Boekenpraat: Bij mij ben je veilig (Sharon Cameron)

Het verhaal

Stefania Podgórska is zestien jaar en werkt voor de Joodse familie Diamant in een klein Pools stadje. Ze is onderdeel van de familie geworden en voelt zich thuis bij hen.
Dan valt het Duitse leger de stad binnen. De familie Diamant moet hun huis verlaten en wordt overgebracht naar het getto. Stefania blijft achter in het huis en weet niet goed wat ze nu moet doen. Ze besluit op zoek te gaan naar haar familie, maar vindt thuis alleen haar jonge zusje.

Samen met haar zusje blijft Stefania in het huis van de familie Diamant wonen. Op een dag staat Max Diamant voor de deur. Hij geeft aan dat hij en zijn familie het getto niet zullen overleven en vraagt om hulp. Stefania aarzelt, maar ze vindt dat ze deze familie niets kan weigeren. Ze verbergt hen. Tot de nazi’s voor de deur staan en inkwartiering eisen. Stefania weet dat de dood altijd op de loer ligt, maar het is de dood óf het leven van dertien Joden…

Mijn mening

Waargebeurd verhaal
Sharon Cameron baseerde het boek ‘Bij mij ben je veilig’ op het levensverhaal van Stefania Podgórska. De schrijfster kreeg de memoires van Stefania in handen en schreef aan de hand daarvan dit boek. Dit boek vertelt dus het waargebeurde verhaal van het leven van Stefania en haar zusje Helena. Een verhaal dat soms zó bizar is dat het te mooi lijkt om waar te zijn. Hoe kan een jonge vrouw dertien Joden verbergen voor de Duitsers? Dit verhaal is echter waar en daarmee heel indrukwekkend.

Bewondering
Stefania Podgórska kreeg van Yad Vahshem een onderscheiding voor haar heldendaden, samen met haar zusje Helena. Die waardering is zó verdiend. Ik heb met veel bewondering het verhaal over deze twee vrouwen (destijds nog meisjes) gelezen. Zij hebben hun leven gewaagd om het leven van anderen te kunnen redden. Ze wisten steeds dat de Gestapo voor de deur kon staan en dat hun leven dan voorbij zou zijn. Toch zetten ze door.

Conclusie
‘Bij mij ben je veilig’ is een prachtige roman over het leven van Stefania Podgórska, die dertien Joden verborg onder de ogen van de nazi’s. Het boek leest makkelijk en is spannend, ondanks dat de afloop al op de omslag wordt vermeld. Een indrukwekkend boek, over mensen waar je alleen maar met veel bewondering naar kunt kijken. Voor wie houdt van romans over de Tweede Wereldoorlog is dit een must-read.

Meer informatie over Bij mij ben je veilig

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Bij mij ben je veilig’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Bij mij ben je veilig
Auteur:
Sharon Cameron
Uitgeverij:
Mozaïek
Genre:
Roman
Pagina’s:
399

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

7 gedachten over “Boekenpraat: Bij mij ben je veilig (Sharon Cameron)

    1. Het is gewoon zo bizar dat je bijna denkt: jaja, in een boek kan alles. Maar het is dus waargebeurd. Dat maakt het zo bijzonder en indrukwekkend.

      Like

Reacties zijn gesloten.