ZomerLezen 8 ~ Boeken van Nederlandse auteurs

Vandaag zetten we boeken van Nederlandse auteurs in het zomerzonnetje. Persoonlijk vind ik het heerlijk om boeken te lezen waar ik sommige plaatsen in herken, maar toch merk ik dat ik meer vertaalde boeken lees dan origineel Nederlandse. Eigenlijk helemaal niet nodig, want er is genoeg Nederlandse leesschoonheid te vinden. In de blog van vandaag vind je tips voor jong en oud.
Meer weten over het hoe en wat van ZomerLezen? Onderaan deze blog vind je meer uitleg.

Leestips Nederlandse auteurs basisschool

Sasha trilogie – Corien Oranje
Sasha vormt samen met haar twee broers een drieling. Soms is dat leuk en soms vreselijk irritant. Sasha moet als tienjarige met haar ouders en haar broers naar Indonesië verhuizen en weer terug naar Nederland en dan toch weer naar Indonesië. Het betekent afscheid van de Nederlandse school en Nederlandse vrienden en aanpassen aan een heel nieuw leven.
Humoristisch, vlot geschreven boek voor tieners, vol herkenbare puberfrustraties.
(Vanaf 10 jaar)

De Barbarossabunker (Simons Spectrum deel 1) – Bert Wiersema
Steven en Kirsten Simons gaan met hun vader mee op een zakelijke reis naar Duitsland. Wat een ontspannen vakantie voor hen lijkt te worden, eindigt in een speurtocht. Ze ontdekken namelijk een gangenstelsel dat uitkomt bij een bunker die is gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog. De bunker blijkt geheimen te verbergen en meerdere mensen lijken geïnteresseerd in die geheimen. Het wordt dus geen ontspannen, maar een heel spannende vakantie voor Steven en Kirsten.
(Vanaf 10 jaar)

Leestips Nederlandse auteurs 12-15 jaar

Oorlogswinter – Jan Terlouw
De vijftienjarige Michiel raakt in de laatste oorlogswinter (1944/1945) betrokken bij het verzet. Hij voert gevaarlijke opdrachten uit en kan daarbij soms best wat steun gebruiken, maar hij weet dat steun vragen gevaar betekent. Iedereen die hij vertrouwt, kan toch een verrader zijn. Het geeft Michiel een eenzame, verantwoordelijke positie.

Vriend of vijand – Liesbeth van Binsbergen
De veertienjarige Tanja wordt in 1945 door haar ouders vanuit Amsterdam naar het oosten van Nederland gestuurd. Haar ouders hopen dat Tanja in het oosten de oorlog kan overleven, omdat daar nog voldoende voedsel is.
Tanja ontmoet Chris. Chris’ vader is burgemeester én lid van de NSB. Tanja en Chris worden vrienden, maar raken beiden betrokken bij de oorlog. Tanja in het verzet en Chris als hulp van de NSB. Kan hun vriendschap blijven voortbestaan?

Leestips Nederlandse auteurs 15+

Verkikkerd – Lisette Jonkman
Lucy begint vol goede moed aan haar studententijd. Heerlijk even zonder ouders en haar hoogbegaafde zusje. Lucy komt op de campus terecht in een huis vol nerds. Ze besluit dat ze helemaal niets met haar huisgenoten te maken wil hebben. Het blijkt echter behoorlijk lastig om elkaar op een paar vierkante meter steeds te ontlopen.
Humoristisch verhaal over het studentenleven.

Het meisje met de vlechtjes – Wilma Geldof
De Haarlemse Freddie doet tijdens de Tweede Wereldoorlog ‘onschuldige klusjes’ voor het verzet. Ze verspreidt krantjes, brengt bonnen weg en bespioneert mensen. Ze weet dat er mensen zijn die veel gevaarlijker werk doen. Dan krijgen Freddie en haar zus Truus een wapen. Ze kan toch geen mens doden? Of zijn Duitsers geen mensen? Freddie wil dichtbij zichzelf blijven, maar in het gewapende verzet is dat een moeilijke opgave. Ze doet wat ze moet doen, maar weet niet of ze daar ooit aan zal wennen. Ze is pas zeventien. Zal ze, als de oorlog afgelopen is, weer ‘gewoon’ het meisje met de vlechtjes kunnen zijn?

Leestips Nederlandse auteurs volwassenen

Tikva – Nine de Vries
Tikva trekt met het volk Israël door de woestijn tijdens de tocht van Egypte naar het beloofde land. Veertig jaar leeft ze met haar familie in de woestijn. Dat is zwaar, maar voor Tikva bijna vanzelfsprekend geworden. Als Tikva van iemand uit het tentenkamp het geheim van haar eigen moeder hoort, weet ze niet wat ze moet doen en vlucht ze de woestijn in, bij het kamp vandaan. in de woestijn komt Tikva terecht bij een ander volk, met andere gebruiken en een andere godsdienst. Het verlangen naar haar eigen volk blijft echter trekken.
Historische roman, gebaseerd op het Bijbelgedeelte over de reis van het volk Israël door de woestijn.

’t Hooge Nest – Roxane van Iperen
De twee Joodse zussen Janny en Lien Brilleslijper duiken met hun gezinnen onder in ’t Hooge Nest, een riante zomervilla in ’t Gooi. Ze duiken daar niet alleen zelf onder, maar vangen er ook vele andere onderduikers op. Daar in ’t Hooge Nest groeien kinderen op, worden verjaardagen gevierd en lijkt het leven tijdens de oorlogsdagen bijna normaal. Als de zussen worden verraden, worden ze afgevoerd naar diverse kampen, waar de dood heerst. Samen proberen de zussen ‘aan deze kant te blijven’. Waargebeurde roman.

Voorleestips Nederlandse auteurs

Jip en Janneke – Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp
Jip en Janneke zijn buurkinderen die graag samen spelen. Daarbij halen ze samen allerlei streken uit. Er zijn inmiddels vele verhalenbundels over het vrolijke tweetal verschenen. Een echte klassieker.
(Vanaf 3 jaar)

De witte kamer – Samantha Stroombergen
In Leiden wordt het lichaam gevonden van een journalist. Rechercheur Léon Coeur is officieel geschorst, maar bijt zich toch vast in de zaak. Dat doet hij samen met zijn nichtje Hanna, die criminologie studeert. Léon en Hanna ontdekken dat de journalist opgesloten heeft gezeten in een witte kamer. Dat is een bekende marteltechniek uit het Midden-Oosten. Léon en Hanna vermoeden dat de journalist wellicht informatie had over een aanslag in Amsterdam. De rechercheurs zetten alles op alles om de volledige waarheid achter de vondst van dit lichaam te achterhalen.

Nóg meer boekentips

Wil je nog meer leestips? Kijk dan eens bij Nienke, de initiatiefneemster van ZomerLezen. Ook op haar blog BookSomeTea vind je iedere maandag een blog in de categorie ZomerLezen.

Wat is ZomerLezen?

Na de zomervakantie blijken ieder jaar heel veel kinderen een deel van hun leesonderwijs te hebben achtergelaten in de voorgaande groep. Om dat te voorkomen, is het goed om kinderen in de zomervakantie te laten lezen. En voor wie is lezen eigenlijk niet goed? Daarom bedacht Nienke van BookSomeTea ZomerLezen: een rubriek waarin je elke maandag leestips krijgt. De bieb helpt je een handje om voldoende te lezen, want sinds 1 juni is de VakantieBieb open voor de jeugd en sinds 1 juli ook voor volwassenen. Je vindt in de app volop lees- en luisterboeken.

8 gedachten over “ZomerLezen 8 ~ Boeken van Nederlandse auteurs

  1. Verkikkerd lijkt me leuk (en past zo te lezen ook wel bij het thema van volgende week 😉 ). Wist je dat er ook een luisterboek is van Oorlogswinter? Ingelezen door Terlouw zelf!

    Like

    1. Nee, dat wist ik niet, maar dat zal zeker de moeite waard zijn! Ik heb ‘m overigens zelf in de klas voorgelezen, maar Jan Terlouw kan ’t vast beter dan ik😉.

      Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.