Fiets gezellig mee

Fiets je vandaag met me mee? Laten we de ideale omstandigheden creëren: een lekker zonnetje, heerlijke temperatuur, banden goed opgepompt, prachtige omgeving en ga zo nog maar even door. Zit je op je zadel? Daar gaan we dan!

Mooi-weer-fietser

Hoewel ik élke dag buiten ben en absoluut geen problemen heb met regen, ben ik qua fietsen wel echt een mooi-weer-fietser. Als het regent, pak ik liever een paraplu en mijn wandelschoenen. Koud? Nee, dan stap ik ook niet op de fiets. Je krijgt namelijk je benen op de één of andere manier met fietsen niet warm. Tenminste, ik niet. De gouden tip mag uiteraard in de reacties worden achtergelaten. En ja, ik geef toe dat ik altijd eerst even op Buienradar kijk voor ik op de fiets stap. Voor de buien, maar toch vooral voor de windrichting. De windrichting bepaalt namelijk mijn rondje. Ik zorg er altijd voor dat ik op de terugweg de wind in de rug heb. Eerst even ‘hard werken’ en dan heerlijk met de wind in de rug naar huis.

Het waait altijd

Ik weet niet of het je al is opgevallen, maar het waait in ons platte, prachtige landje altijd. Maar dan ook echt altijd. Gek genoeg heb ik ook altijd tegenwind. Maakt niet uit wat Buienradar zegt: ik heb tegenwind. Toch minstens driekwart van mijn route. Overigens ligt dat ook een beetje aan de plaats waar ik woon en fiets. Ik woon op het platteland. Soms fiets ik naar de winkels in een groot dorp verderop. Als ik daar dan ben, vraag ik me af waarom ik heb zitten zuchten over de harde wind. Want daar, in de bebouwde kom, voel je niks van (volgens Buienradar) windkracht vier. Maar in mijn platte, lege polder voelt dat als storm, kan ik je vertellen.

De passerende bejaarde

Nu komt mijn grootste frustratie. Terwijl ik keihard tegen de wind in ploeter, komt er geregeld een fluitend oudje voorbij. Lalalalala, en zoef, weg is het oudje. Lekker makkelijk tegen de wind in. In het begin voelde ik me dan een watje. Waarom kan die bejaarde zo makkelijk wat ik met moeite doe? Inmiddels werkt het anders. Als iemand mij passeert, kijk ik eerst even wat voor fiets de passant heeft. Zodra die fiets elektrisch blijkt te zijn, zet ik mijn schaamte overboord. Dat telt niet.

Tegelijk geven al die elektrische fietsen die tegenwoordig de weg onveilig maken mij soms ook een moment van enorme triomf. Als ik zélf iemand passeer, kijk ik namelijk ook altijd even wat de ander voor fiets heeft. Als die ‘normaal’ is, heb ik een beetje medelijden met de bestuurder. Als de ander een elektrische fiets heeft, voel ik me op mijn louter door eigen spierkracht aangedreven fiets een enorme superheld. Lalalalala, zie mij eens even inhalen hier, op mijn ‘echte’ fiets.

De oplossing voor tegenwind

Is het jaloezie? Dat gevoel dat me overvalt als ik door een fluitende bejaarde word ingehaald? Nee.
Ja, ik weet heus wel dat zo’n elektrische fiets dé oplossing is voor de tegenwoordig altijd aanwezige wind, zeker in mijn platte omgeving.
Mijn eigen fiets is pas drie jaar oud, maar heel bewust is die niet elektrisch. Weet je waarom niet? Ik wil het idee hebben dat ik me inspan, als ik fiets. Stel dat ik een elektrische fiets zou kopen, zou ik zeker weten vaker fietsen. Vergeten boodschapje? Even (ook met harde wind) in een groter dorp verderop halen op de fiets. Maar ja, het zou voor mij niet tellen als de dagelijks ‘verplichte’ beweging. Het zou voelen als lekker buiten zijn (een beetje als op een scooter) en ik zou daarnáást dan nog gaan bewegen.

Ik ben dus eigenwijs en fiets nog steeds op spierkracht. En lieve bejaarden, mogen wij ‘echte fietsers’ misschien wat begrip als we tegen de wind in een brug op fietsen terwijl jullie met wind mee en trapondersteuning eraf komen razen? Dankuwel!

21 gedachten over “Fiets gezellig mee

 1. Ik fiets met je mee, maar wel op mijn e- bike.😉
  Fijn voor jou dat je het (nog) kan, fietsen zonder ondersteuning, maar o wat ben ik blij met mijn fiets. Ik kan nu weer heerlijk fietsen zonder binnen 5 minuten buiten adem te zijn.
  Ik weet nog wel toen ik vorig jaar mijn eerste fietsroute maakte, ik het als zo byzonder ervoer, dat ik kon fietsen zonder buiten adem te zijn, ik kan weer genieten,
  Oké niet altijd als er weer zo’ n hardfietser gevaarlijk langs me heen wil, baal ik ook, en het zijn echt niet altijd e- bikers.

  Like

  1. Welkom, zelfs op de e-bike. Maar dan wel graag op een normaal tempo;). Ik kan me heel goed voorstellen dat het voor veel mensen echt een uitkomst is. En ik gun het iedereen natuurlijk ook, maar ik vind mezelf toch altijd zielig bij tegenwind.:)

   Geliked door 1 persoon

 2. Ik houd niet van fietsen. En ik heb ook echt altijd en eeuwig de wind voor. Zelfs als ik hem voor heb, en meteen terugfiets heb ik hem nog voor. Ik wandel en loop liever hard!

  Like

  1. Precies. De wind draait gewoon constant met ons mee. Of tegen ons in, net hoe je het wilt zien;).

   Like

 3. Een fiets is voor mij een vervoermiddel, ik ga niet ‘een rondje fietsen’ om het fietsen. Prima vervoermiddel hoor! Maar dus wel: een vervoermiddel. Heel nuttig om van A naar B te komen. Nou moet ik er ook bij zeggen dat ik supermarkt en bibliotheek op loopafstand heb (bibliotheek is zelfs dichter bij mijn huis dan de supermarkt) en dat tegen de tijd dat ik mijn fiets gepakt heb ik lopend al halverwege ben. Als ik dan ook nog mijn fiets op slot moet gaan zetten enzo, ben ik lopend sneller dan op de fiets. Dus gebruik ik mijn fiets voor grotere afstanden en plekken waar het OV minder goed is (of als ik geen zin heb in een mondkapje).

  Like

  1. Ik woon eigenlijk overal juist weer te ver vandaan om mijn fiets te gebruiken als vervoermiddel. Als ik dus ga fietsen, is het eigenlijk altijd voor ‘een rondje fietsen’, al dan niet gecombineerd met een boodschap. Maar als het echt alleen om die boodschap zou zijn, zou ik de auto pakken;). En hier in het dorp doe ik alles lopend, want inderdaad is dat sneller dan fiets uit de schuur, enz.

   Geliked door 1 persoon

 4. Ik heb ook nog een traditionele fiets zonder versnellingen zowaar, en dat betekent dat ik hier alleen in het dal kan fietsen. E-bikes is natuurlijk super, maar of al dat e-fietsen nou werkelijk een fitness-boom is, en of dat werkelijk milieuvriendelijk is, vraag ik me af. Dus zonder e! Misschien een versie met versnellingen, maar that is it.

  Like

  1. Kijk, respect! Versnellingen heb ik dan weer wel. En ik vraag me ook wel af in hoeverre er nog gezondheidsvoordelen zijn hoor, met de e ervoor. Natuurlijk is het goed om buiten te zijn, maar of het je fitness kan vervangen, vraag ik me zeer sterk af.

   Like

 5. Haha, wat een (h)eerlijk logje. En herkenbaar. En ja, het waait altijd en ook ik heb altijd wind tegen.

  Like

 6. Wind is juist heerlijk , mja…. ik fiets hooguit even naar de bakker 100 mtr. verderop;-) Maar áls ik fiets wil ik voélen dat ik iets doe dus ik begrijp je wél.

  Geliked door 1 persoon

 7. Heel herkenbaar, mijn ouders hebben een elektrische fiets en ik vind het echt heerlijk.. maar toch hebben we eerst allebei een normale fiets gekocht. Heb je toch even het idee dat je nog wat doet zeg maar.

  Geliked door 1 persoon

 8. Een legging onder je gewone broek werkt grandioos. En let ook op je schoenen en sokken. Ik fiets veel minder dan zou moeten maar als ik niet moet dan liefst met droog weer.

  Geliked door 1 persoon

 9. Je weet het, wij E biken ook.
  Hans MS, ik ook niet helemaal gezond.
  Neem van mij aan dat wij ook “werken” op de E bike.
  Zeker Hans.
  Zonder E bike, nee, dan zouden wij veel minder bewegen, zeker Hans.
  Ik vind het dus echt een misvatting dat je op een E bike zelf geen inspanning hoeft te leveren 🙂

  Like

  1. Dat hoor ik dus vaker, dat je er gewoon op moet ‘werken’. Misschien komt het dan toch omdat ik die trapondersteuning op standje heel hoog gooi als ik eens een keer op een e-bike zit…
   En ik kan me trouwens heel goed voorstellen dat het voor veel mensen echt een uitkomst is. Mensen die op een ‘gewone’ fiets niet meer echt de weg op kunnen en nu toch een groot deel van hun bewegingsvrijheid terug hebben.

   Like

 10. Dat met een oudje die je fluitend voorbij fietst is zo herkenbaar. En soms zo frustrerend dat je zelf met de bek plat op t stuur ligt en zo iemand je met alle gemak voorbij komt fietsen. Maar inderdaad, ik check ook altijd even op wat voor fiets iemand fietst.

  Like

  1. Waarom hangen ze er niet gewoon zo’n oranje vlag aan hè? Zou het voor ons een stuk makkelijker maken;).

   Like

Reacties zijn gesloten.