moet. Een groot onderzoek wordt opgestart.

De dochter over wie het telefoontje ging, is Hannelore. Hannelore groeide op in een sekte. In de ‘Gemeente Gods’ leerde ze leven volgens de regels van ‘de Profeet en de Profetes’ en leerde ze dat ze altijd moest strijden tegen haar eigen natuur. De Profeet, sekteleider Sipke Vrieswijk, had zijn volgelingen in zijn macht.

De ‘Profeet’ neemt Hannelore mee naar het buitenland. Daar wordt ze met behulp van de Nederlandse politie uiteindelijk vandaan gehaald, maar volledig tegen haar wil. Hannelore wil bij de ‘Gemeente Gods’ blijven. Ze kent alleen dat leven en voor haar is dat normaal. Pas later beseft ze dat een leven van misbruik, drank, drugs en geestelijke en lichamelijke mishandeling niet normaal is. Na haar ‘bevrijding’ kost het haar ruim 25 jaar om een leven op te bouwen in de vrije wereld. Een leven waarin ze zich vrij voelt en waarin ze zichzelf kan zijn. In dit boek (non-fictie) vertelt Frank Krake het verhaal van Hannelore, in woord en beeld.

Mijn mening

Verbijsterend en beangstigend
Frank Krake neemt je in dit boek naar aanleiding van gedegen onderzoek mee in het leven dat Hannelore had bij de sekte ‘Gemeente Gods’. Verbijsterend en beangstigend om te lezen hoe één man zoveel mensen in zijn macht had en hen manipuleerde. Mensen die al hun geld en goed aan de sekte doneerden of nachten niet sliepen om voor hun ‘Profeet’ te kunnen werken.
Wie in ongenade viel, kreeg zware straffen opgelegd, die we rustig psychische mishandeling kunnen noemen.
Een bizar, maar (helaas) waargebeurd verhaal over de macht van een sekteleider en hoe hij, in naam van zijn god (die ik hier bewust met een kleine letter schrijf, omdat dat niet de God is waar ik in geloof), mensen misbruikte, fysiek en mentaal.

Het bijzondere van het gewone
Hannelore wordt net voor haar achttiende verjaardag bij de sekte weggehaald. Op dat moment heeft zij geen idee dat het leven dat ze altijd heeft geleid niet normaal is. Alles wat haar is overkomen, ziet ze als bijzonder. De ‘Profeet’ heeft het immers van zijn god zelf te horen gekregen, dus is haar leven goddelijk verlopen.
Frank Krake besteedt in dit boek niet alleen aandacht aan de periode dat Hannelore bij de sekte leefde, maar beschrijft ook hoe Hannelore na haar bevrijding het gewone leven moest leren leven. Het boek laat je beseffen dat het gewone toch eigenlijk heel bijzonder is.

Conclusie
Een eerlijk, hartverscheurend, verbijsterend, beangstigend verhaal over het leven van Hannelore bij een sekte, waarin je als lezer duidelijk wordt hoe een sekteleider zijn volgelingen in zijn macht heeft. Behalve dat vertelt dit boek ook een hoopvol verhaal, over hoe je na zo’n afschuwelijke jeugd een gelukkig leven op kunt bouwen.
Moeilijk in woorden te vatten hoe diep ik onder de indruk ben van dit verhaal. Het leest niet ‘makkelijk’, maar is echt de moeite van het ‘in het verhaal duiken’ waard!

Meer informatie over Hannelore – het meisje uit de sekte

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Hannelore’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Hannelore – het meisje uit de sekte
Auteur:
Frank Krake
Uitgeverij:
Achtbaan
Genre:
Non-fictie (sekten)
Pagina’s:
478

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

14 gedachten over “Boekenpraat: Hannelore – het meisje uit de sekte (Frank Krake)

  1. Interessant, maar hoe is Hannelore dan bij die sekte gekomen? En is dat in Nederland gebeurt? Zulke verhalen en sekteleiders duiken steeds weer op. In welke vorm dan ook.

    Like

    1. Ja, dit speelde zich af in Nederland. Hoe ze daar kwam, is een lang verhaal dat ik de lezers graag zelf laat lezen. Het ging in ieder geval via een stukje opvoeding, maar de volledige versie is te ingewikkeld om in een blog samen te vatten.

      Like

  2. In een van de vele afleveringen van Baantjer zegt De Cock aan het einde ‘ik denk dat God wel eens schrikt wat mensen in Zijn naam allemaal doen/uithalen’. Zo klinkt dit ook een beetje. Ik weet niet of dit een boek voor mij is… Wat Natasja ook zegt: ik word vaak vooral boos en verdrietig van dit soort verhalen.

    Like

  3. Ik heb dit boek al vaker voorbij zien komen, online en in boekhandels. Ben heel benieuwd naar dit boek, omdat ik dit soort verhalen best interessant vind. En heel bizar dat dit gewoon in Nederland plaatsvond.

    Geliked door 1 persoon

  4. Ik heb het boek in de winkel zien liggen. Verbijsterend dat dit ook gewoon in Nederland kon/kan gebeuren. Ik sluit mij aan bij de andere dames die dit boek waarschijnlijk nooit zullen lezen omdat ze er vaak vooral boos en verdrietig door worden.

    Geliked door 1 persoon

    1. Nee, dit gaat je zeker niet in de koude kleren zitten. Ik vind dit soort dingen heel interessant, maar kan me voorstellen dat je aarzelt of je dit wilt lezen.

      Like

  5. Sektes vind ik altijd erg intrigerend. Ken je de documentaire van Louis Theroux America’s most hated family? Dat is ook zo interessant!

    Like

Reacties zijn gesloten.