Mijn ideale planner bestaat (niet)

Voor de buitenwereld is mijn autisme vrijwel onzichtbaar. Dat komt omdat ik er heel goed in ben om mijn planner te verstoppen als er bezoek komt en omdat ik juist dankzij die planning heel lang een ‘normaal’ leven heb geleid. Als mensen zien hoe ik plan, vallen voor hen vaak veel puzzelstukjes op hun plaats. Dat plannen doe ik het liefst op papier. Probleem: de ideale planner heb ik nooit gevonden. Oplossing: ik maak mijn planner voor 2021 zelf en ik geef je graag een inkijkje in mijn ideale planner.

De perfecte planner bestaat niet

In de afgelopen jaren heb ik heel wat bestaande planners versleten, maar de perfecte planner vond ik niet. Daarom besloot ik voor 2021 zelf mijn planner te maken. Helemaal naar mijn eigen zin. Ja, ik ben wat vroeg misschien met het maken van die planner, maar ik vind het een leuk, ontspannend ‘klusje’ en ben er nog mee bezig. Af en toe werk ik weer een maand uit.
Ik laat je hieronder de foto’s zien en geef aan waarom bepaalde dingen voor mij wel of niet werken.

Voorblad planner

Ik maakte mijn planner in een bullet journal. Gewoon een goedkoop exemplaar van de Hema, maar het grote voordeel van deze was voor mij dat hij groter is dan A5, maar kleiner dan A4. Nog handzaam om mee te nemen als dat moet, maar tegelijk biedt de planner voldoende schrijfruimte.
Allereerst maakte ik een voorblad met een tekst die ik goed vond passen bij het maken van planningen.

Jaaroverzicht planner

Dit jaar ontdekte ik dat ik mijn jaaroverzicht veel gebruik. Ik zet rondjes om de dagen dat ik een blog wil publiceren en daar komt dan een kruisje door op het moment dat een blog is ingepland. Ik vind het heerlijk overzichtelijk.

Maandoverzicht planner

Ik had tot nu toe ook altijd een kalender in huis als overzicht van de maand. Ik vind het fijn om in één oogopslag te kunnen zien of een week vol is of nog wat ruimte biedt. De planner en de kalender zijn tot nu toe altijd los geweest, maar ik wilde dat graag combineren. Elke maand begint in mijn planner daarom met een simpel maandoverzicht.
Zoals je ziet, bevat het maandoverzicht (net als de rest van de planner) geen versieringen. Dat is een bewuste keuze, omdat ik mijn planner graag zo rustig mogelijk houd. Wel gebruik ik voor iedere maand een andere kleur.

Weekoverzicht planner

Na een maandoverzicht volgen de weekoverzichten van die maand. Daarbij heb ik goed nagedacht over de indeling, omdat dit de pagina’s zijn die ik het meest ga gebruiken.
Allereerst heb ik een groot vak gemaakt waar ‘week’ boven staat. Dat vak gebruik ik om dingen in op te schrijven die ik die week moet doen, maar die ik niet op een bepaalde dag hoef te doen. Dat is het vak dat ik tot nu toe het hardst heb gemist in bestaande planners. Hierin komen bijvoorbeeld klusjes als het opruimen van een kast of het tikken van een blog te staan. Op zaterdag wil ik dat lijstje af hebben, maar het maakt niet uit wanneer ik welk klusje doe.

Vervolgens zijn de dagen zichtbaar. De zondag is een klein vakje, omdat ik dan over het algemeen geen afspraken heb. Daar komen dus hooguit dingen in te staan als ‘vlees uit de vriezer’, ‘douchen’ en dat soort dingen. Meer ruimte dan dit heb ik echt niet nodig op zondag, weet ik inmiddels.

Voor maandag tot en met zaterdag gebruik ik meer ruimte. De dagen zijn verdeeld in dagdelen. Wat ik heel erg fijn vind, is het bovenste vak, waar ‘dag’ bij staat. Hierin komen dingen die ik wel op een bepaalde dag wil/moet doen, maar die op ieder moment van de dag kunnen. Denk bijvoorbeeld aan een taakje als ‘spelling blog controleren’ of ‘naar buiten’. Op dagen met afspraken plan ik dat wel in tijdens een bepaald dagdeel, maar meestal hoeft dat niet. Mijn ervaring is dat ik de meeste dingen die daar staan toch ’s morgens doe, omdat ik het fijn vind als dingen zijn afgestreept.
Daarna volgt een vak voor de ochtend en een vak voor de middag. Deze vakken zijn vrij groot, omdat ik tijdens de ochtend en (in mindere mate tijdens) de middag de meeste taken doe. De avond heeft een kleiner vlak, omdat ik ’s avonds nooit veel doe. Soms heb ik dan bijvoorbeeld een verjaardag, maar meer dan dat doe ik dan ook niet. Een klein vak is dus prima.
Tot slot volgt het vak tv. Misschien een wat vreemd vak, maar ik vind het prettig om voor mezelf bij te houden welke programma’s ik wil zien. Door ze op te schrijven, kan ik ze afvinken als ik ze gezien heb (meestal later in de week) en zo hoef ik me niet meer af te vragen of ik nu wel of niet die aflevering al gezien heb.

Planner zonder tijdsindeling

Mijn planner heeft heel bewust géén tijdsindeling. Zo’n tijdsindeling in bestaande planners geeft me stress. Ik vind het wel fijn om taken in een dagdeel in te plannen, maar als de tijden al voorgedrukt zijn, krijg ik vaak stress. Strijken duurt bijvoorbeeld maar tien minuutjes en de afwasmachine uitruimen maar vijf. Dat wil ik helemaal niet op een bepaalde tijd inplannen, maar gewoon op een dagdeel of in het vak ‘dag’. Het maakt mij namelijk niet uit wat ik eerst doe. Een planner zonder tijd dus, maar alleen met dagdelen.

Mijn planner is geen agenda. Ik houd mijn agenda digitaal bij in Google. Zo heb ik hem altijd bij me en dat vind ik fijn. Aan het einde van elke week schrijf ik in mijn planner dat ik de planning voor de volgende week moet maken. Op dat moment open ik mijn digitale agenda en neem ik de afspraken over. Daar zet ik dan wél de tijd bij. Vervolgens noteer ik alle andere taken (van afwasmachine uitruimen tot middagdutje, echt alles).

Klaar voor een nieuw jaar!

Mijn planner is nog in de maak en ik werk er met veel plezier aan. Een ‘hersenloos’ klusje, waar ik af en toe lekker voor ga zitten als ik daar zin in heb. Ik besef dat mijn ideale planner niet ideaal hoeft te zijn voor anderen, maar wilde toch graag een eerlijk inkijkje geven in wat qua planning voor mij werkt. Ik heb al zin om deze planner te gaan gebruiken!

28 gedachten over “Mijn ideale planner bestaat (niet)

 1. Ziet er goed uit ! Zo’n ‘week’vak mis ik inderdaad ook in de meeste planners, terwijl het superhandig is. Op dit moment pruts ik wat met een bujo, maar vind het eigenlijk wat te veel gedoe. Dus ik twijfel nog wat het volgend jaar moet worden.. ( ik heb er geen ‘tv’ vakje in, maar wel een ‘weekmenu’, zodat ik niet elke dag hetzelfde klaarmaak… )

  Like

  1. Bujo heb ik ook gedaan, maar dan werd het toch gedoe. Dat herken ik wel. Of dan vond ik dat het er leuk uit moest zien en kreeg ik daar bijna stress van. Daar ben ik dus mee gestopt. En ja, dit is ook een bujo, maar het gaat niet om het zicht, maar om praktisch in dit geval. En een weekmenu maak ik ook, maar dat schrijf ik gewoon in het weekvak;).

   Like

 2. Slim om het zelf te doen zo en het ziet er ook handig uit. Denk dat een Mascha planner ook wat op dat systeem verder gaat. Ik gebruik nu zelf een structuurjunkie planner en ik vind het super fijn werken. Daar staan wel uren bij maar ik let er niet echt op. Ik plan mijn afspraken in op het uur en markeer die met een kleurtje zodat het duidelijk is dat dat een afspraak is en de rest van mijn to do’s schrijf ik er gewoon ergens bij. Onderaan is nog plaats voor wat bij jou het weekvak is. De maandplanners zelf gebruik ik eigenlijk niet zo vaak. Ik houd ook al mijn afspraken nog bij op mijn telefoon maar ik vind het wel fijn om ze ook nog eens op te schrijven. De planner ligt hier open in de keuken zodat mijn vriend er ook in kan kijken.

  Like

  1. Afspraken krijgen bij mij ook een kleurtje met een markeerstift. Inderdaad vind ik dat handig werken.

   Like

 3. Mooi! Ik hou juist wel van tijdsaanduidingen dat geeft mij rust, grappig hoe dat verschilt per persoon!

  Like

 4. Komt aardig overeen met mijn planner. Niet te veel versiering, (alhoewel ik je eerste 2 bladzijdes erg mooi vind) omdat ik daar gewoon geen tijd voor neem. (deed ik vroeger met mijn schoolagenda ook niet, dat vond ik te weinig serieus). Verder ook een grote week to-do-lijst. En de dagplanning doe ik in mijn dagagenda, die ook mijn echte agenda is. Maar op de tijden let ik alleen voor de afspraken (net zoals Irene) Ooit ben ik eens begonnen om in te plannen hoe veel tijd ik voor wat besteede, maar dat stresste alleen maar, en ik was toch niet van plan iets te veranderen. Dus dat doe ik nu alleen nog voor bepaalde projecten, maar in een apart boekje. Eigenlijk is het belangrijkste de maand- en week-taken-lijst. Van doelen plannen zou ik gelukkig worden, vooral van doelen behalen, maar helaas, daar ben ik te weinig gestructureerd voor. Maak jij ook nog doelenbingos of zo? Succes

  Like

  1. Herkenbaar hoe jij plant. En qua doelen: nee, daar doe ik niet aan. Daar krijg ik vreselijk de zenuwen van. Ik vind het al een hele prestatie als ik gewoon mijn eigen huis schoon weet te houden en voor mezelf kook. Doelen zat;).

   Like

 5. Wat fijn dat je voor jezelf een manier hebt gevonden om toch een ideale planner te maken. Ik vind het heel knap en ook erg crea bea om te zien. Ik wordt zelfs een beetje jaloers op je omdat jij een complete agenda zelf kunt samenstellen haha. Ik zou niet eens verder komen dan de eerste blz. daarna wordt mijn handschrift onleesbaar. Niet handig voor een jaarplanner haha.

  Like

 6. Ik snap je helemaal, ik maak ook graag mijn eigen planner, kan ik mooi neer zetten wat ik wil, waar ik wil en bepalen hoeveel ruimte ik nodig heb en ook ik begin tijdig hoor, Heerlijk om mee bezig te zijn en te doen. Ik gebruik welveel versieringen als washitape enzo.

  Like

  1. Ja, jij maakt altijd kunstwerkjes. Als ik kunstwerkjes wil, heb ik daar nog een aparte bujo voor. Deze ga ik echt alleen gebruiken om mijn lijstjes in te maken.

   Like

 7. Weet je dat de originele Bujo helemaal niet met versieringen en plaatjes werkt, maar juist enkel met een boekje en een (zwarte) pen? Wat dat betreft zit jij dus dichter bij het origineel dan al die gigantisch versierde bullet journals 😉

  Like

 8. Ohhhh, wat leuk dat je dit doet! Mij is een bujo misschien een half jaar gelukt. Daarna liep ik heel erg achter en schafte ik weer een normale agenda aan, haha. Juist slim om al zo vroeg te beginnen, want dan loop je dus minder kans op achter raken met het maken van de planner.

  Like

  1. Daarom is dit ook echt een planner. Ik wil hem voor 1 januari voor het hele jaar klaar hebben, want anders weet ik wel wat er gaat gebeuren;).

   Like

 9. Wat een fijne manier van plannen. Ik ben eerlijk gezegd nogal een chaotische planner, ondanks ik het graag weet wat ik moet doen of wat er op de planning staat. Ik denk dat een dergelijke planning mij wel meer zou helpen om die regelmaat terug te vinden, maar voorlopig gaat het goed zo.

  Geliked door 1 persoon

 10. Het maken zou ik vroeger leuk gevonden hebben, had wel iets met dat soort indelingen maken. Snap wel dat je er met plezier aan werkt.
  Maar ik heb zulke schema’s gelukkig niet nodig om te functioneren , gebruik zelfs m’n agenda nauwelijks , maar ik hóef natuurlijk niet zo veel.

  Like

 11. Slim om hem gewoon naar eigen wens te maken. De ideale planner vinden valt inderdaad niet mee. Tijden vind ik ook niet fijn. Ik kan vrij goed uit de voeten met mijn Moleskine XL met links de dagen van de week en rechts ruimte voor notities.

  Geliked door 1 persoon

 12. Ideaal, zelf maken. Aangezien ik ook maar niet de perfecte planner kon vinden ben ik overgegaan op een bullet journal. Heerlijk om te doen en ik kan plannen precies zoals ik dat wil.

  Geliked door 1 persoon

 13. Zelf gebruik ik geen planner.
  Wel een papieren agenda nog.
  Naast de Google agenda.
  Die papieren agenda schrijf ik het jaar door toch best wel wat in.
  Ga niet zelf een planner maken, maar volgend jaar voor de Moleskine agenda met schrijfruimte ernaast.
  Kan ik ook helemaal opleuken zoals ik zelf wil.
  Maar jouw planner is echt heel gaaf, maar wat een werk.
  Hoewel, jij ziet het niet als werk maar als een leuk klusje 🙂

  Geliked door 1 persoon

 14. Wat fijn om hier mee aan de slag te gaan.
  Ik heb geen planner, ooit al meerdere keren aan begonnen maar dan merkte ik meestal toch al snel dat ik em eigenlijk amper gebruikte omdat het toch gewoon in mijn hoofd zat, dus voorlopig vertrouw ik daar maar op.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.