De hij-doet-niks-hond

Elke dag wandel of fiets ik buiten een rondje. Ik vind het heerlijk en geniet er vaak met volle teugen van. Soms is mijn rondje echter ineens anders dan ik vooraf had bedacht. Hoe dat komt? Dan zie ik een hond. En ja, ik ben er maar gewoon eerlijk over: ik ben heel erg bang voor honden. Voordat alle hondenbezitters nu in woede op dat rode kruisje bovenin klikken (mag hoor, maar toch…), wil ik vragen of je toch even de moeite neemt om mijn verhaal te lezen.

Help, een hond!

Je zou misschien verwachten dat ik ooit ben aangevallen door een hond en dat ik daardoor bang ben geworden. Niets is minder waar. Ik ben blijkbaar bang voor honden geboren. Mijn ouders wisten vroeger wanneer er een hond in de buurt was. Niet omdat ze die zelf al konden zien, maar omdat mijn ‘hondenradar’ nogal scherp stond afgesteld. Ik zag iedere hond op kilometers afstand. “Optillen?” Toen ik daar te groot voor werd, kroop ik weg achter mijn ouders. “Boos kijken,” leerde mijn vader me. “Als je boos kijkt, zijn ze bang voor je en doen ze niks.” Elke hondenbezitter zal zich mij herinneren als dat boos kijkende meisje, tot ik op een leeftijd kwam dat ik wist dat dat niet écht hielp. De angst is echter nooit verdwenen. Nog steeds loop ik liefst een straatje om als ik een hond zie naderen. Waarom? Ik vind ze onvoorspelbaar en daardoor onbetrouwbaar. Ik heb er geen controle over. Voor je het weet, likt zo’n hond je gezicht af of springt tegen je op en ga zo maar door. Dát is waarom ik bang ben. Omdat ik niet weet waar ik aan toe ben.

Ik heb niks tegen honden

Voor ik vijanden maak, wil ik graag even gezegd hebben dat ik absoluut geen hondenhater ben. Ik hoop niet dat honden van de aardbodem verdwijnen als een uitstervend ras. Ik kan genieten van prachtige filmpjes of foto’s van honden en ik ben zelfs stiekem een beetje verliefd op Sproet van Audrey. Ze schrijft geweldige blogjes over Sproet en als ik dat dan lees, vind ik dat zó gaaf. Ik zou bijna willen dat ik ook zo’n leuke viervoeter had.

De hond die niks doet

Omdat ik elke dag buiten ben, ken ik inmiddels de honden uit mijn omgeving wel zo ongeveer. Ik weet op welke tijden de meeste hondenbezitters buiten zijn, dus dan loop ik mijn rondje liever niet, maar soms zijn er op andere tijden natuurlijk ook honden buiten.
Als ik een hond zie naderen die aan de lijn zit, is er niets aan de hand. Dan loop ik gewoon rustig verder. Zo’n hond kan me niet ineens bespringen of af beginnen te likken of wat dan ook. Zie ik een hond die los rondloopt, slaat de paniek toe. Als zo’n hond me tegemoet komt, weet ik dat ik moet passeren. Als zo’n hond voor me loopt, pas ik vaak mijn tempo aan zodat ik niet hoef te passeren óf ik sla ergens een zijweggetje in om de hond te ontlopen.
Ik weet dat sommige honden (en ja, ik weet precies welke dat zijn!) helemaal niets doen. Die honden durf ik tegenwoordig ook als ze niet aan de lijn zitten gewoon heel rustig te passeren. Die lopen aan de overkant van de weg naast hun baasje verder en kijken hooguit naar me. Dat is het. Sommige honden gaan zelfs even zitten naast hun baasje als ik langs kom wandelen. Gewoon, omdat hun baasje dat vraagt. Die categorie honden vind ik prima. De honden die niks doen.

De hij-doet-niks-hond

Naast honden die niks doen, heb je de hij-doet-niks-hond. Dát is de hond waar ik problemen mee heb. Het is de hond die niet aan de riem zit en compleet zijn eigen gang gaat. Terwijl ik de hond zie naderen, zie ik al tig keer hoe de baas roept, maar de hond vooral niet luistert. Ik nader. De hond rent op me af. De baas roept de hond terug en roept vervolgens naar mij: “Hij doet niks hoor!” Ehm. Nee? Inderdaad zeg, die eigenaar heeft gelijk. Zo’n hond doet echt niks. Zelfs luisteren doet hij niet.
Eén keer was ik zó bang dat dat uit mijn mond floepte. De eigenaar nam het me niet in dank af. Dat snap ik, maar tegelijk snap ik die eigenaar niet.

Kijk, dat jij van je hond houdt, snap ik. Dat jij het prima vindt om besprongen en afgelebberd te worden door je hond, moet je vooral helemaal zelf weten. Maar dat wil toch niet zeggen dat ik dat óók prettig vind?
De baasjes van honden die écht niks doen, hoeven dat nooit uit te leggen. Die honden laten me namelijk met rust. Het probleem zit bij de hij-doet-niks-hond. De hond die niet luistert en waarvan het baasje mijn bang roffelende hart probeert te overtuigen dat het niet eng is. Het is wel eng. En ga nu je hond opvoeden alsjeblieft. Dankjewel.

36 gedachten over “De hij-doet-niks-hond

 1. Ikbheb geen schrik voor honden, maar ben zeker niet van alle honden fan. Vrienden hebben zo’n groot beest dat springt en kwijlt en je komt er nooit proper buiten. Dan heb ik liever de labrador van een vriend die echt niks doet en waar ik fijn mee kan knuffelen en wandelen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Oooo you made my day! Sproet gaat graag op haar rug liggen voor (onbekende) mensen en honden. Perfect om bange kinderen een goede ervaring te laten beleven (en volwassenen ook, haha). Je bent altijd welkom als je wil!

  Like

 3. Zo’n hond kennen wij ook ja, de hij-doet-niks-hond. Vreselijk. Inmiddels is hij veranderd in een dat-doet-hij-anders-nooit-hond. Maar het schattige hoogbejaarde hondje van de overburen was daarna dood.
  Ik leer onze kinderen dat ze honden pas mogen benaderen als ze toestemming hebben van de baas. Wat zou het fijn zijn als dat andersom ook geldt…

  Like

 4. Ja, honden die niet luisteren zouden niet los mogen lopen. Ze zijn onberekenbaar of niet-managebaar. Maar het probleem is meestal het baasje en niet de hond. Mij bevalt dat ook niet.

  Like

  1. Het probleem zit inderdaad vaak bij het baasje. Ik noem dat de baasjes die uitgelaten worden door hun hond, in plaats van honden die uitgelaten worden door hun baasje.

   Like

   1. Vorige week is hier iemand gebeten door een rotweiler, die niets deed. Ze mocht de hond van de baasjes aaien, en nu heeft ze 3 diepe wonden en veel hechtingen! De baasjes inkl. hond worden nu door de politie gezocht. DNA van de hond hebben ze al. Heel vaak zijn zulke honden ook nog illegaal gehouden, dus niet aangemeld. En volgens mij zijn ze hier in het kanton zelfs verboden. Wij wonen langs een tivier waar heel veel mensen hun hond uitlaten. Dus ik begrijp je bedenken.

    Like

 5. Ik heb een regel; ik wil geen last van anderen hebben maar zij mogen absoluut geen last van mij hebben. Ook niet van mijn hond. Nu is Sofie totaal niet geinteresseerd in andere mensen dus ze kijkt niet eens en doet gewoon haar ding maar als ik moslim mensen zie ben ik extra alert want die zijn doodsbang en vinden het vies, dan roep ik haar snel bij me. Zal je inderdaad net zien doetzeandersnooit dat ze daar op afstapt.
  Lijkt me heel naar om zo een angst te hebben voor honden want ja er lopen er nogal wat en als dat je wandeling verpest en stress geeft is dat erg.
  Ik heb al vele kinderen van hun hondenangst afgeholpen. Kreeg dankbare moeders aan de deur.
  Mocht je er veel last van hebben kun je er misschien met je psych over hebben want het lijkt mij zo lastig voor je.
  En echt het ligt altijd aan het baasje hoor. Heb een vriendin met een vreselijk hond maar die is ook daar de baas in huis.
  Zodra hij aandacht wil en dat is nogal vaak begint ze te blaffen en zo schel dat t zeer doen. Mijn man gaat altijd daar naar binnen met 2 handen voor zijn kruis en het is iedere keer raak.
  Veel liefs van mij

  Like

  1. Het ligt zeker aan het baasje, vermoed ik. En ik heb me maar neergelegd bij deze angst. Over het algemeen kan ik gewoon prima naar buiten. Ik vermijd alleen de tijden waarop het druk is met hondenuitlaters.

   Like

   1. Ik heb zelf ook een hond, maar ben ook absoluut geen fan van mensen die hun hond totaal niet onder controle hebben. Echt vreselijk als zo’n hond zomaar tegen je op springt en je gaat likken. Als mijn hond losloopt en ik zie iemand aankomen, roep mijn hond altijd bij me en doe ik hem aan de lijn. Ik ga ervan uit dat niet alle mensen van honden houden. Net als dat onze hond niet alle mensen aardig vind.
    Succes met je angst voor honden, ik wens je veel rustige wandelingen toe!

    Like

   2. Zó fijn vind ik dat, als mensen hun hond even bij zich roepen als er iemand langs komt lopen. Ik zal daar binnenkort nog een blogje over schrijven.

    Like

 6. Oh, ik snap je helemaal. Vreselijk die baasjes die zeggen: ‘Hij doet niets hoor!’ alsof jij het probleem bent. Ze moeten gewoon hun hond bij zich houden. Bovendien vraag ik me altijd erg af of de hond het memo dat hij niets doet wel heeft gehad..

  En ik ben ooit inderdaad gebeten door een bouvier, die ook niets deed….

  Like

 7. Ik begrijp je volledig, al ben ik niet bang van honden. Ik heb zelf windhonden maar ben niet zo’n hondenmens. Ik hou er ook niet van dat honden opspringen en likken, enkel mijn honden mogen dat bij mij. Maar bij anderen doen ze dit niet, ze zijn nogal éénhandig. Behalve mijn klein windhondje die durft wel op te springen.

  Maar mijn honden hangen meestal aan de lijn en indien niet dan roep ik ze bij me als ik merk dat mensen bang zijn.

  Ik was eens op een windhondenwandeling en we passeerden mensen die duidelijk bang waren van honden. Eén man liet zijn hond express bij die mensen en zij dat ze maar niet bang moest zijn. Dat vond ik echt niet kunnen! Zo maak je de angst alleen erger en je hebt respect voor de medemens. Als hij vindt dat hij niet bang hoeft te zijn, zal hij wel hulp zoeken. Dat is niet aan een ander om dat te bepalen. Een spin doet namelijk ook niks én toch zijn veel mensen daar bang van.

  Like

  1. Heel fijn vind ik dat, als mensen hun hond aanlijnen of even bij zich houden als ze angst zien. Ik heb het idee dat er ook wel steeds meer begrip voor komt. Zal er binnenkort over bloggen;).

   Geliked door 1 persoon

 8. Ik ben niet bang voor honden, maar zeker vreemde honden moeten niet tegen me opspringen of me af gaan lebberen.
  Vind ik gewoon vies. Jonge hondjes, ze zijn schattig en leuk, aaibaar en knuffelbaar, maar ook dat doe ik niet als ik ze niet ken.

  Like

  1. Die kleintjes zijn schattig ja. En ik vind ze allemaal leuk om te zien, zolang ze maar aan hun riem zitten. Want anders slaat m’n hart op hol…

   Like

 9. Ik heb zelf twee honden (die niets doen 😉 ) maar ik vind zo’n loslopende hij-doet-nikshond ook irritant. Bij ons lopen er gelukkig eigenlijk nooit honden los dus dat komt niet vaak voor.
  Onze hond is wel ooit eens aangevallen door een loslopende hond (’t is te zeggen: die hond liep op de oprit van zijn baasjes en de baasjes waren het poortje “vergeten” toe doen…) en dat baasje zei toen tegen ons: “hij luistert niet naar mij”. Euh ja… Waarom laat je dan je hond loslopen / je poort open? Erg maar mijn vriend heeft dat beest een schop moeten geven zodat hij onze hond los zou laten. Was echt mega traumatisch eigenlijk.

  Like

  1. Vreselijk, dat iemand dan ook nog zegt dat de hond niet luistert. Vraag me dan ook af hoe je dat doet met je eigen hond. Af en toe is luisteren toch wel heel handig…

   Like

 10. Ik vind honden niet eng, maar ik snap wat je bedoelt met dat onvoorspelbare. Mijn truc is om mijn eigen gedrag voorspelbaar te maken: ik blijf stil staan en laat de hond even snuffelen als hond dat wil (ik ruik namelijk heel interessant, naar kat-met-nieuw-mens, dus dat willen ze vaak wel). Het scheelt wel dat hier in de wijk vooral van die brave honden wonen, type ‘ik blaf heel hard maar heb het formaat van een dweil op pootjes’ en type ‘familie van mij is blindengeleidehond/hulphond/hond bij politie/douane’, en die zijn iets makkelijker op te voeden/onder controle te houden. En met name de laatste categorie zijn vaak lieve en blije honden, geen agressieve grommers.

  Like

  1. Die laatste categorie zijn inderdaad de honden die inderdaad helemaal niets doen. Gewoon braaf naast hun baasje lopen. Zo zie ik ze graag;).

   Geliked door 1 persoon

 11. De meeste honden doen inderdaad niets maar je moet voorzichtig blijven en blijf van ongekende honden af om niet voor ogeziene zaken komen te staan.Zelfs ben ik niet bang van honden maar blijf voorzichtig.

  Geliked door 1 persoon

 12. Honden zijn geweldige beesten, maar ze moeten een baas hebben en die baas een karakter. Veel mensen met van die kleine hondjes hebben daar te weinig van maar omdat die hondjes zo klein zijn vind niemand dat lastig. Tot je er 2 soms 3 als buren hebt. Hier waarschuw ik alle hondenbezitters dat mijn katten aanvallen en hun grond bewaken. Ik ben niet bang van honden, maar ik snap je volkomen.

  Geliked door 1 persoon

 13. Heel herkenbaar. Ik houd er ook niet van als ik tijdens het wandelen een hond tegenkom die niet aangelijnd is. Pas nog kwam er een joekel op me af ‘hij doet niks hoor; zei zijn baasje. Ja, dat zal best, maar houd hem maar gewoon bij je zei ik

  Like

  1. Goed antwoord! Snap ook nooit zo goed waarom baasjes daar vaak niet tegen kunnen als je iets terugzegt. Zo gek is dat toch niet?

   Like

 14. Ook bij hondenmensen onderling is hier strijd over. Er zijn ook veel honden die om wat voor reden dan ook er niet van houden om belaagt te worden door een andere hond. Het kan zelfs gevaarlijk of slecht zijn voor de andere hond. Net geopereerd ,handicap ,heel angstig. jonge pup. getraumatiseerd. Alfhaleider die met pensioen is. En er zijn ook autistisch honden. Het is zo ergelijk dat een ander gaat bepalen wat ik met mijn hond moet laten gebeuren. Misschien moet ik wel naar een afspraak of gewoon naar de plee. Of heb ik helemaal geen zin in een bij behorend socialise praatje met de ander. Het gebeurt zelfs dat een blinde geleide hond gepakt word. En veel hechtingen nodig heeft . Moet tie tegen kunnen. Rare mensen.
  De honden bescherming heeft prachtige cartoons inderdaad met de tekst .Hij doet niks hoor .Google er maar eens op .Is heel herkenbaar .en lachen.

  Like

  1. En ik altijd maar denken dat dat gezellige gedoe onder hondenbezitters er gewoon bij hoort. Vindt dus ook niet iedereen leuk. Wat ik me overigens heel goed voor kan stellen!

   Like

 15. Ik had geen schrik voor honden, tot Zoetie mij vertelde dat hij wel een grote schrik heeft omdat hij eens gebeten is door een hond. Als we er nu eentje tegenkomen tijdens het wandelen, blijf ik met een klein hartje staan… en gelukkig komen we alleen maar brave honden tegen 😉

  Like

  1. Brr…. Ik heb me trouwens laten vertellen dat er apparaatjes zijn die een geluidje maken dat honden bang maakt. Hoorde van iemand die dat elke wandeling meeneemt. Lijkt mij stiekem ook wel wat;).

   Like

 16. Zooooo herkenbaar! Ik ben ook zo’n bangerd, terwijl ik weet dat het vaak niet nodig is. Ik kijk onderweg of ze aangelijnd zijn, het ras, maar ook de houding van en type baas. En soms doe ik een zijstraatje. Wat hondenveZittersz. Zelden snappen en vaak boos om worden… gek hoor. Ik word toch ook niet boos als iemand bang is voor mijn kat, of de spinnen in m’n tuin?? En die doen echt niks. 🙂

  Like

  1. Mijn eerste blik gaat ook naar een eventuele lijn. Aangelijnd? Dan niets aan de hand. Anders wordt het eng;). En dat katten niets doen? Dat is een apart dingetje. Ik ben bang van alles met pootjes…

   Like

Reacties zijn gesloten.