Boekenpraat: Vals geluk (Steven James)

Het verhaal

Rond het jaar 2050 worden dagelijkse activiteiten voor een groot deel uitgevoerd door robots. De robots worden Artificials genoemd en zijn soms nauwelijks van mensen te onderscheiden.
Hoewel alles anders lijkt, is er nog steeds sprake van leven en dood. Kestrel maakt dat mee. Ze verliest bij de geboorte haar dochtertje en is ontroostbaar. Ze is een gelovige vrouw, die gelooft dat mensen een ziel hebben en daardoor veel meer waard zijn dan robots. Ze wil dan ook niets weten van kunstmatige intelligentie.

Als troost voor haar grote verdriet krijgt Kestrel van haar broer een robot aangeboden. Ze besluit robot Jordan een kans te geven. Al snel blijkt dat Kestrel en Jordan betrokken zijn bij iets groots. Het bedrijf dat de robots produceert (en waar Kestrels broer werkt) is het slachtoffer van terroristische aanslagen. Kan Kestrel iets doen om verder leed te voorkomen? Of heeft ze zelf iets te maken met de aanslagen? Dat ze tegen kunstmatige intelligentie is, is algemeen bekend, maar of ze ook gewelddadig kan zijn, is de grote vraag.

Mijn mening

Het onvoorstelbare voorstelbaar gemaakt
Dit boek speelt zich in de toekomst af. Dystopische boeken zijn eigenlijk niet zo mijn genre, maar omdat ik van Steven James liefst alles lees, besloot ik dit boek toch een kans te geven. Ik ben blij dat ik dat gedaan heb. In dit boek maakt Steven James het onvoorstelbare voorstelbaar. Hij beschrijft zeer beeldend hoe een deel van het leven wordt overgenomen door robots en laat je als lezer nadenken over de voor- en nadelen daarvan.

Spannende verhaallijn
Naast de verhaallijn van de oprukkende technologie, bevat dit boek de verhaallijn van het proberen op te lossen en voorkomen van terroristische aanslagen. Dit zorgt ervoor dat het met recht een dystopische thriller is.

Zingeving
Naast de gewone vragen over toenemende mechanisering laat Steven James het verhaal ingaan op een dieper niveau. Het christelijke hoofdpersonage Kestrel neemt je als lezer mee in de vragen over leven na de dood. Geldt dat alleen voor mensen of ook voor robots? Of geldt het voor geen van beiden?

Conclusie
‘Vals geluk’ van Steven James is een dystopische thriller die een levensechte beschrijving geeft van de mogelijke gevolgen van ver(der)gaande mechanisering en kunstmatige intelligentie in de toekomst. Een thriller die vlot leest, een spannende verhaallijn bevat én aanzet tot nadenken over mechanisering en echt menselijk contact. Een boek dat een beschrijving geeft van wat ik hoop dat niet de toekomst zal worden.

Meer informatie over Vals geluk

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Vals geluk’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Vals geluk
Auteur:
Steven James
Uitgeverij:
KokBoekencentrum
Genre:
Dystopische thriller
Pagina’s:
350

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

4 gedachten over “Boekenpraat: Vals geluk (Steven James)

  1. Best bijzonder dat het geloof zo’n grote rol speelt in dit dystopische verhaal. Veel auteurs houden dat vrij fanatiek uit elkaar.

    Like

    1. Ik was dus (omdat ik wist dat het een christelijke auteur is, die geloof altijd een rol laat spelen in boeken) juist verbaasd vanwege het dystopische. Het pakte gelukkig allemaal goed uit. Niet verwacht dat ik dit een goed boek zou vinden.

      Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.