Boekenpraat: Ontsluierd (Francine Rivers)

Het verhaal

In ‘Ontsluierd’ vertelt Francine Rivers het Bijbelse verhaal van Tamar, zoals we dat vinden in Genesis 38.
Tamar trouwt met Er, de zoon van Juda. Hoewel Tamar zelf een Kanaäniet is en dus niet bij het volk van Juda hoort, doet zij haar intrede in het huis van Juda. Dat valt haar zwaar, want haar schoonmoeder accepteert haar niet en haar man mishandelt haar.

Als haar man sterft, weet Tamar dat haar plaats nog steeds in het huis van Juda is. Ze wil zonen krijgen om het huis van Juda te laten voortbestaan én om haar eigen ‘verzorging’ veilig te stellen. Om die zonen te krijgen, moet ze echter haar eigen leven in de waagschaal stellen. Ze verleidt haar schoonvader Juda en wordt zwanger van zijn kinderen, maar als Tamars eigen vader dat hoort, wil hij haar doden. Juda voorkomt dat en God gebruikt Juda en Tamar om het plan met Zijn volk voort te zetten.

Mijn mening

De tijd van de Bijbel in moderne taal vertaald
In deze Bijbelse roman brengt Francine Rivers de tijd van de Bijbel ‘tot leven’. In eenvoudig en boeiend taalgebruik neemt zij je mee in het verhaal van Tamar. Daarbij heeft Rivers geprobeerd zich waar dat kan aan de feiten uit de Bijbel te houden. Wel heeft zij (namen van) personages toegevoegd om het verhaal meer te laten leven. Het verhaal beschrijft hoe moeilijk het leven in die tijd was en hoe zwaar de positie van de vrouw kon zijn. Tamar werd mishandeld en dat werd oogluikend toegestaan door haar familie.
Als Tamar alleen komt te staan, omdat haar man overlijdt, zet zij alles op alles om toch haar plichten te vervullen én om haar rechten te verkrijgen. Dat gaat heel ver en op onbegrijpelijke manieren. Tamar speelt een hoer om uiteindelijk zwanger te kunnen worden. Een onvoorstelbaar verhaal, maar juist doordat Francine Rivers het in de tijdsgeest van toen plaatst, wordt het begrijpelijker.

Conclusie
Een vlot lezende, Bijbelse roman. Mensen die bekend zijn met de Bijbel, zullen hierin heel duidelijk het verhaal van Genesis 38 herkennen en zullen meer achtergrond krijgen bij het verhaal. ‘Ontsluierd’ plaatst het verhaal van Tamar in een bijzonder perspectief. Ik heb het boek met veel belangstelling gelezen.
Persoonlijk denk ik dat het boek alleen een aanrader is voor mensen die bekend zijn met de Bijbel en/of geïnteresseerd in de tijd van de Bijbel en de achtergronden daarvan.

Meer informatie over Ontsluierd

Dit boek ook lezen?
Je vindt ‘Ontsluierd’ in het boek ‘Een spoor van genade’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Ontsluierd
Auteur:
Francine Rivers
Uitgeverij:
KokBoekencentrum
Genre:
Bijbelse roman
Pagina’s:
185 (inclusief vragen voor Bijbelstudie e.d.)

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

5 gedachten over “Boekenpraat: Ontsluierd (Francine Rivers)

  1. Ik ben wel benieuwd naar hoe de mishandeling wordt neergezet. Is dat iets wat ‘veroordeeld’ wordt, of is het wel ‘oké’ dat Tamar wordt mishandeld? En wordt duidelijk gemaakt dat dit een historisch beeld is, en dat mishandeling van vrouwen in de huidige tijd niet meer geaccepteerd is?

    Like

    1. Het staat echt in het tijdsbeeld, maar ook toen was het niet oké. Er is geen lijn naar deze tijd (wat ik ook snap, het is echt een roman en geen non-fictie). Door dit boek begrijp ik wel beter waarom deze dingen zich afgespeeld hebben.

      Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.