Boekenpraat: Ik hoor bij jou (Lizzie Page)

Het verhaal

België, Eerste Wereldoorlog. De Britse Vivienne werkt als verpleegster in de loopgraven, samen met haar zus Olive. Ze ziet de meest gruwelijke dingen én ontmoet de man van haar dromen. Ze voelt zich verantwoordelijk voor haar zusje, voor haar vader in Engeland, voor de gewonde soldaten en voor nog veel meer. In al die verantwoordelijkheden moet ze echter ook keuzes maken. Ze maakt de grootste fout van haar leven, ontdekt ze later.

Engeland, Tweede Wereldoorlog. Vivienne woont met haar man in een rustige straat. Eigenlijk gebeurt er in haar leven weinig boeiends. Tot er ineens mensen op de stoep staan die haar opdragen een evacué, een jong meisje uit Londen, in huis te nemen. Vivienne wil dat helemaal niet. Wat moet zij met een evacué in huis? Haar man zal het niet toestaan. De evacué komt toch en leert Vivienne anders kijken naar de beide oorlogen die ze in haar leven meemaakte.

Mijn mening

Eén vrouw, twee oorlogen
Vivienne maakt de Eerste Wereldoorlog mee als negentienjarige. In eerste instantie wil ze niet naar het front, maar als ze toch gaat, merkt ze dat ze de gewonde soldaten met liefde en toewijding wil verzorgen.
In de Tweede Wereldoorlog wordt een heel ander ‘offer’ van haar gevraagd, namelijk het verzorgen van een evacué. Op boeiende, indrukwekkende wijze beschrijft Lizzie Page hoe beide oorlogen in elkaar over lijken te lopen voor de mensen die ze allebei meemaakten, zoals Vivienne.

De verwoestende gevolgen van oorlog
Het boek verspringt ieder hoofdstuk in de tijd. Afwisselend waan je je als lezer in de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Door het verspringen van de perspectieven worden de verwoestende gevolgen van de Eerste Wereldoorlog duidelijk en krijg je inzicht in hoe de Tweede Wereldoorlog getraumatiseerde mensen opnieuw van hun vrijheid beroofde. Vivienne heeft na de Eerste Wereldoorlog geprobeerd haar leven op te bouwen, maar je voelt hoe moeilijk dat is na alles wat er in de loopgraven is gebeurd.

Conclusie
Boeiende, indrukwekkende roman over de verwoestende gevolgen van oorlog, waarin aandacht is voor trauma en verdriet. Op beeldende, respectvolle wijze krijg je als lezer een inkijkje in beide Wereldoorlogen.
Daarnaast laat Pearl, de jonge evacué, iets zien van onmisbare, onverwachte liefde. Een absolute aanrader voor alle romanliefhebbers!

Meer informatie over Ik hoor bij jou

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Ik hoor bij jou’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Ik hoor bij jou
Auteur:
Lizzie Page
Uitgeverij:
KokBoekencentrum
Genre:
Historische roman
Pagina’s:
400

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

7 gedachten over “Boekenpraat: Ik hoor bij jou (Lizzie Page)

 1. Het lijkt me een bijzonder boek, maar ik denk niet dat het echt iets voor mij is (ik hou niet zo van oorlogsverhalen 😉 )

  Like

 2. Heel banaal, maar ik vind dat jurkje dat die vrouw aan heeft op de cover zo mooi! Daardoor zou ik het boek oppakken en nader bekijken.

  Like

  1. Nou, dat was bij mij ook de allereerste reden om ’t op mijn lijstje te zetten hoor. En de schrijfster bleek ook nog eens een fijne, tja, toen moest het helemaal snel gelezen worden.

   Like

Reacties zijn gesloten.