ZomerLezen 9 ~ Back to school/work

Het grootste deel van de scholen is weer begonnen en veel volwassenen zijn weer aan het werk. Het einde van de zomervakantie nadert met rasse schreden. In je laatste vakantieweek toch nog wat lezen of lekker bijkomen met een boek na één van je eerste werkdagen? Misschien is een boek over school of werk dan iets. In deze laatste ZomerLezen-blog* zet ik boeken op een rij binnen het thema back to school/work.
Meer weten over het hoe en wat van ZomerLezen? Onderaan deze blog vind je meer uitleg.

Leestips back to school basisschool

De nacht van groep acht – Evelien van Dort
Celeste, Hugo, Jan en Kim zijn onafscheidelijke vrienden. In het laatste jaar van de basisschool gaan ze op schoolkamp en organiseert de school allerlei andere activiteiten. In deze omnibus lees je alle avonturen van deze schoolverlaters.
(vanaf 11 jaar)

Maffe meester Daan (serie) – Judith van Helden
Als je bij meester Daan in de klas zit, weet je zeker dat je een enerverend schooljaar krijgt. Meester Daan houdt niet zo van ‘gewoon’. Het kan hem niet gek genoeg zijn en hij houdt ervan om de regels zó te veranderen dat ze leuk worden. Bij meester Daan is spieken bijvoorbeeld verplicht en lijkt de rekenles soms meer op verstoppertje spelen. Een humoristische serie over het wel en wee van (de klas van) meester Daan.
(9-12 jaar)

Leestips back to school 12-15 jaar

Het jaar van 1A – Tiny Rutten
Klas 1A van het Balsius begint aan een nieuw schooljaar. Een spannende periode, waarin de brugklassers elkaar langzaam maar zeker beter moeten leren kennen. Elke brugklasser heeft zijn of haar eigen verhaal. De één is ziek, de ander schrijft en weer een ander heeft twee moeders en geen vader. Naarmate de tijd vordert, leren de leerlingen elkaar steeds beter kennen. In ‘Het jaar van 1A’ vertelt iedere leerling in een afzonderlijk hoofdstuk zijn of haar eigen verhaal.

Brugklasstress en vriendinnenverdriet – Teunie Suijker
Floortje en Tessa wonen op een internaat. Nu Floortje naar de brugklas gaat, is ze blij dat ze bij haar beste vriendin Tessa in de klas komt. Dat maakt de spannende overgang naar een nieuwe school toch net iets minder spannend.
Als het schooljaar begint, lijkt het echter alsof Tessa Floortje niet meer ziet staan. Floortje weet niet wat ze moet doen. Ze probeert nieuwe vriendschappen op te bouwen, maar ontdekt ook dat iedereen zo zijn eigen problemen heeft. Vervolgens komt ze ook nog eens een heel erg knappe jongen tegen en snapt ze helemaal niets meer van zichzelf.
Eerste deel van de serie ‘Floor!’

Leestips back to school boeken 15+

Chaos – Mirjam Schippers
Lynn Leeflang zit in havo vijf. Ze mist op school haar goede vriendin Nikki, die dit jaar niet meer bij haar in de klas zit. Dat is echter niet de enige reden dat haar schoolwerk moeizaam gaat. In het hoofd van Lynn is het chaos. Ze is verliefd. Tenminste, dat denkt ze. Maar op wie eigenlijk? Als ze denkt dat ze haar keuze gemaakt heeft, gaat ze toch weer twijfelen. Wie vindt zij leuk en minstens zo belangrijk: wie vindt haar leuk?
Makkelijk lezend, spontaan (meiden)boek waarin veel tienermeisjes zich zullen herkennen.

Hate list – Jennifer Brown
Valerie heeft een ‘hate list’ gemaakt. Op de lijst staan namen van schoolgenoten die ze haat. Jongeren die ze het liefst zou vermoorden. Op een dag begint Nick, de vriend van Valerie, op school om zich heen te schieten. De slachtoffers zijn niet willekeurig gekozen, maar staan allemaal op de hate list van Valerie. Valerie weet niet hoe ze verder moet. Zullen mensen in haar onschuld geloven? En hoe moet ze omgaan met Nick? Ze hield van hem, maar kan dat nog nu hij een moordenaar blijkt te zijn?

Leestips back to work volwassenen

Hoe overleef ik moeilijke collega’s? – Jörg Berger en Monika Bylitza
Weer aan het werk gaan betekent ook weer contact hebben met collega’s. Sommige collega’s zijn moeilijk in de omgang. In dit boek beschrijven psycholoog/psychotherapeut Jörg Berger en communicatietrainer/coach Monika Bylitza verschillende typen moeilijke collega’s. Vervolgens beschrijven zij hoe je deze mensen het beste kunt benaderen. Ze doen dit vanuit Bijbels perspectief, omdat ze in de Bijbel voorbeelden zien van omgaan met moeilijke mensen.

De nieuwe collega – Tammy Cohen
Een nieuwe manager op de afdeling kan het begin van een nieuw tijdperk betekenen. Dat geldt ook voor de afdeling waar Amira, Sarah, Paula, Ewan en Charlie werken. De collega’s kennen elkaar door en door. Ze weten van elkaar wat er op het werk én thuis speelt.
Dan komt de nieuwe manager en verandert de sfeer op de afdeling. Routines veranderen en de gezelligheid lijkt verdwenen. Iemand saboteert de boel, maar wie? Is één van de collega’s in staat tot moord? Misschien kennen de collega’s elkaar toch niet zo goed als ze altijd dachten.
Psychologische thriller.

Voorleestips back to school/work

Pieter gaat naar school – Willemieke Kloosterman
Voorleesboek om te bepreken met kinderen die binnenkort voor het eerst naar school gaan. In het boek gaat Pieter naar school en worden allerlei ‘schooltermen’ uitgelegd. Er is ook aandacht voor de sociaal-emotionele impact van naar school gaan. Het verhaal in het boek wordt ondersteund door veel illustraties.

Fout – Hans Mijnders
Lauren is op alle fronten ‘gemiddeld’. Niet extreem slim, knap, grappig of populair. Online vindt Lauren bij een jongen de aandacht en erkenning die ze zoekt. Ze voelt zich gezien. Ze voelt zich veel meer dan ‘gewoon gemiddeld’. Online heeft ze een geweldige klik met deze jongen. Ze verwacht dat een ontmoeting met hem geweldig zal zijn en kijkt uit naar zo’n ontmoeting.
Toch begint ze te twijfelen. De jongen vraagt foto’s van haar, maar Lauren vraagt zich af of wat de jongen vraagt wel normaal is.
Indringend boek over de ‘foute kant’ van internet en online misbruik. Heel geschikt om voor te lezen en te bespreken in het gezin of in de (brug)klas.

Nóg meer boekentips

Wil je nog meer leestips? Kijk dan eens bij Nienke, de initiatiefneemster van ZomerLezen. Ook op haar blog BookSomeTea vind je iedere maandag een blog in de categorie ZomerLezen.

Wat is ZomerLezen?

Na de zomervakantie blijken ieder jaar veel kinderen een deel van hun leesonderwijs te hebben achtergelaten in de voorgaande groep. Om dat te voorkomen, is het goed om kinderen in de zomervakantie te laten lezen. En voor wie is lezen eigenlijk niet goed? Daarom bedacht Nienke van BookSomeTea ZomerLezen: een rubriek waarin je elke maandag leestips krijgt. De bieb helpt je een handje om voldoende te lezen, want sinds 1 juni is de VakantieBieb open voor de jeugd en sinds 1 juli ook voor volwassenen. Je vindt in de app volop lees- en luisterboeken.

*Dankjewel Nienke, voor de organisatie én voor het feit dat je ‘jouw blogkindje’ deze zomer met mij wilde delen!

5 gedachten over “ZomerLezen 9 ~ Back to school/work

 1. Hate List en De Nieuwe Collega heb ik gelezen! En die ‘nacht van groep acht’ lijkt me leuk, net als Het jaar van 1a en Maffe meester Daan. Stiekem zou ik wel willen weten wat er zou gebeuren als je kinderen echt verplicht laat spieken (inclusief spiekbriefjes maken enzo).

  Enne: graag gedaan! Je hebt goed voor mijn blogkindje gezorgd! 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat een leuke gevarieerde lijst! Ik heb er alleen nog maar Chaos van gelezen. De Maffe Meester Daan serie lijkt mij ook leuk. Ik weet niet of het net zoiets is als Mees Kees, die serie is echt geweldig in ieder geval.

  Geliked door 1 persoon

 3. Dat boek over collega’s met als referentie de bijbel vind ik heel intrigerend. Ik houd ervan als de bijbel wordt toegepast op het moderne leven. Ik ga die eens opzoeken in de bieb!

  Like

Reacties zijn gesloten.