De leukste klas

In alle regio’s zitten de eerste schoolweken er weer op. Tijd voor leerkrachten om de balans op te maken. Dit is ongeveer de tijd waarin mensen gaan vragen of je een leuke klas hebt. Daar zit genoeg voer voor een blog in, want mijn ervaring is dat ik ieder jaar de leukste klas had. Stomme klassen bestaan mijns inziens namelijk niet. Wacht, ga ik daar niet even net iets te snel? Ja, dat ga ik, maar ik zal uitleggen wat ik bedoel.

De eerste schoolweken

De eerste schoolweken bestaan meestal uit wennen aan elkaar. Het grootste deel van de groepen bestond in een eerder schooljaar ook al, dus in veel gevallen hoeven de kinderen niet zozeer aan elkaar te wennen, maar kinderen en leerkracht moeten (van beide kanten!) meestal wel aan elkaar wennen. De eerste schooldag gaf me altijd een bijzonder gevoel van leuke spanning. Hoe zou het dit jaar worden? Hoe zou de eerste dag met de kinderen die ik op papier inmiddels wel kende in het echt gaan lopen? Natuurlijk weet je na één dag nog niet hoe het zal gaan, maar na een paar weken kun je vaak al veel zeggen over het verloop van het schooljaar.

Hoe is jouw klas?

Het is in het onderwijs heel gebruikelijk om na een eerste schooldag of -week even bij een collega binnen te wippen en te vragen hoe zijn of haar klas is. De antwoorden waren divers, maar opvallend genoeg was de kern vrijwel altijd hetzelfde. Leerkrachten gaven aan een leuke klas te hebben. De leukste, misschien wel. Maar dat zeiden ze vorig jaar toch ook? Ja, dat klopt. Je hebt als leerkracht namelijk ieder jaar weer de leukste klas. Echt waar.

De overdracht

Hoe je een klas als leerkracht ervaart, begint eigenlijk al bij de overdracht. Een klas die wordt overgedragen als ‘moeilijk’, zorgt voor een andere voorbereiding dan een klas die wordt overgedragen als ‘heerlijk stel’. Persoonlijk boeide het me niet als een klas werd overgedragen als ‘moeilijk’. Het maakte me alleen maar strijdlustig. Kom maar op, want ik houd wel van een uitdaging. Klassen die veel inspanning vergen? Ja, die bestaan zéker! Maar klassen die niet leuk zijn? Nee, die bestaan niet. Of wel, maar de vraag is aan wie dat dan ligt.

Elke klas is anders

Elke klas is anders en dáár zit de uitdaging en de lol. Nee hoor, ook ik vond op de eerste schooldag niet elke klas ‘de leukste’. Soms miste ik mijn oude groep stiekem nog een beetje aan het begin van een schooljaar. De vraag is of dat aan de nieuwe groep lag of aan mij.

Geen van beiden.
Het lag aan de combinatie van de nieuwe groep en mij.

De ene groep is nu eenmaal de andere niet. De ene groep maak je bijvoorbeeld blij met heel veel rust en de volgende maak je blij met heel veel herrie. Natuurlijk verschilt dat ook weer per kind binnen zo’n groep, maar de ene groep heeft echt een andere ‘algemene’ aanpak nodig dan de andere. En dát is waar ik in deze blog voor wil pleiten. Is jouw groep dit jaar ‘niet leuk’? Dan daag ik je uit om het leuk te maken. Het is aan jou als leerkracht om ook dit jaar van jouw klas weer de leukste klas te maken. Ga op zoek naar de ingang bij deze groep. Waar maak je deze groep blij mee? Hoe krijg je met hen de klik? Dat kost bij de ene groep meer tijd en moeite om uit te vinden dan bij de andere, maar het jaar is nog jong, dus het kan echt nog.

Iedere dag een feestje?

Tot slot vraag je je misschien af of iedere dag dan een feestje was bij mij. Nee, zeker niet. Er waren dagen dat ik de klok met heel veel ongeduld naar kwart over drie keek. Lag dat aan de kinderen of aan mij? Aan de combinatie van ons die dag, meestal. Zij wilden bijvoorbeeld een dagje drukte en ik een dagje rust. Tja, dan duurt een dag soms lang. Is dat erg? Nee. Het is jammer. Het fijne is echter dat er dan altijd weer een volgende dag komt. Een dag om opnieuw te beginnen. Een dag om weer volop te genieten van alwéér de leukste klas!

*Afbeelding: Kleurplaat uit ‘Patchwork of the heart (Uitgeverij Passio).

15 gedachten over “De leukste klas

 1. Eigenlijk wist ik na een dag al wat voor groep het zou worden. Op mijn laatste school kwam de groep al voor de zomervakantie een dagje kennismaken. Na bijna veertig jaar werken wist ik dan echt wel ongeveer wat voor groep het zou zijn. Toch was ik de nacht voor de echte eerste dag altijd poepzenuwachtig. Tot ze binnen waren, dan was het over. Ik miste de eerste weken ook altijd mijn oude klas. Omdat ik altijd de oudste kinderen had, kon ik ook niet even gaan kijken, want ze waren van school. Ik heb wél moeilijke klassen gehad. Niet dat we het niet redden of zo, maar moeilijk waren ze wel!

  Like

  1. Gek hè, dat je ook na al die jaren nog zo zenuwachtig kunt zijn voor de eerste schooldag. En ja, herkenbaar van die oudste kinderen. Dat had ik ook. Ik was altijd blij als ze dan nog even bij me kwamen vertellen hoe de eerste schoolweek was;).

   Like

 2. Leuk geschrevrn. En ik blijf bij mijn mening, dat jouw hart bij het ondrwijs ligt. Overigens hebben de kinderen hier meerdere jaren dezelfde juf of meester. Op de kleuterschool 2 jaar en of de lagere school steeds 3 jaar dezelfde leraar, deel tot de derde middelbare school. Natuurlijk zijn er soms wel vakleraren voor bv sport. Alleen op het vwo of gymnasium hebben ze steeds anderen, zoals bij jullie.

  Like

  1. Het voordeel van langer dezelfde leerkracht is dat je elkaar goed kent. Het kan ook een nadeel zijn voor de kinderen voor wie jij als leerkracht nét niet de meest geschikte persoon bent.

   Like

 3. Dat is wel een voordeel zeg, als je als leerkracht ieder jaar de leukste klas hebt! Want geloof mij, op een kantoor heb je echt niet altijd de leukste collega’s ;-).

  Like

 4. Als ik terugdenk aan de klassen waar ik ingezeten heb dan vraag ik me nog af hoe die leraren het volgehouden hebben. Maar het is inderdaad dat je er zelf iets van moet maken. Heb elke dag respect voor de docenten van nu, wat een ondankbaar vak is het.

  Geliked door 1 persoon

 5. De liefde voor het vak straalt er vanaf… wat jámmer dat je voor het onderwijs verloren bent door dat “onhandige autisme” .

  Like

  1. Dat onhandige autisme zorgde er natuurlijk ook af en toe voor dat het niet zo heel gezellig was. Als ik behoefte had aan rust, bijvoorbeeld;). Maar ja, liefde voor het onderwijs is er nog steeds en zal er altijd blijven.

   Like

 6. Leuk zo’n kijkje achter de schermen van het onderwijs. Ik kan me voorstellen dat het leuk is om uit te wisselen met collega’s. Wat goed dat je elke klas als ‘leuk’ ervaarde ook!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja, zeker weten. Het is en blijft dubbel. Ik weet dat het goed is zo, maar soms kriebelt het toch.

   Like

Reacties zijn gesloten.