Bloggen als een pro

Nee, Hoofdtaal is niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en ik ben niet ineens allerlei samenwerkingen aan het doen, maar ik blog tegenwoordig tóch als een pro. Ik was het namelijk opeens helemaal zat om mijn nek in tig bochten te wringen. De oplossing bleek simpel en niet heel duur. En ja, ik had dit jaren eerder moeten bedenken.

Werken achter een laptop

Ik kan me de laatste keer dat ik thuis op een vaste computer werkte niet eens herinneren. Ik heb altijd laptops gehad. Geen probleem, want ik vind toetsenborden van laptops toevallig heerlijk tikken en een groot beeld heb ik ook niet zo nodig.

Het verschil tussen werken op een laptop of op een computer met een los scherm zit echter niet zozeer in de grootte van het scherm, maar wel in de hoogte waarop dat scherm staat. Mijn laptop stond altijd gewoon op tafel. Ik heb en had af en aan nekklachten, maar ach, dat zou wel komen van stress of te veel kleuren, had ik bedacht.

Totdat ik op een ochtend mijn laptop opende en mezelf weer voelde doen wat ik altijd deed. Ik deed mijn hoofd iets naar voren en iets naar beneden, om vervolgens toch nog een beetje omhoog naar mijn laptop te kijken. Kortom, het scherm van mijn laptop stond te laag.

De oplossing is simpel

De oplossing voor dat probleem is heel simpel. Ik had ‘m ook al overal en nergens gezien, maar vond dat ik die oplossing zelf niet nodig had. Ik zat toch niet zo heel veel achter mijn scherm? Toch wel. Er gaat stiekem best wat tijd zitten in het bloggen en bovendien gebruik ik mijn laptop ook om tv te kijken.

Ik ging dus toch maar eens op zoek naar een oplossing voor het probleem van de in honderd bochten gewrongen nek. Ik klikte een laptopstandaard naar mijn huis. Gevolg daarvan was dat er dan eigenlijk ook een los toetsenbord moest komen, want anders zouden voortaan mijn polsen in honderd bochten gewrongen moeten worden. In mijn digitale winkelmandje voegde ik dus ook maar een toetsenbord toe.

Dit had ik jaren eerder moeten doen!

En o mensen, toen kwam de pakketbezorger. Hij bracht eerst alleen de laptopstandaard. Dat was bij het kijken van tv-programma’s al heel fijn. Een dag later kwam mijn toetsenbord. Ik dacht nog dat ik de spullen maar af en toe zou gaan gebruiken en was bang dat ik misschien spijt zou krijgen van mijn aankopen.

Niets is echter minder waar. Ik had dit jaren eerder moeten doen. Al na een paar dagen wilde ik niet meer achter het scherm zitten zonder dat de laptop wat hoger stond. Het is echt zó simpel, maar het maakt het bloggen een stuk comfortabeler. In het begin legde ik toetsenbord en standaard steeds in de kast na gebruik, want dat staat zo lekker opgeruimd. Inmiddels heb ik me er maar bij neergelegd dat de standaard en het toetsenbord vrijwel altijd gewoon op tafel staan. Het is echt heerlijk. Ik voel me nu alsof ik blog als een pro. Maar nogmaals, nog steeds gewoon hobby. Oké, dat echte bloggen als een pro is een stiekeme droom, maar dat gaat niet over de aanschaf van een standaard en een toetsenbord.

Misschien trouwens even de fysio bellen dat ik voorlopig niet meer kom?:)

28 gedachten over “Bloggen als een pro

 1. Maakt inderdaad een verschil he. Op het werk had ik dat al voor mijn laptop, maar sinds ik veel thuiswerk gebruik ik het daar ook, anders zou ik veel te veel last krijgen van mijn nek.

  Like

   1. Haha, bloggen als een pro klinkt (voor mij) alsof ik er mijn werk van heb gemaakt. En dat heb ik niet;).

    Like

  1. Ik denk dat de verkoop van dit soort dingen tijdens de thuiswerkperiode behoorlijk is toegenomen. En dat snap ik wel;).

   Like

 2. Zo is het. Veel verspanningsklachten zijn met een kritische blik op je werkomgeving snel op te lossen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Jaa dat doet echt veel hé? Ik heb voor mijn werk een laptop en een apart scherm. Dat scherm staat op de goede hoogte maar mijn laptop stond altijd veel te laag dus ik heb nu ook een standaard (als in: ik zet m’n laptop op een stapel tijdschriften of een kartonnen doos die net hoog genoeg is :p). Het helpt heel erg voor m’n nek.

  Like

 4. Dat is dan inderdaad lastig. Ik gebruik een toetsenbord zonder draad. Werkt net als een draadloze muis, met zo’n USB-ding in je computer.

  Geliked door 1 persoon

 5. Hier nog altijd een los scherm en toetsenbord.
  De laatste is draadloos, net als de muis.
  En losse pc, maar een kleine.
  Maar jij gebruikt nu dus niet het toetsenbord van je laptop maar een los toetsenbord?
  Hans heeft nl wel een laptop en die standaard lijkt mij wel wat.

  Like

  1. Ik gebruik nu inderdaad een los toetsenbord. Het toetsenbord van mijn laptop gebruik ik echt allen nog als ik even een paar tellen ga zitten. Ik vind het ideaal! (Standaard overigens in allerlei soorten en maten te verkrijgen; ik ging voor goedkoop, omdat ik dacht dat ik ‘m niet veel zou gebruiken. Kocht de mijne bij bol en ben er echt tevreden mee.)

   Like

 6. De laptop gebruik ik zoals het hoor, “on my lap” Als je standaard op tafel werkt is een desk top toch toch een prima optie!

  Like

  1. Een vaste pc zou voor mij op zich een optie zijn, maar ik nam toch ook wel met enige regelmaat mijn laptop mee naar werk of bijvoorbeeld naar de garage;). Ik houd het dus toch maar bij een laptop.

   Like

 7. Om privé wat te tokkelen op de laptop gebruik ik geen laptopstandaard (doe dit meestal in de zetel met de laptop op de schoot), maar om een hele dag te werken gebruik ik het wel.

  Geliked door 1 persoon

 8. Ergonomie is erg belangrijk. En dat begint bij goed naar je lichaam te luisteren. Zelf gebruik ik sinds 1986 PC die de vorm van de huidige laptops hebben. In het begin zaten daar goede toetsenborden in, met voldoende weerstand en zelfs kuiltjes in de toetsen. Na 2008 kwamen de wegwaaitoetsen. Akelig dun, veel te weinig weerstand en veel te vlak. Bij dat apparaat legde ik thuis er een beter toetsenbordeje op. Nu heb ik weer een behoorlijk toetsenbord in m’n huidge latop. Heb er ook altijd een muis naast gehad. Trackerballas, wiebelstokjes en touchpads heb ik nooit iets gevonden. Maar ik heb ook altijd m’n laptops vlak op de tafel gehad omdat dat beter tikt. Beter polshouding. Ik heb ook graag het scherm dichtbij m’n toetsen, zodat ik niet steeds met m’n hoofd op en neer moet. De oplossing zat vooral in de juiste stoel(hoogte) en tafelhoogte. Een goed bureau is in hoogte verstelbaar. Geldt ook voor stoelen. Stoelen met armleuningen slaan nergens op. Met armen op de leuning valt niet te tikken. Wil ook een stabiele stoel die niet draait en geen zwenkwieltjes heeft. Daarbij niet te lang achter zo’n apparaat zitten. Loop wat vaker en rondje. Na 34 jaar laptopgebruik heb ik geen enkele vorm van RSI gehad. Tegenwoordig zie ik het nu vooral fout gaan met netflix-op-de-smartphonekijkers in het OV. Ding houden ze veel te laag en te vlak voor hun buik, waardoor hun nek maximaal en langdurig voorover staat. En dat al op jonge leeftijd.

  Like

  1. Goede stoelen zijn inderdaad ook onmisbaar. En dat van de smartphone klopt. Vaak niet best voor je nek.

   Like

 9. Ik heb mezelf aangeleerd elk half uur op te staan rond te lopen en iets anders te doen. Ik let erop en merk sinds ik dat doe dat ik nergens last van heb. Ik kijk ook geen filmpjes op mijn telefoon die houding is heel slecht. Wel fijn dat het probleem voor jou opgelost is, maar sta toch maar elk half uur even op. De was vouwen doe ik graag tussendoor.

  Like

  1. Elk half uur even opstaan is ook een prima oplossing ja. Mijn probleem is alleen dat ik dan daarna er weer een uur over doe om verder te gaan met waar ik mee bezig was. 🙈

   Like

 10. Wat goed dat je onmiddellijk al verlichting van je klachten had. Hopelijk merk je er inderdaad ook op lange termijn veel verbetering mee.
  Hier ook een desktop aangezien ik toch van thuis werk en nergens heen moet dat ik echt niet zonder computer zou kunnen. Maar ik krijg dan weer nekklachten door teveel achter (gebogen over) mijn tekentafel te zitten of van in de tuin te werken (en dat vind ik zo lastig, iets dat ik zo graag doe maar dan achteraf steeds met nek- en hoofdpijn moet bekopen)

  Like

  1. Tekenen en andere creatieve activiteiten zijn inderdaad helaas ook vaak slecht voor je nek. Ik herken die nek- en hoofdpijn wel. Een echte oplossing heb ik er helaas niet voor. Ik kocht vorig jaar een klein laptoptafeltje (voor bij de bank) dat je ook in hoogte kunt verstellen. Als het heel erg was, zette ik dat ding soms op z’n hoogst en ging staand kleuren. Maar écht een oplossing is dat volgens mij niet.

   Like

Reacties zijn gesloten.